prďola Tak jim je oboustranně doporuč, ne?![]()
Pineward
Korsičanka Zatím jsem lobovala jen u Nicka - ostatně jsem docela "významný" evropský odběratel ![]()
![]()
prďola Jsi prostě ohromná ????
A jedna skvělá zpráva pro fanoušky ![]()
![]()
"I'm happy to announce that the entire Pineward line will shortly be carried by @perfumerialulua in Poland. While the shipment has not yet been sent, the arrangements have been formalized and the line will be available at Lulua soon. This should result in shorter transit times and lower shipping costs for European fans. Lulua will be first to receive batches of 3 new perfumes with this shipment as well, more information soon to come."
Značka Pineward bude od 5.11. dostupná také na ecuacionnatural.
ModestMourek Taky jsem to v neděli objevila a teď jsem moc zvědavá na cenu. Protože pokud Pedro zachová obvyklou prodejní cenu, tak bude možné ušetřit jak na clu, tak občas i na poštovném.
Každopádně to potěší! ![]()
Tak tato zpráva je pro mě ještě lepší varianta než lulua![]()
!
Treacle
Nádhera. Jemně uzený černý čaj se prolíná s medovým kořeněným tabákem z parfému Tabac (La Via del Profumo) a přes sametový palčivý hřebíček přechází na zakouřené balzamické labdanum, Projekce je střední, výdrž přesahuje 4 hodiny.
Oxylus
Krásná vůně jehličí. Nejprve trpce zeleného, odlehčeného snítkou myrty, potom terpentýnového, aromatického a zemitého, uhlazeného sametovým kadidlovým kouřem. Projekce je slabá, výdrž se pohybuje kolem 2 hodin.
Icefal
Zvláštní kolínská. Nejprve je krásně svěží díky nahořklému šťavnatému grepu a hořkým jalovčinkám, zaobleným mořskými řasami, ovšem po půl hodině se změní na naolejované dřevo, závěr typický pro řadu esenciální olejů z jehličnanů. Projekce je slabá, výdrž se pohybuje kolem 2 hodin.
ModestMourek Další vzorečíček Oxylusu od Pedra ti příležitostně pošlu po Lídě nebo Pavlovi, mně se fakt nelíbí![]()
Korsičanka Skvělé, díky.
Má na tebe příliš jehličí?
ModestMourek Nene, je příliš temný![]()
Autumnal
Zajímavá kompozice. Chladivý větrový menthol přechází na zemité maté oslazené medem, pod nímž se skrývá exoticky květinový a vanilkově sladký olej z Carphephorus odoratissimus. Závěr patří hřejivému balzámu. Projekce je slabší, výdrž přesahuje 6 hodin.
Cotswold
Vůně temná stejně jako tekutina parfému. Leštěnkou napuštěné dřevo atlaského cedru se prolíná s aromatickým jehličím, které se uhlazuje sametovým kastoreem s tóny kořenové zeleniny. Projekce je slabší, výdrž přesahuje 8 hodin.
Čerstvé zprávy od Nicka:

Steading
Vůně dílny. Někde vedle stodoly, kde se skladuje seno. V dílně visí kožená zástěra, na smrkových prknech schne vosková politura a na podlaze zůstaly zbytky suchého jehličí. Svěrák, kovové špony, olej a zbytky kouře ve vzduchu. Na ponku leží balíček tabáku a plechovka s hustou sirupovitou tekutinou. Působí to na mě trochu nostalgicky, jako by se ten, kdo v dílně kutil, už nikdy neměl vrátit.
Bindebole
Terpentýnové smrkové jehličí se zemitými podtóny přechází přes nasládlé pupeny topolů a omítkový mošus na hedvábné dřevo jalovce virginského. Bez té omítky by to byla úžasná lesní vůně. Výdrž přesahuje 4 hodiny.
Zrovna jsem ji dozkoušela a toto je naprosto přesně vyjádřené
.
Snad jen doplním, že pocitově vytváří dojem skladiště na pile, kde se uchovávají i plechovky s terpentýnem, ale kde kromě dřeva vyrábí i borovicové kapky. Je to hodně dobrá vůně se skvělou výdrží, no bez toho omítkového prachu na podlaze bych se taky obešla.
Velvetine
Je nádhernou balzamicky ambrovou vůní. V kombinaci s jehličím evokuje vánoční atmosféru v dřevěném srubu u kamenného krbu s jedličkou a hrnkem mléčného kakaa s hřebíčkem, oslazeného jen trochou skořice. A ač je to tématickou povahou spíše zimní vůně, rozvoní se krásně i ve vedru!

Noki
Dlouho jsem si myslela, že tropické ovocenky navíc s rybízem nejsou absolutně pro mě. Mango je tu zralé, ale nepřeslazené a krásně vyvěžuje kyselou svěžest liči s rebarborou. Černý rybíz tu není ani sirupovitý, ani bonbónový. Především však je všechno to ovoce zasypané čerstvou chladivou mátou. V této svěží poloze ovšem nezůstane dlouho. Jen do té doby, než vynikne vřelý santal s pryskyřičnatou ambrou, evokující rozpálené písečno-kamenité pláže, lemované stromy.
