Čaj a káva

14. listopadu 2017 13:10
Offline barbucha blogger
33741 příspěvků moje polička 04. března 2019 15:05

wendulka 

To už zní vysloveně jako masala... a to je jedinej čaj, do kterýho se mi cukr vyloženě hodí.

Offline Sweet Potato
38260 příspěvků moje polička 04. března 2019 15:10

barbucha A mléko.

Offline wendulka admin
16622 příspěvků moje polička 04. března 2019 15:25

barbucha Massalu jsem ještě nezkoušela, takže nemůžu posoudit.

S tím cukrem se to fakt snažím nepřehánět. O víkendu jsem tak v naší místní kavárně s makrobiotickou stravou zkusila cappuccino, připravované z mandlového "mléka" tentokrát už úplně bez a zjistila, že mi tahle kombinace chutná a dokonce moc.

Jako kafař ze mě asi zatím ještě dlouho nebude. Aspoň to bezlaktozóvý mlíko tam potřebuju. Ale i toto u sebe považuju za dost zásadní posun.

Offline barbucha blogger
33741 příspěvků moje polička 04. března 2019 15:30
Reakce na Sweet Potato:

barbucha A mléko.

​No, vono by se to mělo v mlíce už rovnou vařit, ne?

Offline černá káva
2035 příspěvků moje polička 05. března 2019 08:02

wendulka Jak tak zjišťuji, má vaše město kromě krásné polohy  i úžasnou kavárnu i čajovnu. (a kulturní a sportovní akce)

Offline slniecko admin
18815 příspěvků moje polička 05. března 2019 10:38

barbucha šmarjá, ako som sem preklikla zo zjavov a "bielej diéty", tak prvé, čo ma napadlo bolo, že tak to by som neriskovala

Offline wendulka admin
16622 příspěvků moje polička 05. března 2019 11:12

Tak jo, pokud jde o tmavý Shu Pu-Erh, asi jsem konečně přišla na to, která chuť bude ta MOJE, aniž bych si ji potřebovala upravit jediným zrnkem cukru.

Yezhuang Shuangli Zhongpin 2008

Offline wendulka admin
16622 příspěvků moje polička 07. března 2019 19:49

Zdenek Ajaj, to zamrzí. No mně čajové sběratelství snad zatím nehrozí.

Offline wendulka admin
16622 příspěvků moje polička 07. března 2019 19:50
Reakce na černá káva:

wendulka Jak tak zjišťuji, má vaše město kromě krásné polohy  i úžasnou kavárnu i čajovnu. 

​A už jsem i přišla na to, jaký druh používají. Sezónní Tam Dem Espresso https://www.doubleshot.cz/kava/espresso-smes/tam-dem-espresso-350g .

Offline wendulka admin
16622 příspěvků moje polička 31. března 2019 15:45

No mně čajové sběratelství snad zatím nehrozí.

Cože jsem to tady před třemi týdny psala za silácký řeči?

Takže hlásím první úspěch, pokud jde o zelený Pu-Erh. Také Gushu, ale z oblasti Midishan z loňské sklizně, lisovaný do malých 8 g kuliček. Si je teda půlím.

Dál potom mám skvělý černý Pu-Erh 2015 Laoshu Xiaotuo Shucha v provedení minituo s příchutí hořké čokolády.

A už nahlížím i mimo oblast Pu-Erh. Zakoupila jsem ten červený Assam, co jsem dostala ochutnat minule. Je to zimní Assam ze Zahrady Luma z loňské sklizně s naprosto fantastickou chutí a vůní pomerančů, koření a dřev.

A konečně jsem úplně přestala sledit kafe, že už jenom s mlékem (bezlaktózovým mandlovým), abych podobně jako u toho čaje zjistila, jaké druhy mi vlastně chutnají.

Že já s tím vůbec začínala...

Offline Renusatko
11666 příspěvků moje polička 31. března 2019 19:04

wendulka , jo to taky dovede být pěkná závislost. 

Offline Ounz
20243 příspěvků moje polička 16. dubna 2019 15:01

Máte někdo doma konev na přípravu ledové kávy (hario konkrétně), stojí za nákup? Nějak tu nad ní mudruju..další varianta je, ž si koupim v60 a konev. (Už mám doma french press a koťgo, ale děsně mě otravuje to mytí..) 

Offline wendulka admin
16622 příspěvků moje polička 17. dubna 2019 13:36

Renusatko No a ještě se ti musím přiznat, že jsi měla úplnou pravdu s těma pytlíkovejma čajema, jak se tím člověk začne víc zaobírat. Zrovna dneska jsem si schválně po dvou měsících neustálýho pití sypaných a lisovaných čajů udělala hrnek toho bio mátovýho čaje z Billy v sáčcích, kterej jsem pila původně. Uskrla jsem asi třikrát a musela jsem ho vylejt. To se nedalo.

Offline Renusatko
11666 příspěvků moje polička 17. dubna 2019 19:08

wendulka no a to já nejsem žádný gurmán, jen prostě i tak ten rozdíl je neskutečný. 

Offline wendulka admin
16622 příspěvků moje polička 17. dubna 2019 20:42

Renusatko No jo, jenže takhle si už kromě čajoven asi nikde žádnej nedám, pokud nebude vyloženě z čerstvý máty, já děvče nešťastný. To abych si rychle začala zvykat na presso bez mlíka, když nebudou mít někde bezlakto, jinak skončím jen o vodě jako Fleur.

Offline Sweet Potato
38260 příspěvků moje polička 17. dubna 2019 20:53

wendulka Tak já jsem asi šťastný člověk. Mám ráda kvalitní čaje, ale nedělá mi problém ani obyčejný. Mátu mám většinu roku z domácího chovu, ale ani průměrně kvalitní pytlíková mi nepřijde nepitelná. Ale pro mne je máta stejně letní pití, v zimě po ní zatoužím spíš výjimečně.

Offline wendulka admin
16622 příspěvků moje polička 17. dubna 2019 21:04

Sweet Potato Tak to já mívám chuť na takovej Assam, který je zase považovaný za zimní zahřívací, i teď.

Na ten mátový jsem byla původně zvyklá kvůli lepšímu trávení. Ale máš pravdu, že zejména z té čerstvé máty dovede v létě i příjemně osvěžit.

Offline Sweet Potato
38260 příspěvků moje polička 17. dubna 2019 21:07

wendulka Já se ji naučila pít v Maroku, tak asi proto ji mám spojenu s horkem.

A i takové ty teorie, rozdělující potraviny mezi zahřívající a ochlazující, ji prý řadí mezi ochlazující.

Offline wendulka admin
16622 příspěvků moje polička 17. dubna 2019 21:17

Sweet Potato Věřím, ale kdybych se těmi teoriemi měla řídit, tak už nebudu mít tuplem co pít.

I když je pravda, že za ty poslední dva měsíce už si tu Marockou mátu od Gschwendera dávám doma taky jen vyjímečně ve srovnání s dřívějškem, spíš jen tak na obměnu. Ale před tím denně a vůbec mi to nepřišlo, jestli teplo nebo zima.