No zaplať, že je po tom vánočním kuřízkování, nemohla jsem parchanty ani cejtit!!!
Reklamy na rybí prsty mi vždycky tak trochu zaváněly pedofilií![]()
Jazykové přestupky
To jsem ani nepostřehla. ...to bude asi tou krví, co se mi nahrnula do hlavy po hlášce, že filé v takovejch prstech je "to nejlepší z ryby" ...ale to už je na jinou diskuzi.
Na titulní straně Lidovek už asi půl dne visí článek s názvem:
Sedm a půl roku. Soud posílá do vězení manžele Kottovi. Dům jim nechá
![]()
FB stránky Institutu Guerlain opět dodávají "matroš" pro toto vlákno:
"Guerlain oslavuje novou sezónu! Jaro brzo přinese nový život ikonickému Muguetu… Zůstaňte naladěni na nejnovější interpretaci tohoto limitovaného flakónu."
Taková věc... v poslední době se s tím setkávám prakticky každodenně: nadužívání předložky NA na úkor předložky V.
Nevím jak vy, ale já bydlím V ulici X a jdu DO ulice X, ale spousta lidí, bydlí NA ulici X a jdou NA ulici X.
Já říkám V Pařížské/Havířské/Jáchymově/Revoluční/Dlouhé a ne NA Pařížské/Havířské/Jáchymově/Revoluční/Dlouhé...
Nejde o život, ale šíleně mě to tahá za uši. Ještě jsem nestudovala, co říkají pravidla, ale instinktivně si myslím, že ulice běžné šířky a délky (natož třeba několikametrová Jáchymovka a Havířská), jsou spojené s předložkou V, a takových ulic bude většína. Předložka NA se pojí s třídami, "bulváry", s ulicemi s velkým provozem (bydlím NA Milady Horákové/Národní/Dukelských hrdinů), i když třeba třeba rušné ulice Sokolovská nebo Korunní se mi pojí jedině s V, takže to bude možná taky do určité míry záležet na jazykovém citu, zvyku, tradici...? Nikdy jsem o tom nepřemýšlela, až teď , kdy se objevila ta (pro mě) divně znějící spojení v tak hojné míře.
Nejde jen o místopis. Je toho víc. Například:
Já nakupuju V eshopu a ne NA eshopu
Můj muž říká, že to "NA všude" pochází z Moravy, hlavně severní, že tam je všechno NA ulici té a té... Nevím.![]()
Taky jste si toho všimli? A v pohodě nebo nejsem sama, koho to tahá za uši?
Když o tom píšeš, tak ano, říká se to, konkrétně ta Milada Horáková, protože tu tady máme také, bydlím na M. Horákové a nakupuji na e-shopu... (a já to nevnímala a teď to budu slyšet všude)!!
Jako posledně mi kamarád říkal, že ho děsně žere, když někdo pořád říká JAKOBY, a buch, opravdu to používá hodně lidí, někdo snad v každé větě a já to teď slyším a hlavně vnímám všude.
Taky mě to štve a tahá za uši, slyším a vidím to stále častěji... Na prodejně, na hotelu, na eshopu, na bazénu...
A ano, pochází to z Moravy...
O užívání či spíše nadužívání předložky na v současné češtině
Na Pařížské a na Revoluční, potažmo na bazénu apod. je hrůza děs, ale musím říct, že mě daleko víc popuzuje to oslovování v prvním pádě (zmíněný v článku, na kterej odkazuje luciole). To je buranství nejvyššího stupně, a jak to zaslechnu, je mi vzteky mdlo ![]()
Tak teď mi mluvíš z duše... na oslovování prvním pádem jsem neskutečně alergická...
jdu na garáž, to slýchávám často.![]()
Ale jdu na zahradu snad za uši netahá, ne ? Jdu do zahrady je asi sice správně, ale zní to divně.
oslovování v 1. pádě je bohužel úplně běžný jev, dokonce jsem se s tím setkala i v úředním písemném projevu.
Proč myslíš, že na zahradu je špatně? To samé je na hřbitov, říct do hřbitova by teda bylo fakt divné! ![]()
Zeptám se zde, je správně ...vzhledem k frekventovanosti naší komunikace... nebo k frekvenci...? Je to ve smyslu četnosti společného hovoru, ne jízda po silnici
, ta čeština je skvělá! Já bych napsala to první, ale nevím![]()
Rozhodně frekventovanost, frekvence je fyzikální veličina, kmitočet tuším
Na zahradu i do zahrady je správně, ale když "na garáž" tak jedině na střechu...![]()
Ještě k tématu:
... mají to na Arkádách... jsem se dozvěděla před chvílí
( Arkády jsou OC na Pankráci)
taky holt musím na střechu ![]()
Na rozdíl od Náti já sázím na frekvenci
Pokud se tedy jedná o to, jak často spolu máte příležitost mluvit...
... jo, jasně, jako na každou prodejnu (či výdejnu)...![]()
Určitě frekvenci (počet událostí za časový interval). ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
The House of Cor
250. výročie domu Houbigant (Esxence 2025 series)