Astronomie, hvězdy, hvězdárny a planetária

13. srpna 2014 20:29
Offline Hoolinkah
1641 příspěvků moje polička 13. srpna 2014 20:29

Před několika lety jsme měli s Funitelem období, kdy jsme v jenom kuse sledovali různé dokumenty o vesmíru, jezdili do hvězdáren na přednášky i pozorování, nebo jsme si jen tak večer zajeli s dalekohledem za město, zaparkovali někde na louce, sledovali Plejády a plánovali budoucnost (jak jednou tohle budeme podnikat ve třech ... prostě taková soap-operová idylka).

Jednou jsme třeba jen tak z ničeho nic večer vyrazili do hvězdárny v Úpici a do jedný do rána jsme tam mrzli v kupoli, koukali na galaxie a - jelikož tam byla tma - tak jsme i trochu cukrovali. Bylo to takový ... romantický...

Zůstala mi z té doby obrovská bichle s názvem Astronomica, kterou mi tehdy dal k vánocům. Občas se začtu a v tu chvíli se nemůžu dočkat, až Kukadelník povyroste, v Hradci dodělaj nový planetárium...a my teda vyrazíme. Hrozně ráda bych se jednou dostala na nějakou pořádnou observatoř, kde nám výhled nebudou kazit rozsvícený paneláky.

Ještě nekoho baví koukat na hvězdy a zažívat přitom takovej to příjemně děsivej pocit, jak je všechno, co nás denodenně trápí, strašlivě mrňavý?

Offline opoponax
108 příspěvků moje polička 13. srpna 2014 20:48

Aké pekné!

..mňa hviezdna obloha chytila za srdce, keď som mala 3 roky. A keď sa ma v prvej triede spýtali,čím budem, som odpovedala: hvezdárkou. Samozrejme to nechápal nikto, tak som dala môj sen pod krycí názov: budem lekárkou. Lekárkou som sa samozrejme nestala, ale astronómia a postupom času hlavne astrológia sa stali súčasťou môjho života. Astrológii sa aktívne venujem 8 rokov.

Najradšej mám Mesiac, Aldebaran a Spicu, Tranzity a prácu s aspektami.

Vzdelávam sa neustále a zisťujem, koľko toho ešte neviem...

Vesmír ma fascinuje a je to presne, ako píšeš: oáza pokoja, kde sú tunajšie "starosti" krehké a malé ako peľ z kvetov...

Offline Hoolinkah
1641 příspěvků moje polička 13. srpna 2014 21:21

Astrologie! Tu beru jako nedílnou součást. :) Mám doma už dlouhá léta tuhle knížku, ale nějak se k tomu pořád nedokážu "dokopat":

Offline opoponax
108 příspěvků moje polička 13. srpna 2014 21:39
Reakce na Hoolinkah:

Pekný obal! Autorov však nepoznám. Skvelo sa číta napr. Lynda Goodman, alebo Robert Hand. 

alebo, tu je malý "výcuc", ako na hádky a spory podľa znamení, od nás. (v žiadnom prípade to nedávam ako reklamu, zmaž, ak to sem nepatrí!)

http://astropatika.com/slovensko/riesenie_sporov.pdf

Jaj, a ešte mám rada Curiosity a jej misiu na Marse. :-)

Offline Hoolinkah
1641 příspěvků moje polička 13. srpna 2014 21:49
Reakce na opoponax:

Beru na vědomí a nechávám to tu, prootože je to k tématu. :) A už jsem se i začetla...Beran mě doslova rozesmál. Je to totiž moje mamka a ten text sedí od prvního do posledního slova. :D

Offline opoponax
108 příspěvků moje polička 13. srpna 2014 21:51
Reakce na Hoolinkah:

Som rada, že sa Ti to páči! :-)