Pomoc Ukrajině

26. února 2022 15:38
Offline andulka01
12199 příspěvků moje polička 30. dubna 2022 15:20

Kokoska tak tohle je přesně ten případ. Jednak se nedorozumi a jednak pro našince jsou neuchopitelní. A ten první kontakt a průvodce by byl strašně moc potřeba, protože i v jádru hodné lidi časem odradí, bezradné a špinavé skupiny s usoplenymi žebrajícími dečky. Společnost už na to ve veřejném prostoru není zvyklá.

A teda vím, že hlavní nádraží bývají specifická, ale dneska hroznej mazec. Na ty Romy se nabalili snad všichni magoři z Brna.

Offline Kokoska
32558 příspěvků moje polička 30. dubna 2022 15:27

andulka01 to pak jsou tucna sousta pro ty hlasny trouby "podivejte se, co sem leze, urcite to ma  mor, bude to brat davky a ohrozuje to nase lidi"

Offline andulka01
12199 příspěvků moje polička 30. dubna 2022 15:50

Kokoska jo

Offline MP Meri
5671 příspěvků moje polička 30. dubna 2022 16:31

andulka01 Temhle skupinám se snažíme vyhradit ve vlaku pokud možno cely vagon, pokud to jde. Problem bývá už i ten nástup do vlaku, naše skvěle ČD většinou napíšou nástupiště 5 minut před odjezdem vlaku, takže je to logicky celkem adrenalin posbirat po nástupišti deset dvacet děti a milion kufru a všechny je přemístit. 
Romske organizace působí hlavně pak v krajských centrech, kde se teprve láme chleba, na nádraží většinou není úplně kapacita. 

Offline barbucha blogger
33741 příspěvků moje polička 02. května 2022 14:39
Reakce na Kokoska:

andulka01 to pak jsou tucna sousta pro ty hlasny trouby "podivejte se, co sem leze, urcite to ma  mor, bude to brat davky a ohrozuje to nase lidi"

​No hele, on ani tenhle článek (dávala brambůrka do Zemana už) nevyznívá nijak optimisticky, teda myslím ve prospěch těch romů. Ukrajinci přijedou, někam se umístěj... a snažej se zapadnout, začlenit se. Kdežto tihle nezapadnou anžto jsou povětšinou negramotný (2022!!), mají "specifický požadavky" - zejména na ubytování, a ještě lžou a podváděj (viz ten brek na kamery jak nedostali najíst - dostali samozřejmě). S nima bude strašná práce, nevděčná a marná... a obávám se že se nám to spíš vymstí než vyplatí.

Offline Kokoska
32558 příspěvků moje polička 02. května 2022 15:36

barbucha to tuší každý, že je to nevděčná záležitost. Kdo a proč jim asi nakecal, že v Německu je rozprodají na orgány? 

Offline MP Meri
5671 příspěvků moje polička 02. května 2022 16:16

barbucha Já jsem se v tyhle problematice dost dovzdelala, hlavně teď tou osobní zkušenosti. Nemá smysl předstírat, ze Romové ty speciální potřeby nemají, nebo se tomu nějak pošklebovat. Prostě mají. Jediná cesta je to přijmout jako fakt a tak s nimi pracovat. Když cestuje skupina 25-50 lidi, z toho na každou mámu připadá 6-8 děti, tak ta skupina se proste nebude chtít rozdělit, protože ty ženský by to realne nezvládly. A ze jsou negramotný ... no když každá z nich začala rodit někdy ve 13 a od ty doby je v zápřahu, tak se ani není co divit. 

A umístit je někam je prakticky nemožný, aktuálně nejsou kapacity ani pro rodiny 4+.

S diskriminaci v krajském centru jsem se zatím nesetkala, fakt ale je, ze z cizinecky samozřejmě nehořej touhou jim pomoct a všeobecně jsou proste snahy jim to tu víceméně co nejvíc znepříjemnit, hlavně aby proboha jeli někam jinam. 

Offline Sweet Potato
38260 příspěvků moje polička 02. května 2022 16:24

Potkala jsem skupinu v Holešovické tržnici. Ženy v dlouhých stříbrem, zlatem vyšívaných sukních, barevných šátcích, hromada dětí kolem, v rukou, na zádech... výjev z jiného světa i století. Velmi fotogenický, ale těžko uchopitelný.

Offline barbucha blogger
33741 příspěvků moje polička 02. května 2022 18:34
Reakce na Kokoska:

barbucha to tuší každý, že je to nevděčná záležitost. Kdo a proč jim asi nakecal, že v Německu je rozprodají na orgány? 

​Třeba jim to nikdo ani nenakecal, oni mají fantazie na vymejšlení nejrůznějších výmluv dost a dost. Možná tuší, že je v Německu nevezmou? 

MP Meri 

Rodit ve 13 je ale nikdo nenutí, ne? Místo co by se naučily aspoň číst a psát. A když přitáhnou každá s x dětma, inu můžou je nechat na krku babičkám/tetám/prostě rodině (tak jak to dělávaj stejně) a jít něco dělat - ale ty děti jsou spíš alibi, proč nedělat vůbec nic...

