daniela Ano s "mi" jsem se setkala taky až tady. Pěkně jsem si rozšířila jazykové obzory napříč kraji.
Jazykové přestupky
Tak Betty Já se s tím také setkala až tady-a jsem z Moravy ![]()
Garfie já sem to taky potkala až tady (a na mp) a to mám na moravě velkej kus rodiny..asi to nebude celomoravský jev..
Ounz Ano, na MP. Používala to Mylada.
Já to někdy taky napíšu, jako vyjádření mé lajdácké ležérnosti ![]()
Jak se vám líbí při loučení:
"Vidíme se" namísto "Uvidíme se"
"Voláme si" namísto "Zavoláme si"
"Píšem si" namísto "Napíšem si"
?
hele![]()

Ounz já to znám od Novýho Jičína, Štramberka a Opavy, to je asi Lašsko?
Mutziputzi
já bych se ho zeptala, z kama je :-)))
Potrefenáhusa tak tam, se přiznám, to neznám..
Mutziputzi hanésku skama ty seš?![]()
Teď při čtení jsem si uvědomila, co tu na PFM občas vidím a připadá mi to zvláštní - divný slovosled a použití "mi" místo "mě/mně".
Třeba věty: Mi to ruší. Mi to dneska přijde.
Mi to ruší se neříká, je to MĚ/MNE to ruší. To MI se používá jen ve třetím pádě a myslím, že na tom není nic gramaticky špatného. Třetí pád slova JÁ má dvě podoby MI nebo MNĚ. Jen je to pro Čechy (myšleno obyvatel Čech, ne Česka
) nezvyk.
brrr nezvyklý slovosled. "Mi to dneska nemyslí" je pro moje ucho nelibé, "Dneska mi to nemyslí" je v pořádku.
brrr já myslela, ze jde o “mi se to libi” vs “mně se to libi nebo libi se mi to”
Kokoska takovéhle vyjadřování používala Mylada. Mám pocit,ze jinde jsem to snad ani nezaznamenala. A současně přiznávám,ze to někdy použiju taky,zejména když se chci vyjádřit hooodne ležérně.
Kokoska Potrefenáhusa Dadoo Aha, vůbec mi nedošlo, že jde o slovosled a přemýšlím co používám častěji, asi "mi se to nelíbí". To je to přebujelé ego ![]()
Pro spisovnou češtinu platí. že MNĚ se ve 3.pádě používá, když je na to kladen důraz - dej to mně (ne jemu, ale mně), mně to dej, bez důrazu dej mi to. Pokud to použijeme na začátku věty, je na tom vždy důraz, proto vždy MNĚ. Ale v běžném - nespisovném vyjadšování ať si každý používá, co chce (no možná ne úplně všechno, ale různé regionální a nářeční prvky, proč ne :)
Slovo dnešného dňa - "skalpelík"
...
slniecko skalpílek?
Ounz hej...v zmysle, že čo nespravia "krémiky", spraví "skalpelík" ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
The House of Cor
250. výročie domu Houbigant (Esxence 2025 series)