paktofonika Ten je spis chemickej podle tech aktivnich slozek nez fyzickej? Zkousela jsi nejaky mineralni? Nevim teda kolik to ma byt SPF... me se ty mineralni zdaji o dost lepsi :)
Oblíbený krém na obličej...
0zero7 Aha. Ja to nepoznám pokiaľ v názve nie je priamo napísané Mineral.
Je to značka Coola a používam od nich uhorkový minerálny, tak som automaticky predpokladala, že minerálne sú všetky.
Ty používaš čo?
paktofonika jj, to je krém s chemickými UV filtry. Tak až budu mít chvilku napíšu v krátkosti nějaké info i těmto filtrům, aby ses mohla líp rozhodovat ![]()
prďola Ďakujem. Mám teraz aktuálne tento Coola Mineral cucumber a potom ešte Anthelios ultra light fluid
Coola
Cyclopentasiloxane, Polysilicone-11, Isopropyl Myristate, Stearalkonium Hectorite, Dimethiconecrosspolymer, Polyamide-5, Titanium Dioxide, Glycerin, Cucumis Sativus (Cucumber) Fruit Extract, Aqua/Water/Eau, Zinc Oxide (Ci 77947), Silica Silylate, Propylene Carbonate, Aluminum Hydroxide, Hydrogen Dimethicone, Butyrospermum Parkii (Shea) Butter, Rosa Canina Seed Extract, Linum Usitatissimum Seed Oil, Oenothera Biennis (Evening Primrose) Oil, Plankton Extract
prďola Děkuji za informace!
Dívala jsem se, že 100%Pure nabízejí krém Lykopen z rajčat a s 5% Zinc oxide a 4% Titanium Dioxide, dá se vrstvit i přes jiné krémy, takže asi vyzkouším ten.
paktofonika Ja jsem mela ten Ordinary, byl suprovej,ale tedka ho nemaj. Mela jsem i jiny mineralni, podivam se doma.
Fleur lykopen je bozi! Lancome kdysi davno nez se z nich stal drazsi Loreal delali krem s Lycopen a ten byl uzasnej!
prďola moc jsem tomu teda nevenovala pozornost, ale zaznamenala jsem v posledni dobe nejakou diskusi k potencialni toxicite titanove beloby, zejmena teda v podobě nanocastic. Francie snad od letosniho roku i zakazala jeji použití v potravinach (?).
Kdybys narazila na nejakou relevantni studii, budu ráda za link.
"Bude titanová běloba na seznamu karcinogenů?
Došlo totiž k velmi paradoxní situaci. Francie předložila EU návrh na klasifikaci oxidu titaničitého jakožto prokázaného karcinogenu. Titanová běloba se používá v potravinářství, ve zdravotnictví, energetice, petrochemii, keramickém a sklářském průmyslu nebo při povrchových úpravách a mnohdy nemá žádnou případnou relevantní náhradu. Mnohé rostliny využívají oxid titaničitý jako stavební prvek.
Podle našich informací k tomu došlo tak, že uvedený návrh vzešel na základě studie týkající se emisních plynů dusíku, kdy byla zkoušena jiná inertní látka než saze. V dusíkatých zplodinách byla pětkrát větší koncentrace oxidu dusíku, tzn. kyselina dusičná, než jsou povolené limity. Při zjišťování, jak by se chovala jiná inertní látka než uhlík, byl použit oxid titaničitý. Pokusné krysy pak vykazovaly o cca 15 % zvýšené množství výskytu rakoviny, než ty které dýchaly čistý vzduch.
Problém byl však v tom, že ona studie vůbec neukazovala účinky oxidu titaničitého, nýbrž oxidů dusíku. Plíce krys byly doslova předávkovány lučavkou královskou vzniklou ze zbytkových kyselin, což bylo mylně prezentováno jako negativní účinek oxidu titaničitého. Oxid titaničitý tedy od začátku, po technické stránce, nebezpečný není a ona studie vlastně ukazuje na nebezpečnost dalších látek přítomných v pokusu. Komise pro posuzování rizik však tuto skutečnost nebyla schopna odhalit."
Aqua, Helianthus Annuus Hybrid Oil, Ethylhexyl Stearate, Glycerin, Isopropyl Palmitate, Polyglyceryl - 4 Diisostearate / Polyhydroxystearate / Sebacate, Tocopheryl Acetate, Butyrospermum Parkii Butter, Parfum, Hydrogenated Castor Oil, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Benzyl Alcohol, Linalool, Limonene, Citronellol, Geraniol, Hexyl Cinnamal, Benzyl Salicylate, Alpha - Isomethyl Ionone, Magnesium Sulfate, Citric Acid
simvás, kdo se v tom vyznáte, je v tom nějakej ten silikon?
prďola tento clanek jsem neviděla, cetla jsem i nejake starsi z roku 2011 a 2013. Ano, Francie to zakazala, EP to neproslo, je otázka, co dal a jestli to pro F bude mit nějaké dopady v podobe sankce atd.
Ale spis me zajimaly nejake relevantni studie, jestli existuji, ktere by to zkoumaly.
Krehutka Znám jen studie, které vyhodnocují používání nanočástic (i titanové běloby) v kosmetických produktech. Pro používání v potravinách jsou trochu jiné požadavky a tudíž i studie a nemám o nich přehled. Ostatně i u titanium dioxide se uvádí "pro použití ve farmaceutickém/kosmetickém průmyslu" nebo "pro potravinářství".
Kdybych na něco narazila určitě dám odkaz ![]()
Keďže som alergička, snažím sa E171 v potravinách vyhýbať.
prďola Niekde som čítala, že oxid titaničitý môže spôsobiť vznik nádoru.
milacka V potravinách?
prďola jo, to kosmetické využití by mě docela zajímalo.
Krehutka projedu svůj archiv a dám odkaz ![]()
prďola diky
milacka Aha, to jsem nezaznamenala. Ono je to topické použití, pokud se nebudeme bavit o nanočásticích titanové běloby, přece jen jiné než v potravinách.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
The House of Cor
250. výročie domu Houbigant (Esxence 2025 series)