Já teda nevim... zatím si s nima moc neporadil žádnej stát. Že by se někde podařilo tuhle skupinu dočista integrovat a nějak povznést (aspoň na základní civilizační úroveň), to si teda nejsem moc jistá. Nebo to vzdali a nechávaj je s pánembohem i kočovat (v Británii a Francii pokud vím), k velký radosti místních...

A u nás to zatím vypadá takhle: https://brnenska.drbna.cz/zpravy/spolecnost/24197-v-centru-brna-tabori-desitky-romu-z-ukrajiny-nevime-co-s-nimi-zni-od-lidi-i-neziskovek.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Offline MP Meri
5671 příspěvků moje polička 02. května 2022 19:11
Reakce na barbucha:

​Rodit ve 13 je ale nikdo nenutí, ne? Místo co by se naučily aspoň číst a psát. A když přitáhnou každá s x dětma, inu můžou je nechat na krku babičkám/tetám/prostě rodině (tak jak to dělávaj stejně) a jít něco dělat - ale ty děti jsou spíš alibi, proč nedělat vůbec nic...

Jako promiň, ale tohle jsou argumenty ve stylu všichni máme stejný možnosti a kdo nežije podle našich měřítek "správně", ten si za to muže sám. Ale všichni proste stejnou startovní čáru nemáme, a to z mnoha důvodů.

Jinak vůbec netvrdím, že to není problém, že se s nimi nepracuje tězko a že další problémy nebudou následovat. Jen říkám, že tvářit se, že nemaj specifický potřeby a snažit se to zlomit tím, že je napasujeme do našich představ nikam nepovede.

Offline barbucha blogger
33741 příspěvků moje polička 02. května 2022 19:21

MP Meri 

Vždyť já to potvrzuju, ty specifický potřeby!

Ale prostě tvrdím, že v Evropě 21. století už prostě na nějaký potřeby prvobytně pospolný společnosti neni prostor ani prostředky. Přece nepřiletěli z jiný planety, ne?! Jsou tady (v Evropě), ať nežeru, nějakejch pěknejch 500 let...

Offline MP Meri
5671 příspěvků moje polička 02. května 2022 21:43

barbucha No, doporučuju se s nima pobavit. Jiná planeta je celkem odpovídající přirovnání k prostředí, ze kterého přišli. 

Offline RoSa
9476 příspěvků moje polička 02. května 2022 22:02

MP Meri a nemaj oni náhodou maďarský občanství? co s tim...?

Offline continuity
39153 příspěvků moje polička 02. května 2022 22:06

RoSa ti, co mají.madarske občanství musí do Maďarska. Když je Orbán ohazoval maďarskými pasy, tak se mu noví občani hodili. Ať se teď o nich postará, když jim takhle zavaril. 

Offline Sweet Potato
38260 příspěvků moje polička 02. května 2022 22:08

Leták podpůrné skupiny pro UA uprchlíky. Dnes bylo první sezení, přišla jim tam jen jedna paní. Je to určitě dobrá věc. Kdyžtak můžu poslat jako pdf.

Offline continuity
39153 příspěvků moje polička 02. května 2022 22:11

Jkoukam na to z té strany, že zvládneme třeba 250 tisíc uprchlíků, kteří se alespoň nějak zařadí. Těch se specifickými potřebami o řád nebo o vic méně a sebere to významné kapacity pro ty běžné. Nakonec to skončí nějakými internační tábory a skončí tam i lidi, které bychom jinak zvládli. 

Offline andulka01
12199 příspěvků moje polička 02. května 2022 22:13

barbucha Jejda, to jsou ti "moji" ze soboty. Jsou fakt úplně z jiného světa a jo, problém velmi těžce řešitelný. Hele ale kdyby russák napadl Slovensko, tedy našeho přímého souseda, budou ty skupinky Romů vypadat úplně stejně, nenaděláme nic. Při takovém exodu se musíme zkusit vyrovnat s průřezem celého národa. 

A teda ráda bych připomněla, jak v cestování jásáme nad "nezkaženými kouty světa" kde jsou "tradiční oděvy, zvyky, jídla". Prostě těch nových úhlů pohledu bude daleko víc. A je důležité se s tím srovnat podle našich nejlepších stránek.

Offline Karja
41989 příspěvků moje polička 02. května 2022 22:24

RoSa continuity Teď v deníkuN byla o tom reportáž, oni je snad z toho Maďarska posílají zase pryč. Zkusím vám to dohledat. 

Offline Karja
41989 příspěvků moje polička 02. května 2022 22:30

continuity RoSa Tak to možná bylo na seznamu nebo jste to sem někdo dával snad i vy...No byl to rozhovor s Geti maubennovou. No fakt patová situace jako. 

Offline barbucha blogger
33741 příspěvků moje polička 02. května 2022 22:37
Reakce na andulka01:

A teda ráda bych připomněla, jak v cestování jásáme nad "nezkaženými kouty světa" kde jsou "tradiční oděvy, zvyky, jídla". Prostě těch nových úhlů pohledu bude daleko víc. A je důležité se s tím srovnat podle našich nejlepších stránek.

​Co se jásání nad nezkaženými kouty světa týče, znova připomínám že nemluvím o Pygmejích, Papuáncích nebo amazonskejch Indiánech. Mluvím o lidech, který žijou v Evropě 500 let!