Pomoc Ukrajině

26. února 2022 15:38
Offline moora
8406 příspěvků moje polička 16. března 2022 21:01
Offline Candance
5587 příspěvků moje polička 16. března 2022 21:28

Solathis ano my ale my nejsme v Praze

Offline MP Meri
5671 příspěvků moje polička 16. března 2022 21:32
Reakce na dzizisketa:

To byl fofr! Doporučení PAQ Research k integraci ukrajinských uprchlíků. Já jsem to ještě nečetla, jen nějaké předchozí dílčí údaje, co se ke mě dostaly přes twitter.

​Dneska jsme to chtěli distribuovat v práci na obce ... ale prý je ještě brzo  Máme řešit absorpční kapacitu (což nezpochybňuju, ale tak dá se dělat i víc věci najednou).

Offline slniecko admin
18815 příspěvků moje polička 16. března 2022 22:48

Hlásim, že staršie deti z UA tu v okolí majú slušnú angličtinu. Takže s latinkou určite problém mať nebudú.

Offline dzizisketa
8434 příspěvků moje polička 16. března 2022 23:07

MP Meri 

Nu jsem zvědavá, kolik se z těch návrhů podaří implementovat. Protože spoustu jich Prokop aj. již několik let doporučují obecně pro českou společnost, ale snad tohle bude ten potřebný impuls ke změně. Jinak jsem už zahlédla, že některé objekty NPÚ už uprchlíky ubytovaly, třeba v Bečově nad Teplou, to mi udělalo radost. A školka, kam bychom chtěli Rosťu od září poslat, je zapojená do integračních programů dlouhodobě, máme tady na sídlišti dost dětí z cizojazyčných rodin.

Offline Jimik
příspěvků moje polička 16. března 2022 23:17

Baletní přípravka Národního divadla otevírá bezplatně kurzy pro děti z Ukrajiny. Tak kdybyste třeba věděli o nějakém dítěti kterému by to udělalo radost.

Offline Solathis
2412 příspěvků moje polička 16. března 2022 23:24

Jimik Posunula jsem do skupiny ua/cz maminek.

Offline Jimik
příspěvků moje polička 16. března 2022 23:26

Solathis Díky

Offline Mohučanka
7112 příspěvků moje polička 17. března 2022 12:31
Reakce na slniecko:

Hlásim, že staršie deti z UA tu v okolí majú slušnú angličtinu. Takže s latinkou určite problém mať nebudú.

​Tak to tedy ukrajinské školství prošlo nějakou reformou, to mám radost, já jsem se ještě před deseti lety musela naučit rusky, abych se dorozuměla s ukrajinskými vysokoškoláky - jak studenty, tak absolventy. Jedno děvče z Chersonu neumělo dokonce ani ukrajinsky, i když už tehdy se mělo na univerzitách vyučovat pouze ukrajinsky. Kyjevané uměli ukrajinsky i rusky, používali spíš ruštinu, ale na půdě univerzity výhradně ukrajinštinu. Ti nejchytřejší se anglicky učili samostatně, jeden klučina každý večer otevřel Murphyho gramatiku a učil se. Byl to vystudovaný architekt...

Offline brrr
11553 příspěvků moje polička 17. března 2022 12:33

U nás začala chodit jedna ukrajinská slečna do deváté třídy a dítko tvrdí, že umí dobře anglicky. (Teda netuším, kde k té informaci přišel, je páťák, ale co už.)

Offline Mohučanka
7112 příspěvků moje polička 17. března 2022 12:38

Jinak jsem včera zjistila, že do pražského Šatníku lze poslat nákup přes Rohlík nebo Košík, na Facebook dávají, co právě potřebují. Čas od času mám záchvat výčitek, že nemůžu pomoct víc, než posláním peněz, ale takhle nákupem přes internet to dokážu i hmotně.

Offline Sweet Potato
38260 příspěvků moje polička 17. března 2022 13:16

Kdybyste náhodou měli něco, co by potěšilo dvě devítileté holčičky (dvojčata), po Praze vyzvednu téměř kdykoli kdekoli. Přijedou s maminkou o víkendu, doufejme. Jsou z Charkova, teď ve Lvově. Dnešní vlak zrušen.

Offline razorblade
8456 příspěvků moje polička 17. března 2022 13:56

Mohučanka ja jsem minuly tyden mluvila se 17letejma klukama a anglictina hodne spatna. Ctrnactilety syn "moji" Ukrajinky taky nic. :/ Nevim, cim to muze byt. Myslela jsem, ze nactileti na tom budou s aj dobre uz kvuli tomu, ze spolu ruzne hrajou online hry a sledujou youtube. Ale asi si v takhle velky zemi vystaci se spoluhraci a youtubery svymi nebo max rusaky. Myslim, ze po valce bude i tohoe pro Ukrajinu velka vyzva, zamakat na jazykovych znalostech obyvatelstva.

Offline andulka01
12199 příspěvků moje polička 17. března 2022 14:02

razorblade Nedělej si iluze o angličtině českých dětí. Sambovy dcery: 18, ta se aspoň dovzdělává přes muziku, ale podle mě se nedomluví, ta 10 úplná bída. A v dalším okolí (pokud to nejsou fakt děti na super školách) taky nic moc. 

Offline Sweet Potato
38260 příspěvků moje polička 17. března 2022 14:08

razorblade Tady to bude asi stejné. 

Offline Sweet Potato
38260 příspěvků moje polička 17. března 2022 14:08

Tip na zubaře, co se domluví rusky, náhodou nemáte?

Offline MP Meri
5671 příspěvků moje polička 17. března 2022 14:17

Pro devítiletý holčiny nemám absolutně nic, ale pište sem prosím dál tyhle konkrétní požadavky. Je to hrozně fajn.

Offline whiskas
20546 příspěvků moje polička 17. března 2022 14:21
Offline razorblade
8456 příspěvků moje polička 17. března 2022 15:17

andulka01 Sweet Potato aha, to me prekvapuje. Ja si pamatuju, ze na zs jsem se anglicky naucila dost dobre, na gymplu jsem mluvila lip nez ted. A to jsem patrila k prumernejm studentum. Ve tride jsme se domluvili vsichni, vcetne nekolika lidi, kteri byli na jazyky fakt strevo. Ziju v tom, ze dnesni decka jsou jeste o nekolik levelu vys nez my, protoze maji mnohem vic moznosti, jak jazyk vstrebavat. Jste mi rozborily babovicku normalne :)

Offline Sweet Potato
38260 příspěvků moje polička 17. března 2022 15:18

whiskas Děkuju, předala jsem dál.