Retro - vzpomínky voňavé i jiné

27. listopadu 2016 13:26
Offline moora
8406 příspěvků moje polička 28. listopadu 2016 11:05

docitam asi tak 30 stran zpetne :-)

Pivicko ze zoo a pullitry pro panenky, jo!

A pamatunete takovy zele, pulmesicky  citrony a pomerance a kazdej ten pulmesicek mel bilej, okraj, ten byl nejlepsi. o zele jinak nestojim, ale tohle, mnam

Stromecek jsme mivali jen slamene ozdoby, orechy, jablka, pernicky. samozrejme mi prisel moc obyc a chtela jsem barevnej sklenenej mismas, bozi byli pavi, co mivala babicka, chytali se na vetvicku klipsnou a misto ocasu meli nejaky peri

Sweetpotatoe: tyhle starobyly stojanky na svicky na stromek, s okrajem a naklapeni mame

Offline slniecko admin
18815 příspěvků moje polička 28. listopadu 2016 11:14
Reakce na Sweet Potato:

"Jako nechat ho šmajdat s jednou svíčkou?"

Ale možno ten Váš je nejaký hyperaktívny

Offline Vilemina
2324 příspěvků moje polička 28. listopadu 2016 11:22
Reakce na moora:

Pamatuju velmi dobře :-)

Offline Sweet Potato
38260 příspěvků moje polička 28. listopadu 2016 11:28
Reakce na žluťásek:

To je dokonalé! Dík. A nejlepší je to starbuck kafe!

moora 

Pivíčka jsem taky vždycky loudila, i když jsem to nejedla. Jeden půllitřík jsem ještě nedávno našla a dala dětem do kuchyňky. A zase už se prodávají. Mně vůbec ty pouťové dobroty moc nejely, želé a hlavně žužu bych nepozřela, jen turecký med a hlavně kokosový suk. Z perníkového srdce by mi byly chutnaly ty cukrové ozdůbky, ale zas mi ho bylo líto sníst. Srdce u nás vždy zkamenělo.

Máma vždy s nostalgií vzpomínala na bonbóny fialky. Když se po revoluci zase objevily, koupila jsem jí je. Nechutnaly nám ani jedné.

Offline Pavlena
6760 příspěvků moje polička 28. listopadu 2016 12:59

moora Vilemina pulmesickovy zele bylo bozi! Nedavno jsem koupila vizualne stejny v cokoladovne Arko, ale chut byla jina! Bylo to malo kysely, velke zklamani..

Offline MP Marge
6363 příspěvků moje polička 28. listopadu 2016 13:55
Reakce na Vilemina:

Tak se odvolejte na mě  Používám posledních třicet let + stromek se slaměnýma a dřevěnýma ozdobama. Když jsem navrhovala trochu změnu, jakože skleněný koule a tak, byla jsem trvdě přehlasována potomky.  

Dobra, pisu si ☺

Offline MP Marge
6363 příspěvků moje polička 28. listopadu 2016 13:57
Reakce na Friga:

Rodice taky davaji svicky 

Dekuji, pridavam na seznam ☺

Offline MP Marge
6363 příspěvků moje polička 28. listopadu 2016 13:59
Reakce na brrr:

My máme obyčejné svíčky. A léta býval stromeček u záclon :-)

Nas je u zaclon taky! Kdyz o tom tak uvazuju, tak je to fakt zazrak, ze jsme nikdy nic nemuseli hasit... Doufam, ze jsem to na letosni Vanoce nezakrikla

Offline MP Marge
6363 příspěvků moje polička 28. listopadu 2016 14:00
Reakce na slniecko:

Sviečky nie, aj keď teda manžel spomína na tie vianoce z detstva, ktoré mali ozvláštnené požiarnikmi ako na skvelý zážitok .

To verim 

Offline wendulka admin
16622 příspěvků moje polička 28. listopadu 2016 14:12
Reakce na náťa66:

"Když už jsme u toho vzpomínání a ozdob a vůbec zdobení stromku, tak pro mě je naprosto hrozná představa oněch pžezdobených, kolekcema ověšených stromků mého dětství."

