Tak to jóó...
![]()
Jazykové přestupky
Jo, tentokrát to vidím na menší zlomyslnost. ![]()
Bingo! ![]()
Taková věc... v poslední době se s tím setkávám prakticky každodenně: nadužívání předložky NA na úkor předložky V.
Nevím jak vy, ale já bydlím V ulici X a jdu DO ulice X, ale spousta lidí, bydlí NA ulici X a jdou NA ulici X.
Já říkám V Pařížské/Havířské/Jáchymově/Revoluční/Dlouhé a ne NA Pařížské/Havířské/Jáchymově/Revoluční/Dlouhé...
Nejde o život, ale šíleně mě to tahá za uši. Ještě jsem nestudovala, co říkají pravidla, ale instinktivně si myslím, že ulice běžné šířky a délky (natož třeba několikametrová Jáchymovka a Havířská), jsou spojené s předložkou V, a takových ulic bude většína. Předložka NA se pojí s třídami, "bulváry", s ulicemi s velkým provozem (bydlím NA Milady Horákové/Národní/Dukelských hrdinů), i když třeba třeba rušné ulice Sokolovská nebo Korunní se mi pojí jedině s V, takže to bude možná taky do určité míry záležet na jazykovém citu, zvyku, tradici...? Nikdy jsem o tom nepřemýšlela, až teď , kdy se objevila ta (pro mě) divně znějící spojení v tak hojné míře.
Nejde jen o místopis. Je toho víc. Například:
Já nakupuju V eshopu a ne NA eshopu
Můj muž říká, že to "NA všude" pochází z Moravy, hlavně severní, že tam je všechno NA ulici té a té... Nevím.![]()
Taky jste si toho všimli? A v pohodě nebo nejsem sama, koho to tahá za uši?
Jak jsem si přečetla, u států je to dáno tradicí. Říkáme v Polsku, v Německu, v Rusku, v Rakousku, ve Slovinsku, ale na Slovensku. Nedávno moderátor v tv řekl, že v Slovensku bude počasí ... Chytlo to za uši, ale je to špatně? Pravidlo v tom asi opravdu není, rodem se to neřídí. Na Ukrajině, v Číně.
Tradicí a citem. V Slovensku je skoro jazykolam. Moderátor možná právě absolvoval školení o nadužívání předložky na.
Já jsem v poslední době byla svědkem, kdy se pro mě z nepochopitelných důvodů komolí přivlastňovací zájmena odvozená z příjmení, naposled dnes na zastávce MHD: Benešojc, Novákojc, Kornakojc.
Tahá mě to za uši tedy silně
.
Tohle znám... ale u nás tohle slýchám od mala... takže bych řekla, že u nás je to krajový... o kousek dál zase říkají, samozřejmě především ti starší, Benešoc, Novákoc...
To je nářečí, snad jižní Čechy?
Právě jsem objevila shop, kde je možný kupovat látku na metříky.
Natolik mě to vykolejilo, že jsem v hlavičce omylem četla "přítulné poštovné".
![]()
počuj, ale aby tým jednoducho nechceli naznačiť, že ti toho pošlú menej ![]()
Tohle znám... ale u nás tohle slýchám od mala... takže bych řekla, že u nás je to krajový... o kousek dál zase říkají, samozřejmě především ti starší, Benešoc, Novákoc...
U vas na jihu asi jo, ale tady na severu tak nemluvime :) . A ti, ktere takto potkavam v posledni dobe, nejsou naplaveniny, proto si myslim, ze to ten pripad nebude. Treba muj tata byl rodily Jihocech a takhle nemluvil. Ale souhlasi, ze to jsou starsi lide, kteri takto mluvi. No kazdopadne me tohle "zvejkani" u jmen a prijmeni proste nejak nejde pres usi :) .
To mě taky napadlo, ale vzhledem k cenám, které rozhodně ani zdaleka nejsou "mizivé", doufám, že tomu tak není. Na druhou stranu, ty látky jsou prý plný radosti a lásky...![]()
no, len aby to šlo vyprať...![]()
Před pár dny jsem zabrousila na e-shop Royal Egoist Parfums. No, i když je personál zdejší parfumérie velmi milý a ve vůních má přehled, měli by to dopilovat i na svých stránkách a přestat používat google překladač nebo jak to překládají, protože pak se např. u vůně Garuda od Jul et Mad dozvíte samé "lahůdky", kdy přejmenování chrámu Angkor na Angor je asi tím nejmenším problémem![]()
:
"Garuda - krasný, naplněný východně-dřevitým mysticismusem unisexový parfém, který naplnil kolekci parfémového domu niche parfumerii Jul et Mad Paris v roce 2015. Parfém je vytvořený na počest velké angorské civilizace, která existovala od IX do XV století v dnešní Kambodži. Město-chrám Angor byl v té době jeho hlavním městem a byl největším městem ve světě, s populací více než milion obyvatel. Od té doby uplynulo mnoho času. Město bylo opuštěné, angorská civilizace vybledla, a o její velikosti ukazuje pouze úžasná krása chrámu, který byl zachovaný uprostřed obtížné džungle. Mezi bohatými zdobení chrámu Angor se velice často objevuji obrazy biskupa ptáku Garudy - napůl člověka - napůl jestřába. Nejčastěji se toto božstvo objevováno s bohem Višnu na ramenech a současně bojoval se svými nepřáteli. Inspirována obrazy hinduistického panteonu bohů a majestátními starověkými chrámy parfémová kompozice se otevírá něžně božskou svěžesti bergamotu a slunečného pomeranče s teplým zvoněním sametově-pikantního kmínu a magickým tonem růžového pepře. V srdci kompozice zní majestátní akord kambodžského slavného agarového dřeva. Neobvyklé harmonický a krásný, jako osvěžení dávných tonu velkých dob, dává kouřově pikantní aromat, který leží na lužku s šafránu a pikantně-sladkých tonu alkoholického rumu. Konečný dotek je naplněný mokrým dřevem s džungli, které hustým baldachýnem přikrývá po staletí majestátní město."
Ano, zhruba tak nějak jsem si to vyblednutí angorské civilizace představila
.
Teplé zvonění sametově-pikantního kmínu je ale taky výživná perla pro fantazii. Kdybych Garudu už nezkoušela, bývalo by mě zajímalo, co tam ten kmín vlastně bude dělat![]()
.
Tady se někomu zanítilo básnický střevo, a google to věru nevylepšil. Po teplém zvonění jsem začala šilhat ![]()
Co to máš za model?! Amorvero...
Amorvero
, můj nový objev, vůně jako ze starých dobrých časů, kdy se ještě parfémy nešidily.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
The House of Cor
250. výročie domu Houbigant (Esxence 2025 series)