Sweet Potato hej, to je problém, bohužiaľ psychoterapia je tam ešte viac tabu ako v našich končinách.
Pomoc Ukrajině
Karja jo to jsem sem dávala já.
barbucha Tak já myslela třeba to rurální Zakarpatí. Tihle Romové jsou teda od Maďarska, často mají i maďarské pasy, ale teď se k nim Orbán nezná, hodili se mu jen k volbám (a podezříván ho z přípravy podobné taktiky jak rusáci s Krymem).
andulka01 tohle Maďaři zhusta delali tak 15 let zpátky na Slovensku. Slováci nakonec zrušili dvojí občanství a bylo po ptákách. ( Mě se to teda dotklo negatívne, přesto s tím souhlasím).
RoSa Mají, no. Já už jsem to tu psala před několika týdny, že tihle lidé teď doslova kočují po Evropě sem tam a každý další přesun ten jejich průser jen prohlubuje a utvrzuje je v tom, že o ně nikdo nestojí a všichni si je přehazují, jak horký brambor. Vůbec si neumím představit, jaký to je, žít s takovým stigmatem.
Můj osobní tip je, že většina z nich se časem vrátí zpátky domů, protože už nebudou vidět jinou možnost, což je taky podle mě přesně to, co si všechny vlády (více či méně potají) přejou.
barbucha Tak já myslela třeba to rurální Zakarpatí. Tihle Romové jsou teda od Maďarska, často mají i maďarské pasy, ale teď se k nim Orbán nezná, hodili se mu jen k volbám (a podezříván ho z přípravy podobné taktiky jak rusáci s Krymem).
Tak pokud mají maďarský pasy, nemůžou se k nim přece Maďaři neznat. To je právě ten problém - oni si ty pasy jednou vzali, tak první bezpečná země při jejich útěku je Maďarsko, a tam mají zůstat. Ale myslím že tam zůstat nechtějí, protože pravděpodobně máme v ČR lepší sociální podmínky. To přece dělaj běžně, že se stěhujou tam, kde dostanou víc. No, smolík - neměli si ty pasy a občanství brát, na maďarskej pas nedostanou ani korunu. Nebo se snad přes noc má narychlo předělat zákon, aby se jim vyhovělo? Proč?
A rurální Zakarpatí je stejně pořád Evropa, žádná Amazonie.
barbucha tak pokud mají občanstvi bezpečné země, což Maďarsko stále je, nemají tady nárok na žádné azylové řízení a ty uprchlické dávky. Měli by asi nárok na nějaké sociální dávky, ale mě tady bez pracovní a najemni smlouvy nechtěli na policii přihlásit ani přechodný pobyt.
barbucha continuity oni tohle ale asi vůbec netuší!?
A to je právě to. Myslím si ale, že to dobře vědí (mívají tyhle věci celkem zjištěný), jen spolíhaj na to, že si to tady stejně vyřvou - spíš než u Maďara
to jest že jsme tady tak měkký, že povolíme a toho uprchlíka (dobře zajištěnýho) jim dáme. Tak já bych teda byla všema deseti proti, kdyby se mě někdo ptal.
barbucha no já ti nevím, když vezmu v potaz, že jsou negramotní a neumí ani ukrajinsky natož jinou řečí.
Což jim nebrání v tom, aby odjakživa houfně nemířili na sociálně vstřícnější Západ.
Maďarsko se o ně nepostará, neb nechce. Tam se naopak ohánějí tím, že ty lidi mají ukrajinský pas, dostanou desetidenní dočasně povolení k pobytu a a pak je lifrujou pryč. Prostě pas se bere takovej, jak se to zrovna komu hodí do krámu. Klasickej horkej brambor.
barbucha No Orbán je zneužil, nic novýho pod sluncem. A teď se mu nehoděj, tak jim ten status uprchlíků prostě nedají. Maďarsko si taky z mezinárodních smluv vybírá jen co se hodí...
Ta skupina co jsem potkala já, si teda myslím, že nešli cíleně za lepším. Prostě se postrkujou po Evropě a vypadli že systému, nikde je nechtěj a oni ničemu nerozumí. To nejsou ti, co houfně odjížděli za lepším do Anglie (tou dobou jsem často do GB jezdila, potkala jsem jich dost).
V mnoha ohledech s tebou souhlasím, že by Evropan měl umět číst a psát a být zodpovědný sám za sebe. A že je ostuda, že to tak není. A většinově tomu způsobu přežívání prostě nemůžeme rozumět, nechceme ho podporovat. A nikdo po nás nemůže chtít, se za jejich obecnou (dlouhodobou, nemyslím válku) situaci cítit být zodpovědný.
Tak se shodneme ![]()
barbucha většinově ano ![]()
barbucha ono asi taky zalezi, jak se k nim chovala ta zeme, kde zijou. U nas i romske deti nuti nejakym zpusobem chodit do skoly, nebo teda nuti jejich rodice, aby je tam posilali. Nemyslim, ze by se o to staral Sojuz, tem byly neruske mensiny u zadele, pokud se jich rovnou nekoukali zbavit. A samostatna Ukrajina netusim, jak se k tomu stavela, ale i tech 30let je asi malo, aby se u zaziteho zpusobu zivota neco prevratne zmenilo.
No nevim, povinná základka je snad všude
a řekla bych taky, že i pracovní povinnost (versus příživa) měli taky všude, to jsme my přece převzali určitě z toho sojuzu... a dřív se to pravděpodobně hlídalo víc než po uvolnění těch tuhejch režimů. To jest že číst a psát se moh/měl naučit každej, jakož i nějaký pracovní návyky získat. Pokud s dotyčným teda lze vůbec hnout... pokud má na to mentální kapacitu.
barbucha myslim, ze je to podobny jako s tim "muze si ziskat informace, kdyz chce". Pokud zijou v nejake sve vesnici, kde nikdo jiny neni, asi to bude strasne tezke. Mam pocit, ze s tim byly problemy i na Slovensku. O mentalni kapacitu bych se tak nebala, spis chybi ta prilezitost ji rozvinout a vyuzit.
Jako "strašně těžké"... to sice jo, dokážu si to představit... ale stejně mi rozum nebere, jak je to vůbec možný mít tady takový společenství, takový stovky let a žijící uprostřed 99% většiny lidí, který jsou gramotný a pracujou. Někde je chyba - a nemyslím si, že je to tím, že by se ta většina nestarala. Ale asi se stará blbě: neustálým vyplácením dávek aka výpalnýho to, jak vidíme, vyřešit nelze.
To by mě taky zajímalo. Vzhledem k hospodářský situaci na Ukrajině, kdy si tam nikdo nemoh moc vyskakovat ani před válkou, bych řekla že moc toho asi nedostávali.
No, teď mají vítanou příležitost si přilepšit, proto se taky všichni ihned sháněj po tom pětilitru pro imigranty.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
The House of Cor
250. výročie domu Houbigant (Esxence 2025 series)