no to je na tom nejhorší, taky jsem strávila hodiny hraním, aniž by mě to poznamenalo a vlastním dětem to zakazuju!!
V kolika letech koupit dítěti telefon?
Tím mne přivádíš k zamyšlení, jestli nějaká hodně přísná časová omezení (někdo výše psal 15min denně?) nejsou spíš kontraproduktivní. Navnadit a sebrat. Samozřejmě závisí i na věku. Já myslím, že není až tak důležité, jestli a jak moc děti paří, ale jestli mají i jiné, pro ně samé přednější zájmy. Není nic platné, když mají čas na kompu či mobilu pečlivě odměřený, když jinak jen bezcílně bloumají a čekají, až ten okamžik nastane.
Ja jsem jako dite cumela brachovi pres rameno, kdyz hral. Bavilo me to, prozivala jsem to spolecne s nim. Mne hrani nikdy neslo, jedine jakztakz Prince of Persia a Lemmings.
Jinak k problematice mobilu, her atd bylo ted nedavno nekolik zajimavych clanku v Helsingin sanomat. Kdyz to shrnu, tak si finsti odbornici mysli, ze omezeny casovy limit na elekroniku neni uplne dobra vec. Spis je dobre naucit dite, aby se zabavilo i jinak a taky sledovat, co na mobilu/pocitaci dela, muzou to byt i uzitecne veci a ty je dobre diteti ukazat.
Myslím, že tu práve nikto nepísal 15minút, tak to má kamoška s rovnako starým synom sko je môj a neviem jej vysvetliť, že za 15 minút sa akurát rozohrá, takže je to skoro horšie ako zakázať úplne (čo sa nedá, samozrejme). A furt rieši, že on rieši.
A presne, von nechodí (to som dodnes nepochopila prečo), tým pádom nemá kamarátov mimo školy, dlho bol jedináčik, teraz majú malé bábo, proste chlapec je na seba sám a sám (kým nemali bábo, ona sa fakt snažila, ale dospelý proste inú detskú spoločnosť veľmi nenahradí, pri všetkej snahe).
Edit: Continuity to spomínala u sestry.
Já se právě bojím, že s kamarády na tom bude sedět pořád a nic jiného ho bavit nebude.
a co dela ted? a proc myslis ze s tim najednou prestane? uplne nerouzumim proc a jak by dite "sedelo na telefonu" deti mame uz vetsi, maji pocitace, tablety, telefony.. a je to ruzne, nekoho telefon nezajima a nechce ani data, hraje si sam na pc nebo cte (knizky), jiny hraje onlinovky s velkou vervou s kamarady i se s nimi schazi osobne i pise vzkazy po telefonu v jednom kuse. proste spolecenske dite bude spolecenske at uz s telefonem nebo bez, samotar bude sam.
Nedavno byl clanek na idnes myslim, kde psal psychololg, ze dulezite je, jestli ma dite i jine konicky a zajmy, zda plni sve povinnosti do skoly, nevynechava krouzky kvuli mobilu. Ze pak je uz jedno, jestli je na telefonu hodinu nebo 15 minut. Co si budeme povidat, on ten cas s telefonem utika tak nejak rychleji . Ja treba vidim u sobe, ze klesa moje pozornost, jsem roztrzitejsi, pokud u mobilu vic sedim. Prijde sms, do toho hlaseni z Instagramu, whatsapp a uz to jede.
zrovna instagram, fb.. maji v podminkach pouzivani az od 13 ne? je mi jasny ze jsou tam i mladsi, ale tak od toho jsem rodic a dovolim jen co uznam ja za vhodne. cca do 12 jsem deti fakt kontrolovala na co koukaji, s kym si pisou, jake hry hraji.. starsi uz samozrejme potrebuji soukromi. ale muzma treba uplne opacny pristup co mi prijde az nezodpovedne - tu mas ntb, nastav si heslo..
