Me pomoc v tuhle chvili brzo asi vystehuje z bytu, ostatnim maminkam uz rikam, at pockaji, ze uz uz se k nam dostavaji maminky (nebo ty nastavajici) a prichazi sp prazdnyma rukama (dneska poveze manzel veci pro maminku, ktera vzala svoje dva male synky a bud na bryle zapomnela, nebo je ztratila cestou, ma -3 dioptrie na obou ocich...) a kdyz vsechno poslem na hranice, nebudem pro ne mit nic tady.
Pomoc Ukrajině
Pomohlo by, kdybych ti poslala kontakt na sebe? Může se na mě přímo obrátit, kdo potřebuje věci pro děti do 5 let. Přivezla bych to, kam bude potřeba, aby to nemuselo přes váš byt. Případně ti můžu pomoct i v Praze, třeba na půl dne, kdybys chtěla nějaké třídění, vyprat věci, dovézt, odvézt. Na ubytování jsem zaregistrovaná, ale zatím žádný požadavek = můžu si nějaké lidi vzít.
K tomu vymezování se proti umělým mlikum jsem četla na těch pro-kojicich účtech to, ze by mělo bejt primární podporovat kojení kvůli tomu, ze je to dostupný, vzdycky k dispozici, prakticky sterilní, není k tomu potřeba elektřina, horká čistá voda a sterilizovaná lahvička a další sterilizovany nádoby, plus teda odpadá riziko, ze dodávka umělýho mlika vypadne ...
Nepodporuju, jen je ten kontext tenhle
Solathis já si právě myslím, že ta pomoc na smysl i tady. Ti lidi sem dorazí kolikrát úplně beze všechno, nemají asi ani moc peněz a cokoliv, i kdyby jenom na začátek, než se nějak dostanou do trochu normálního fungovani, pomůže.
Alespoň u nás ta sousedská výpomoc běží pořád a hlavně když vidím ta procesí před cizineckou policii ( bydlím kousek), tak si myslím, že to ještě přijde.
continuity hlavně ty lidi tady asi budou dlouho...a bude jich hodně
continuity Já myslím, že ta drobná výpomoc a sbírky mají větší smysl právě tady, logisticky to přebírat a rozdělovat na hranicích je u těch drobných dárců fakt náročné.
Jinak v Brně na Výstavišti je asistenční centrum pro uprchlíky, kromě všech informací a kontaktů na ubytování a podobně se tam dá rovnou zaregistrovat na cizinecnké policii, k pojištění i na úřad práce, zažádat o vízum. A jsou tam i postele a dětský koutek, na místě jsou překladatelé, fakt dobře zorganizované. ![]()
Lamicka vezeme pani se synem a psem. Pani se rozplakala az pred Zilinou. Ja bych na jejim miste byla uplne v prdeli.
Odporúčam si pozrieť aktuálne stories u https://instagram.com/petratothjewellery?utm_medium=copy_link, ukazuje tam čoho je príliš, čo netreba a aj ake skvosty niekedy ľudia posielajú
.
Plienok majú obrovské množstvo, aj nosiče a stále prichádzajú nové dodávky, nestihaju to ani triediť.
continuity Ja sem hodim celej ten text co jsem s ditetem na rameni spachala:
Zacinate se me ptat, zda jeste prijimam veci pro pomoc maminkam na hranicich, zde je tedy ma odpoved:
Myslim, ze neni ted nutne uplne spechat, hranicni prechody ua-pl a ua-sk hlasi plne sklady. Ale maminky co prichazeji ted k nam zpravidla prichazeji s prazdnyma rukama a minimem penez (nebo jim hrivny nechteji smenit na ceske) a tak bude urcite obleceni potreba i u nas.
Uz ted si me nachazi kontakty na maminky, co jsou tady (mam tu treba veci pro maminku Yulii, s kluky 2 roky a 2 mesice - ta utekla tak rychle, ze cestou prisla i o bryle (mozna si je ani nevzala? Zkratka -3 dioptrie na obou ocich a je bez bryli), znate ji ze vcerejsiho prispevku). Chodi sem nastavajici maminky, co mely vsechno pripravene a najednou jsou v cizi zemi, par dnu do porodu a pro miminko nemaji nic. Tem mohou pomoct veci, co neposleme ted na hranice.
Proto take maminky, co mi pomahaji, upozornuju, ze co mi daji, nemusi ani opustit hranice - maminky, co veci mohou potrebovat, uz jsou casto u nas, nebo na ceste.
Vetsina nositek ode me pojede v patek odpoledne s manzelem Veronika Hlavy do vetsiho skladu, odkud poputuji na hranice a s trochou stesti za ne. Vetsinu satku bych radeji nechala u nas pro maminky, co uz prisly/jsou na ceste, v hlave se mi rodi plan... (ale nejdriv musim vylifrovat vetsinu materialni pomoci, nezvladnu resit oboji).
