Jazykové přestupky

17. srpna 2014 18:15
Offline naja
1103 příspěvků moje polička 18. února 2015 17:06
Reakce na wendulka:

No zaplať, že je po tom vánočním kuřízkování, nemohla jsem parchanty ani cejtit!!! Reklamy na rybí prsty mi vždycky tak trochu zaváněly pedofilií

Offline Hoolinkah
1641 příspěvků moje polička 18. února 2015 17:34
Reakce na wendulka:

To jsem ani nepostřehla. ...to bude asi tou krví, co se mi nahrnula do hlavy po hlášce, že filé v takovejch prstech je "to nejlepší z ryby" ...ale to už je na jinou diskuzi.

Offline luciole
1160 příspěvků moje polička 07. dubna 2015 18:49

Na titulní straně Lidovek už asi půl dne visí článek s názvem:

Sedm a půl roku. Soud posílá do vězení manžele Kottovi. Dům jim nechá

Zdroj: http://www.lidovky.cz/padly-prvni-rozsudky-v-kauze-rath-pro-kottovi-i-salacovou-pn5-/zpravy-domov.aspx?c=A150407_114132_ln_domov_rak

Offline domenica blogger
8017 příspěvků moje polička 14. dubna 2015 21:17

FB stránky Institutu Guerlain opět dodávají "matroš" pro toto vlákno:

"Guerlain oslavuje novou sezónu! Jaro brzo přinese nový život ikonickému Muguetu… Zůstaňte naladěni na nejnovější interpretaci tohoto limitovaného flakónu."

Offline domenica blogger
8017 příspěvků moje polička 21. dubna 2015 19:56

Taková věc... v poslední době se s tím setkávám prakticky každodenně: nadužívání předložky NA na úkor předložky V.

Nevím jak vy, ale já bydlím V ulici X a jdu DO ulice X, ale spousta lidí, bydlí NA ulici X a jdou NA ulici X.

Já říkám V Pařížské/Havířské/Jáchymově/Revoluční/Dlouhé a ne NA Pařížské/Havířské/Jáchymově/Revoluční/Dlouhé...

Nejde o život, ale šíleně mě to tahá za uši. Ještě jsem nestudovala, co říkají pravidla, ale instinktivně si myslím, že ulice běžné šířky a délky (natož třeba několikametrová Jáchymovka a Havířská), jsou spojené s předložkou V, a takových ulic bude většína. Předložka NA se pojí s třídami, "bulváry", s ulicemi s velkým provozem (bydlím NA Milady Horákové/Národní/Dukelských hrdinů), i když třeba třeba rušné ulice Sokolovská nebo Korunní se mi pojí jedině s V, takže to bude možná taky do určité míry záležet na jazykovém citu, zvyku, tradici...? Nikdy jsem o tom nepřemýšlela, až teď , kdy se objevila ta (pro mě) divně znějící spojení v tak hojné míře. 

Nejde jen o místopis. Je toho víc. Například:

Já nakupuju V eshopu a ne NA eshopu

Můj muž říká, že to "NA všude"  pochází z Moravy, hlavně severní, že tam je všechno NA ulici té a té... Nevím.

Taky jste si toho všimli? A v pohodě nebo nejsem sama, koho to tahá za uši?

Offline naja
1103 příspěvků moje polička 21. dubna 2015 20:14
Reakce na domenica:

Když o tom píšeš, tak ano, říká se to, konkrétně ta Milada Horáková, protože tu tady máme také, bydlím na M. Horákové a nakupuji na e-shopu... (a já to nevnímala a teď to budu slyšet všude)!! Jako posledně mi kamarád říkal, že ho děsně žere, když někdo pořád říká JAKOBY, a buch, opravdu to používá hodně lidí, někdo snad v každé větě a já to teď slyším a hlavně vnímám všude.

Offline luciole
1160 příspěvků moje polička 21. dubna 2015 20:30
Reakce na domenica:

Taky mě to štve a tahá za uši, slyším a vidím to stále častěji... Na prodejně, na hotelu, na eshopu, na bazénu... A ano, pochází to z Moravy...

O užívání či spíše nadužívání předložky na v současné češtině

Offline barbucha blogger
33741 příspěvků moje polička 21. dubna 2015 21:19
Reakce na domenica:

Na Pařížské a na Revoluční, potažmo na bazénu apod. je hrůza děs, ale musím říct, že mě daleko víc popuzuje to oslovování v prvním pádě (zmíněný v článku, na kterej odkazuje luciole). To je buranství nejvyššího stupně, a jak to zaslechnu,  je mi vzteky mdlo 

Offline fija
897 příspěvků moje polička 22. dubna 2015 09:03
Reakce na barbucha:

Tak teď mi mluvíš z duše... na oslovování prvním pádem jsem neskutečně alergická...

Offline náťa66
2269 příspěvků moje polička 22. dubna 2015 12:31

jdu na garáž, to slýchávám často.

Ale jdu na zahradu  snad za uši netahá, ne ? Jdu do zahrady je asi sice správně, ale zní to divně.

oslovování v 1. pádě je bohužel úplně běžný jev, dokonce jsem se s tím setkala i v úředním písemném projevu.

Offline naja
1103 příspěvků moje polička 22. dubna 2015 12:44
Reakce na náťa66:

Proč myslíš, že na zahradu je špatně? To samé je na hřbitov, říct do hřbitova by teda bylo fakt divné!

Offline naja
1103 příspěvků moje polička 22. dubna 2015 13:06

Zeptám se zde, je správně ...vzhledem k frekventovanosti naší komunikace... nebo k frekvenci...? Je to ve smyslu četnosti společného hovoru, ne jízda po silnici, ta čeština je skvělá!  Já bych napsala to první, ale nevím

Offline náťa66
2269 příspěvků moje polička 22. dubna 2015 13:11
Reakce na naja:

Rozhodně frekventovanost, frekvence je fyzikální veličina, kmitočet tuším

Offline luciole
1160 příspěvků moje polička 22. dubna 2015 13:26
Reakce na náťa66:

Na zahradu i do zahrady je správně, ale když "na garáž" tak jedině na střechu...

Ještě k tématu:

Konkurence předložek v(e) – na, do – na

Offline náťa66
2269 příspěvků moje polička 22. dubna 2015 13:30
Reakce na luciole:

... mají to na Arkádách... jsem se dozvěděla před chvílí

( Arkády jsou OC na Pankráci)

taky holt musím na střechu

Offline barbucha blogger
33741 příspěvků moje polička 22. dubna 2015 13:39
Reakce na naja:

Na rozdíl od Náti já sázím na frekvenci  Pokud se tedy jedná o to, jak často spolu máte příležitost mluvit...

Offline luciole
1160 příspěvků moje polička 22. dubna 2015 13:39
Reakce na náťa66:

... jo, jasně, jako na každou prodejnu (či výdejnu)...

Offline luciole
1160 příspěvků moje polička 22. dubna 2015 13:48
Reakce na naja:

Určitě frekvenci (počet událostí za časový interval).