Ano, to se u nás v dětství taky praktikovalo a jelikož jsme se ségrou nikdy nevydržely a začaly stromek hned po Štědrém dnu očesávat (samozřejmě nejprve ze zadní strany, aby to nebylo hned vidět), tak to mamka po pár letech zrušila a přešlo se u nás na nejedlé ozdoby.

Offline wendulka admin
16622 příspěvků moje polička 28. listopadu 2016 15:01
Reakce na Unnamed:

U nas jsme meli na stromku jak prave svicky tak prskavky. No, koberec byl poznamenany... Ale vuni prskavek mam taky rada. 

To u nás praktikovala jen babička. Na svíčky měla takové ty malé kovové stojánky s klipsnou, za kterou se přicvakly na větev. Ještě mi po ní zůstaly.

A prskavky na stromek věšela taky. To byla jediná věc, na kterou jsme se ségrou každý rok těšily (jinak totiž smažila kapra a toho já odjakživa jako jedinou rybu nesnáším), že se vyblbneme, protože doma to máma nedovolila.

Sranda to byla ovšem jen to doby, než se mi jedny Vánoce povedlo společně s prskavkou zapálit i stříbrný třásňový vánoční řetěz, co tenkrát přidávali do vánočních kolekcí zdarma.

Offline Unnamed
1141 příspěvků moje polička 28. listopadu 2016 15:52
Reakce na wendulka:

No uplne to vidim 

Offline Potrefenáhusa
37393 příspěvků moje polička 28. listopadu 2016 16:13
Reakce na wendulka:

no a dyť proto tam ty kolekce byly, ne, aby se ožíraly? To u nás byly pak taky jen ty papírky s koncem staniolu....

A o traumatu, který mi způsobila jedna babička, která měla na stromku jen ty prázdný obaly od bonbonu, už jsem sem někam psala...

Offline wendulka admin
16622 příspěvků moje polička 28. listopadu 2016 17:24
Reakce na Potrefenáhusa:

No naše mamka byla bohužel jinýho názoru a vždycky řádila, že jsme nebyly schopný vydržet do Tří králů a očesat ho naráz, aby stromek nevypadal chudák tak orvaně. Prostě nebyla schopná pochopit, že takhle ty figurky chutnaly nejlíp, když se ožíraly postupně, natajňačku. Tak to pak zrušila, no.

Jo, to jsem četla. Z toho bych měla asi taky trauma.

Offline Sweet Potato
38260 příspěvků moje polička 28. listopadu 2016 17:59
Reakce na wendulka:

U nás se schovávaly pečlivě vyhlazené obaly od takových těch cukrlat, (dnes se jim říká salónky a zrovna jsem si jedny Tesco Finest koupila) a v dalším roce do nich naši balili kostky cukru, že vypadají na stromečku moc hezky. Sežrat kostku cukru mne nikterak netraumatizovalo.

Později se máma někde inspirovala, že trháním kolekce stromek dřív opadává a už jsme je nevěšeli, byly v misce.

Offline žluťásek
8599 příspěvků moje polička 28. listopadu 2016 18:05

Na MP se právě vzpomíná na citronové a pomerančové želé plátky. Kruh se uzavřel :)

Offline Sweet Potato
38260 příspěvků moje polička 28. listopadu 2016 18:12

Teď kdo od koho opisuje?

Offline žluťásek
8599 příspěvků moje polička 28. listopadu 2016 18:36
Reakce na Sweet Potato:

Mě to pobavilo, že i přes všechny ty rozbroje a vzájemné urážení se nakonec na obou fórech probírá stejné téma. Milé :)

Offline Sweet Potato
38260 příspěvků moje polička 28. listopadu 2016 18:38
Reakce na žluťásek:

Já už si tam netroufám, poslední návštěva mi způsobila silnou nauseu.

Offline žluťásek
8599 příspěvků moje polička 28. listopadu 2016 18:44

No a já teď potřebuju ty želé plátky, když tu o nich píšu... Nepohrdla bych ani Arabeskama, naopak gumový medvídci mi nechutnaj, i když je to podobná hmota.

Aaah, já chci to želé v cukru!