Nejmladsi je na telefonu hodne (nejmladsi sourozenec, za chvilku mu bude 18), ale taky k tomu mel petkrat tydne trenink, doucovani spanelstiny, kresleni, brigadu a dalsi veci. Je to pro nej relax. Blby je, ze to spatne snasi prostredni (kterej uz ale s nasima davno nebydli, takze by mu to mohlo bejt putna) a je na nej kvuli tomu hnusnej. Hlavne, ze sam neda telefon prakticky z ruky mimo praci.
Ted uplne nechapu, jak to myslis. Ze do urciteho veku by na tehle aplikacich nemely deti byt, to ma uhlidat rodic, pak s tim deti umi zachazet? S tim souhlasim, presne nevim, jaka jsou vekova omezeni. Jeste to nemusim resit. Spis jsem narazela na to, ze se nebojim samotnych aplikaci, ale spis toho, jak se dite vyrovna s mnozstvim informaci a moznosti, ktere dnesni mobily nabizeji.
myslím tím, že některé z aplikací, které zabírají čas na telefonu tobě, děti ještě nemají resp. by neměly mít (např. facebook, tam někteří jedinci jsou schopni trávit většinu dne..)
Tak to jo. Taky nemaji treba parfumanii, ze? ![]()
přesně![]()
Zřítelnice má mobil od první třídy. Plus tablet. Na tabletu si dělají úkoly, mobily ve škole odkládají do šatny a vyzvedávají až po vyučování. Kupodivu žádný časový omezení ani pravidla nemají (a to ve společnosti, která dovoluje popcorn jen v pátek a sladkosti jen v sobotu
), ale stejně jsou prakticky každej den na nějakým kroužku nebo tréninku a v dalším volnu se stejně prepubertálníma kámoškama.
Večer samozřejmě se zmíněnejma kámoškama ještě kváká na tom mobilu... volaly si pravidelně i když byla s náma v létě u moře. Tak chápu, že musej všechno probrat začerstva... Teď bude mít radost, v pátek vyfásne novej iphone k narozeninám.
A já to podporuju, protože mi aspoň každej den hlásí, že už jde domů a já můžu skočit včas k plotně
nebo v horším případě začít po čtvrthodině šílet, kde trčí!
Myslím, že kvákání s kámoškami po mobilu je nám vesměs blízké, já takhle kdysi trávila hodiny a hodiny. Co mrzí a děsí asi nejen mne, je pohled na dvě, tři, čtyři...děti, kdy každé zírá do vlastního mobilu a jakoby nevnímalo okolí.
No jo, sama taky prokvákám dost času. Nevolám moc často (dyk se se všema vídám osobně), ale když už se stane, tak to stojí za to ![]()
Zřítelnice zírá do mobilu jen sama, když má čas. Pokud je s ostatníma, tak se spolu bavěj, zaplaťpámbu.
Fakt si myslím, že je to problém víc kluků než holčiček. U nás ve škole je (na 1.stupni) spí používat až odpoledne. Malá mi už kolikrát líčila, jak je někteří kluci pašujou na záchod, aby na tajňačku zapařili.
To máš pravdu, to budou ty genderový špecifiká ![]()
a co dela ted? a proc myslis ze s tim najednou prestane? uplne nerouzumim proc a jak by dite "sedelo na telefonu" deti mame uz vetsi, maji pocitace, tablety, telefony.. a je to ruzne, nekoho telefon nezajima a nechce ani data, hraje si sam na pc nebo cte (knizky), jiny hraje onlinovky s velkou vervou s kamarady i se s nimi schazi osobne i pise vzkazy po telefonu v jednom kuse. proste spolecenske dite bude spolecenske at uz s telefonem nebo bez, samotar bude sam.
Já spíš myslela, že budou s kamarády sedět vedle sebe na mobilumísto toho že si půjdou třeba kopat s míčem. Vím, že asociála to z něj asi neudělá.
tak to zalezi i na tech kamaradech, to zas tolik neovlivnis. mobil nemobil. jestli ma byt k dosazeni a trapi te hry no tak porid tlacitkovej a mas vyreseno:P
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
The House of Cor
250. výročie domu Houbigant (Esxence 2025 series)