Jaký slovník?
Čeština - chrám i tvrz
Vybavily se mi verše Oldřicha Mikuláška:
Po trávě kráčí žena bosá
Bosá, kam oko mé dosáhlo
krásné:-)
Právě jsme na Šumavě prošli na výletě kolem stánku občerstvením a ditě se zeptalo, co že je to pikador. Párek v rohlíku. A proč? To nemělo dělat. ;) Rodina dostala obsáhlou přednášku i s detaily. Nepamatovala jsem si jen jméno dotyčného řezníka. Letopočty ale ano. Celkem zírali.
Já se přestěhovala za Brno z jižních Čech a když jsem si prvně šla koupit Pikador, tak jsem si připadala jak blázen, protože tady to fakt neznali a já v tom šoku nedovedla říct co vlastně chci a tak jsem jen ukázala - a paní aha, párek v rohlíku, s hořčicí nebo kečupem? No připadala jsem si jak tupoň a kdoví, co si paní myslela. Teď už poslušně říkám párek v rohlíku a Pikador si dávám jen když přijedu do JČ :)... teda ale dlouho už jsem ho neměla...
Hm, doted jsem si myslela, ze pikador je nejaky druh klobasy, neco jako cabajka... pikantni klobaska ![]()
ja taky!:-))
Nene, ale pěkná myšlenka![]()
A zde Pikador, pojednání témě odborné.
Vždyť to tu postovala Sweet potato hned zkraje :)
A co když to má souvislost s pikadorem z býčích zápasů - resp. náznakem na zbytek jeho těla, který zřejmě jediný zůstal vcelku po prohraném souboji s býkem..? ![]()
Ale co když mu býk dupnul právě na... pikador? ![]()
:) tak to teda pěkně děkuju, týhle představy se hned tak nezbavím
plodnou debatu o bidnem osudu pikadora narusim mirnym ot, mam stiznost: myslela jsem ze rozumim slovenstine (krom vychodniarciny samozrejme) a pritom jsem nezvladla ani jidelni listek! encián :-O
tak, že člověk nezná v cizí řeči všechny názvy sýrů / kytek / zvířat snad neznamená, že nerozumím, ne?
Encian znam lebo Rytmus mal taku piesnicku "za moju predkozku mam najebany encian, ked mam ist kurovat som cistejsi ak evian". Jooo, to byly casy s Rytmacem ![]()
Hořec?
![]()
Cigánsky sen!...zde jsem teda nepochopila co je "kúrovať", asi si teda odvodím, ale aktivně bych nepoužila :-D
Ja jsem si na nem slovenstinu dost zdokonalila :D
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
The House of Cor
250. výročie domu Houbigant (Esxence 2025 series)