Steading
Vůně dílny. Někde vedle stodoly, kde se skladuje seno. V dílně visí kožená zástěra, na smrkových prknech schne vosková politura a na podlaze zůstaly zbytky suchého jehličí. Svěrák, kovové špony, olej a zbytky kouře ve vzduchu. Na ponku leží balíček tabáku a plechovka s hustou sirupovitou tekutinou. Působí to na mě trochu nostalgicky, jako by se ten, kdo v dílně kutil, už nikdy neměl vrátit.
Hm, tak vyloženě dílnu v ní nemám, no tu stodolu ze smrkového dřeva se zbytky suchého jehličí, kde se vedle sena a obilí skladuje i sušený aromatický tabák a chmel ano. Souhlasím i s tou koženou zástěrou, visící na háčku. Vlastně mi touto kombinací společně s propolisovým včelím voskem a příjemně živočišným kastoreem typově připomněla hned na první dojem vůně od Slumberhouse jako Sova, Jeke a Norne včetně té hutnosti
...
Brokilän
První dojem je pesto z jehličí na horké křupavé bagetě. Poctivý jehličnatý les zde voní zelení, jehličím a smolnými šiškami. Od skutečnosti skoro k nerozeznání. Po rozvonění je patrná sandaraková pryskyřice coby lehce citrusový opar, podkreslený jemným živočišným oudovým podtónem. Vůně se chová obdobně v teplém i studeném počasí, drží se spíš u kůže.
K použití: na suché a studené kůži vydrží kolem 3,5 hodiny v chladu, v teple je výdrž lepší, přes 4,5 hodiny.
Shrnutí: Takhe nějak jsem si představovala vůni lesů amerického jihozápadu z brakové literatury mého dětství (kdo četl třeba Lovce šelem, tak tuší, kam tím mířím).
Murkwood
První dojem je jehličnatý les v chladném mlžném ránu, po dešti. Počáteční okamžik je hodně hrabankový. Po rozvonění lesní půdu překrývá vrstva chvojí, proloženého lékořicově laděnou myrhou, s občasnými tóny mentolu. Vše přikrývá obláček z nakuřovaných čajových lístků. Paprsky slunce stoupajícího po obloze začnou z chvojí odpařovat silice a les se prosytí jejich vůní.
K použití: Chladivé složky mají ze začátku trochu větší průraznost, jinak je vůně spíš komorní. Na mé suché a chladné kůži je parfém solidně znát něco přes tři hodiny, ale sestra ho po večerním vyzkoušení jemně cítila ještě ráno. Dovětek: Jak o tom tak přemýšlím, tak když bych se tím pořádně polila, tak by byla intenzita asi dost velká. Ale zlít se je moc velká škoda...
Shrnutí: Místo na houby bych do tohohle lesa šla na flakony.
Fanghorn II
První dojem: Vlhkým mechem pohlcená zřícenina v hlubokém lese. Zpočátku zemitě teplá vůně jehličnatého lesa, prosycená vůní nakypřené hlíny. Pak vlhká hrabanka smíchaná s padajícím listím, ofouknutá chladivým vánkem. Tu a tam zpod ní ční zářivě zelené polštáře mechu, lesknoucího se krůpějemi rosy.
K použití: Vůně spíš komorního rázu, na suché a studené kůži vydrží cca 3,5 hodiny. Vývoj stabilní víceméně za jakéhokoli počasí.
Nocturnis
Průvodní text slibuje vlkodlaka ve smokingu, jehličnaté jádro Fanghornu II říznuté Laurenovým (?) Polo (asi jo, vzájemné složení vcelku odpovídá). A je fakt, že komu úplně nesedla mechová bahnitost Stromovousova odéru, tak by tu nově mohl najít jisté polehčující okolnosti.
První dojem je jehličnatý les, prosycený vůní hlíny s hrabankou, v němž se na pasekách dere ke slunci omamné suchomilné kvítí. Při bližším pohledu se tu střídá jehličí s hrabankou, oboje ze začátku doprovázené vlhkou hlínou, s teplými ambrovými momenty, dokreslenými květinami. Po hodině se objeví jemný citrusový podtón, který se po další hodině promění v jemnou pelargonii. Na závěr zůstává závan sena.
K použití: V chladu na mně vydrží lehce přes 2 hodiny. Teplo by mu asi svědčilo víc.
Gristmill
První dojem je stará hoch nóbl truhlářská dílna. Zdejší mistr si všechno rád dělá sám a zásadně ručně.
Úvodní sprška kvalitního alkoholu (v tvrdém se nevyznám, od boku bych řekla koňak) dopadne na hobliny cedrového dřeva, prohřáté teplem sálajícím z kamen Bullerjan (to budou ty zápalky a lehce vanilkou poprášená ambra). Všechno se to spojí do ušlechtilého, pomalým varem zhoustlého a ztěžklého oleje na dřevo (přijdou ořechy a temný mahagon). Tenhle vývoj vůně stihne za 20 minut, pak ještě zlehka térovatí, ale na hladině už pěkně hustého a zlatě červenavého oleje se pořád mihotá odraz plaménků v kamnech. Ke třetí hodině je vůně hodně cedrově suchá, s výraznou stopou téru. Slábnout začíná po čtyřech hodinách. Závěr je vaniko-ambrově jemný a velmi hezký. Po pěti až šesti už dojíždí těsně u kůže.
Shrnutí: Nekompromisní vintage truhlařina. Pěkná je.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
The House of Cor
250. výročie domu Houbigant (Esxence 2025 series)