že...ale podľa pravidiel by to fakt tak malo byť...
Jazykové přestupky
Štandardne je koncovka v lokáli j.č. vzor dub -e, alebo -u , ale slová končiace na -or, -el, -ír atď. majú výnimku.
Mne sa zas zdá divné "v cukri"
Tak už se holky dohodněte ![]()
Mne tam foneticky pasuje ...v cukre![]()
Vadí mi santál (ne na našem webu), připomíná mi to sandál.
Na rozdíl od např. citron - citrón nebo balkon - balkón je jediná správná varianta santal.
Čo my...ale Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra!
No a čo také by vám na to povedal ctihodný L'udovít? ![]()
Já mám zkušenost, že když si nejsem moc jistá, tak většinou je prvotní nápad (verze) správně: jakmile se v tom začnu vrtat, nedokážu dát už dohromady ani shodu podmětu s přísudkem.
Tak přiznávám, že pačuli jsem teda občas taky motala, ale už jsem se polepšila
.
Zato v poslední době znovu narážím na opakované "nadužívání spisovné češtiny", kde nemá co dělat: by jsi se, by jsme se, by jste se
.
Já jsem před časem - a to nekecám - narazila v Kauflandu na cedulku "svíčka s vůní sandálového dřeva".
A to ti trochu rozhodilo santal, že jo.......... ![]()
Nejsem si jistá, jestli bych vůbec chtěla vědět, jak taková svíčka voní.![]()
Mně santal už hned tak něco nerozhodí. Na různý candle sauce nebo dřevité poznámky člověk naráží dnes a denně. To zocelí.
Musím říct, že nad candle sauce se mi téměř zavařil mozek
Original Czech kitchen ![]()
Jo! ![]()
Hlavně aby ty pochvaly Original Czech kitchen včetně candle sauce nebyly jen městská legenda! ![]()
tak z toho dostávám kopřivku
ještě když se dozvím, že ten správnej tvar je špatně a nespisovně.. ale že to nevidí... ani to tak nevysloví... co by jsi si dala k jídlu? ![]()
No Czech Kitchen, vem to čert, to si snad každý domyslí. Ale candle sauce, to je vtip, ne? ![]()
Problém je, že se překladají slova místo významu vět. Pak vznikají ty různé paskvily viz text v Institutu Guerlain nebo popisy vůní v e-shopech.
Já jsem před časem - a to nekecám - narazila v Kauflandu na cedulku "svíčka s vůní sandálového dřeva".
Teď jsem vyprskla kafe![]()
![]()
Příšerně mě zvedaj ze židle formulace v předmětu masových reklamních mailů - tak třeba zrovna dneska od CZC.cz:
Slyšeli jsme, že sháníte parádní přísluško…
V podobném duchu "pro debily" se nesou i maily od aukro.cz ...
Z toho je mi vždycky zle!
Kdo to proboha vymejšlí? Nebo se tak běžná populace opravdu vyjadřuje? To snad ne!
Já bych za ty zdrobnělinky vraždila! V reklamě se tím snažej navodit takovej ten familiární tón (kterej mě věru nepřiměje si něco objednat!), ale že to padá z huby i decentním stařenám, to mi rve uši! Každej chce bejt dneska za diblíka nebo co?!
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
The House of Cor
250. výročie domu Houbigant (Esxence 2025 series)