Cast materialni pomoci tedy, jak uz jsem rekla, pijde k maminkam, ktere uz dorazily sem. U zbytku vyckavam - chlapi privezli v noci na vcerejsek autobusem 69 maminek a deti. Pokud se jim povede zajistit autobus na dalsi cestu, pojedou znovu a pak pujde druha cast jim pro maminky a deti, ktere povezou.
Vsechny lahvicky, dudliky a lzicky, ktere ode me pujdou, budou sterilizovane, at jsou k okamzitemu pouziti.
Taky hledam pomoc s logistikou - pani, ktera se o Yulii stara, ma v tuto chvili na starost celkem sedm rodin, takze ma malo casu na prebrani pomoci Yulii. Casy co mi nabidla jsou 15:15 nebo pak po 18., ale ja s Tonou mam komplikovanou situaci. Pani auto nema. Ja ano, ale ne cas. Jsou v tuto chvili v Karline (dlouhodobe pak bude Yulia bydlet v Nuslich). A kdyby mi nekdo zvladl vyzvednout nositka z chodovskeho Z-Boxu... (ve Westfieldu, ale do toho zkusim uvrtat manzela)
(Ta posledni cast je pro tuhle chvili vyresena, Z-box i Yulii obstara manzel)
A uz nekolikrat jsem maminkam komentovala, ze to bude na dlouho, protoze je otazka, jak dlouho bude trvat valka a jestli se budou mit kam a za kym vratit... A co jsem nepsala doted - jejich deti tu pravdepodobne budou mit kamarady a chodit do skol a skolek a vytrhnout je znovu ze znameho prostredi asi nebude jednoduche.
dynda Dekuju, zatim mi prislo vzdycky vsechno v perfektnim stavu, akorat sterilizuju lahvicky a dudliky a lzicky, at se to prave da rovnou pouzit. Dneska mi prislo asi 15 uplne nadhernych satku, ty se mi teda nebude chtit dat (ale dam je, to je jasny). Kazdopadne te povedu v patrnosti a kdyby cokoliv, napisu! Dekuju moc!
continuity Ta pomoc tady bude strašně důležitá. Školy by už možná mohly vyhlásit sbírku na školní pomůcky, budou potřeba počítače, tablety.
razorblade musi to byt strasny, to si neumime nikdo predstavit. Moje kamaradka je Chorvatka, kdyz nam vypravela o valce a co vsechno zazila a cela jeji rodina, tak jsme vsechny brecely. Nevedely s mamou celou valku, zda zije tata, pak pro ne prijel, pak zase zda zije babicka, nemely jidlo, cast domu celou dobu ostrelovali. Zije uz roky v CR a muz je Ukrajinec.
Já zatím akorát poslala peníze. Mám tu spoustu věcí po dětech, kočárky, postýlku, boty, hračky,... Ale právě vyčkávám, až bude potřeba pomoct příchozím, protože mi nepřijde moc účelné vozit to někam na hranice. Oblečení už prý ani nechtějí, což je pochopitelné. Místní charita už sem začala vozit uprchlíky, takže můj čas určitě přijde.
Evaeva udělala jsem to stejně, zatím peníze, další pomoc bude potřeba tady a dlouhodobě.
Evaeva i naše MČ už ubytovává a zveřejňuje seznamy, co je přesně potřeba. Já zatím vytřídila věci na mimino (nepotřebuji 10 bodíček a dupaček), chtěla jsem to hodit do charitativního kontejneru, ale počkám, jestli nepřijede mimino.
Mohučanka Urcite prijede. Nebo nastavajici maminky...
Tohle mi prijde dost strasny a smutny - a zajimalo by me, jak by se takova mezinarodni adopce resila:
Jdu sem s trošku hodně jiným příspěvkem. Včera v Charkově se narodili dvojčata,chlapeček a holcicka. Jejich rodiče jsou po smrti. Nechtěl by někdo adoptovat?
Já vím že toto asi není vhodné,i tak děláte hodně, ale přece kdyby náhodou. Zkouším vše.
Více informace tel. +380 968 541 289 Iryna. Mohu tlumočit.
Solathis ale to asi neni jen tak,ne? Musi je nekde prijmout, zjistit, zda nemaji rodinu (at na Ukrajine nebo jinde ve svete) a predpokladam, ze po valce je bude Ukrajina chtit zpatky.
Solathis no to je...tak strašný...![]()
A dneska na té poradně asi jedna taková těhotná byla, držela v ruce ukrajinský těhotenský průkaz a byla tam s tlumočnicí, kterou poskytla nemocnice (jednu z ukrajinských sestřiček).
Candance Vsak na to se ptam, prave mi taky prijde, ze se nemuze prihlasit jen tak nekdo "z ulice" a ze k tomu bude potreba spousta byrokracie a dalsiho zarizovani.
Mohučanka Uf,uf, mne stacilo, kdyz jsem se vcera dozvedela, ze se kamaradce podarilo dostat maminku z Kyjeva na hranice. Snazila se o to od prvniho dne invaze.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
The House of Cor
250. výročie domu Houbigant (Esxence 2025 series)