no pro me treba neni nic objevnyho na tom, ze zena v muzske roli je prijatelna/sexy protoze neztraci zenskost, kdezto muz bez te "muznosti" je pro me nepritazlivy az odpudivy. nevidim na tom nic k reseni natoz ke zmene
Vtipy
Jo, s tímhle souhlasím. Ta show mi nijak nevadí, ani mě nepohoršuje, spíš baví.
Ale pokud se bavíme o vnímání "sexy" muže a ženy, je tam opravdu dost rozdíl. A teď mě napadá, jestli je vůbec žena v mužské roli pro chlapa sexy? :-) Jestli to není zase jen naše ženská představa, nebo něco, co připadá sexy nám ženám?
Taky myslím, že sexy muž by neměl postrádat jakousi "mužnost" (to jsou teda pojmy, ale víte asi jak to myslím). Na druhou stranu, nejsem Freud, abych sexuální pud strkala i do baget, všecho být přece sexy nemusí ![]()
Otázka ale nebyla "co se mi líbí", ale co je ta ženskost a mužnost ![]()
Padlo tu, ze na reakcích je znát, kolik je v lidech ještě předsudků /"předsudků je v hlavách ještě moc"/. Ale co když to nejsou předsudky, co když je to úplně normální.
no právě že samozřejmě není, pokud si nepředstavíš krásnou mladou nalíčenou dlouhonohou... v mužským kvádru, ale osobu v chlapským účesu, hadrech a botách, jak se chlapským širokým krokem sune pro pár lahváčů na večeři:-)
stejně tak chlap v sukni a v lodičkách, pokud nebude vrtět prdelkou atd, je furt chlap. ale jakmile se začne jako žena i chovat, tak tu máme něco co neumím pojmenovat, ale není to imho dobrý
Padlo tu, ze na reakcích je znát, kolik je v lidech ještě předsudků /"předsudků je v hlavách ještě moc"/. Ale co když to nejsou předsudky, co když je to úplně normální.
Tu citovanou větu jsem napsala já. Ten předsudek nebyl myšlen negativně, ale jako proces myšlení, tzn. předsudek jako názor před vlastním úsudkem. Protože "normální" není dle mého kategorie, která by existovala sama o sobě, ale je vytvářena nějakou kulturou. A ta módní přehlídka může být, dle mého, revizí téhle "normálnosti".
tak fyzické a psychické rozdíly mezi pohlavími nejsou předsudky. tohle je základní chybná premisa celého tohohle myšlenkového směru
Tak zrelativizovat je samozrejme mozny cokoli. Jen si nejsem jista, ze to je pro preziti kultury- civilizace, ktera to dovede prilis dakeko, dobra cesta.
A odbocka k parfemum. Rada nosim unisex vune, ale kdyz uz je neco prilis panske, ve smyslu muzne, tak ne, nechci byt za chlapa. Jak to poznam, co uz je muzny, nevim. Je to vysledek kulturni masaze nebo je cich tak prastarej smysl, ze pracuje instinkt? Neco starsiho nez jakakoli kultura?
Presne tak.
Nošení podpatků (které jsme mimo jiné na přehlídce viděli) je fyzický nebo psychický rozdíl mezi pohlavími?
myslím že už jsem výše psala, že nejde o ty vnější atributy (obuv, oděv) podpatky přece v historii pánové nosili. nezkoušejte na mě žádný triky, jo?:-)
Na začátku této debaty ale stála modní přehlídka, kde jsme viděli jen vnější atributy, nebo? Já reaguji stále na tu přehlídku.
fyziologicke rozdily ano, ty opravdu existuji. krome nich existuje vrstva vychovou zprostredkovanych predstav o tom, jake jsou zeny a jaci jsou muzi. to jsou ty tebou zminovane "psychicke" rozdily a ty nejsou dane, ale v podstate naucene a odkoukane. je to system hodnot, predstav a norem, kterej se dal sebereprodukuje a zvecnuje interakci akteru v tom systemu, na kterou zaroven i pusobi.
to jen na okraj k tehle debate. prave s temahle predstavama si hraje ta prehlidka.
na me mimochodem pusobila taky neprijemne. prave pro to, ze bori zavedene predstavy.
já viděla muže stylizující se do řekněme svůdné ženy. asi jako by se žena stylizovala do chlapa drbáním v rozkroku, potahováním a flusáním.
aha, tak to máme přesně opačnej názor. psychické rozdíly dané výchovou rozhodně nejsou.
Myslím, že by se tady přihlásila spousta žen, které nosí unisex/pánské vůně a méně žensky se necítí. Tak nevím, jestli čich nám něco napoví v této otázce.
Ano, ale nektere vune vnimam jako muzne a ty uz bych nenosila. Stejne tak damskou vuni na chlapovi bych doma mit nechtela.
Ano, ale nektere vune vnimam jako muzne a ty uz bych nenosila. Stejne tak damskou vuni na chlapovi bych doma mit nechtela.
Myslím, že v takovém názoru vám nikdo nebrání. A proto ta moje věta, že je skvělé, když každý může být, čím chce.
já viděla muže stylizující se do řekněme svůdné ženy. asi jako by se žena stylizovala do chlapa drbáním v rozkroku, potahováním a flusáním.
Přiznávám, že se ve vašem názoru trochu ztrácím. Na jednu stranu nejde o vnější atributy, na druhou stranu uvádíte stále příklady těch vnějších. To, co je považováno za mužné/ženské, se v průběhu času a také napříč prostorem mění, mluvit tedy o nějakých jednoznačných, nezávislých atributech mužnosti/ženskosti dle mého nelze. A ta přehlídka byla jedním ze signálů, že se v naší kultuře něco mění. Souhlas s Lilly_Ku , i pro mě byl první pohled zneklidňující, pak mě ale začala bavit ta hra, která se tam hraje, a říkám si - proč ne?
Přiznávám, že mám předsudky. ne vůči těm modelům, ale vůči organizátorům. Nejsem ochotna, že za takovým počinem je něco hlubšího, než snaha zaujmout. Nevěřím v umělecký nebo dokonce světonázorový přesah módní přehlídky.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
The House of Cor
250. výročie domu Houbigant (Esxence 2025 series)