Mam to uplne stejne, rict budu se soustredit mi zni strasne nezvykle a cize. Napr. Jinx, nemela bys delat tolik chyb. Dobre, soustredim se na to - tj. v budoucnu (rict budu se na to soustredit bych nedokazala).
Čeština - chrám i tvrz
To "soustredim se na to" by taky slo nahradit "zamerim se na to". A pak jak? Budu se na to zamerit? Zamerovat?
jinak k tomu soustředit je tady poměrně zajímavej článek, taková polemika, což už asi tady spousta lidí taky vygooglila
zaměřím se = budu se zaměřovat, ale tam mi teda ta nedokonavá vidová dvojice zní stejně divně jako budu se soustřeďovat)
Hele čistá logika, pokud se shodneme, že tvar "soustřeďuji se" je správný potom je "soustředím se" jednoduše a jednoznačně jeho varianta v budoucím čase, těžko budou oba přítomný, mám pravdu a koukeje to vaše "budu se soustředit" zapomenout, to se nedá poslouchat, určitě to přišlo z Moravy podle mě![]()
Já se teda shodnu s Markétou Pravdovou z UJČ na tom, že "tvar budu se soustředit dnes už za nekorektní považovat nelze" (viz ten odklaz na článek na předešlé stránce). Z Moravy to podle mě nepřišlo, to nevím, jak bych k tomu přišla. ![]()
ad ten koala: podobně je taky ten ara (papoušek - ara zelenokřídlý, vojenský, hyacintový, škraboškový...)
budu se soustředit mi nevadí, jde vidět nesnáším :-)
z Moravy to neprislo, ja jsem z Moravy a rikaji to v "prazske" televizi ![]()
"Podle mě je "soustředím se" taky čas budoucí."
Pořád si říkám, jestli si neděláte legraci.
"Soustředím se" je pro mě maximálně přítomné, jak je to jenom možné. ![]()
A co je pak "soustřeďuji se"?
To v žádnym případě nepochází z Prahy takový zvěrstvo![]()
Varianta. ![]()
"Soustřeďuji se" mi rve uši.
ale...
Varianta. ![]()
Mutziputzi píše:
Čeština za Františka Josefa. ![]()
"Ve své práci se soustřeďuji na XXX" je čeština za France Josefa? To jsou mi novinky toto..
Když mně to "soustřeďuji se " přijde takové staromódní. Asi není, ale mně to zní jak z filmu pro pamětníky. ![]()
No prostě - "Pojedu na soustředění, tam se soustředím" a "Jsem na soustředění, už se soustřeďuju", naučte se mi to, to jsou strašný nešvary tyhlety zkomoleniny![]()
To bude asi tím, že jsem nikdy nebyla na žádném soustředění. ![]()
mně to soustřeďovat zní podobně divně jako souciťovat nebo souložovat (např.), podle mě je prostě zásadní, jak tu vidovost ten kterej mluvčí u tohodle konkrétního slova vnímá, v čemž dává za pravu i ten újč.
Jsem na soustředění, už se soustředím ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
The House of Cor
250. výročie domu Houbigant (Esxence 2025 series)