Čeština - chrám i tvrz

18. srpna 2017 08:16
Offline baltik
4869 příspěvků moje polička 28. srpna 2017 12:08
Reakce na Ounz:

takova slovesa proste v cestine mame, viz citat:

Vraťme se teď k tvarům budeme se zúčastnit nebo budeme se soustředit. Zúčastnit se i soustředit se jsou slovesa vidu dokonavého, vyjadřují jednorázový děj, nejde o sloves pohybu nebo změny stavu, proto vyjadřují budoucnost pomocí jednoduchého tvaru slovesa, pro vyjádření budoucnosti se užije tvar přítomného času - náležitě jsou tvořeny pouze tyto tvary budoucího času: zúčastníme se něčeho a soustředíme se na něco.

Offline Potrefenáhusa
37393 příspěvků moje polička 28. srpna 2017 12:11
Reakce na baltik:

tak ale zúčastnit mi přijde o dost jinej případ, kdy tu budoucnost zcela jasně vyjadřuje předpona z - účastním se x zúčastním se (budeme se zúčastnit prostě smysl nedává)

Offline Ounz
20243 příspěvků moje polička 28. srpna 2017 12:13
Reakce na baltik:

Jako já se v žádným případě nepřu, já sem jen fanda uživatel, ne znalec Češtiny, jen že je vysoká pravděpodobnost, že to někdo řekne, protože to fakt nezní divně (budeme se zučastnit divně zní, tenhle příklad je mnohem výmluvnější a asi se na budu se soustředit v budoucnosti více soustředím :) ) to mě daleko víc tahá za uši to 'oblibování něčeho'  anebo když někdo napíše 'byla sem na Karlštejně a spokojenost' 

ps: když už tak bych asi napsala budeme se účastnit anebo zučastníme se, ne budeme se zučastnit..

Offline Ounz
20243 příspěvků moje polička 28. srpna 2017 12:13
Reakce na Potrefenáhusa:

Ha, taky mi to tam nějak neštymovalo

Offline baltik
4869 příspěvků moje polička 28. srpna 2017 12:16
Reakce na Ounz:

ja se taky nepru, vetsina lidi to pouziva, jen rikam, ze mi to trha usi

a dnes jsem na internetu ustavu cestiny nasla, ze: Slovníky u tohoto slovesa uvádějí, že je dokonavé, jeho užití i jako slovesa nedokonavého je přijatelné.

Offline baltik
4869 příspěvků moje polička 28. srpna 2017 12:18

a jeste z teorie:

Dokonavá slovesa poznáme také podle toho, že nemohou vyjadřovat přítomný čas, vyjadřují pouze děje, které se odehrály v minulost, nebo se teprve odehrají v budoucnosti. Tato slovesa tedy poznáme také podle toho, že od nich nemůžeme vytvořit přítomný čas.

Offline domenica blogger
8017 příspěvků moje polička 28. srpna 2017 12:19
Reakce na Ounz:

"ps: když už tak bych asi napsala budeme se účastnit anebo zučastníme se, ne budeme se zučastnit.."

Přesně.

To "soustředění" mě překvapilo. "Dnes se soustředím na tohle, zítra se budu soustředit na tamto." Zní mi to tak přirozeně.:-)

Offline viktorka_od splavu
48190 příspěvků moje polička 28. srpna 2017 12:21

"budu se soustředit" mi zní stejně blbě jako "to jde vidět" jak říkají naše děti a já jim za to furt nadávám..

Offline zelene.oko
628 příspěvků moje polička 28. srpna 2017 12:22
Reakce na baltik:

Já si myslím, že sloveso "soustředit se" se v běžném úzu od své slovníkové definice pomalu odchyluje, tzn. přestože je dokonavé je chápáno jako vyjádření přítomnosti (soustředím se) a ten tvar "budu se soustředit" začíná dávat smysl. Nedokonavá varianta by byla asi "soustřeďovat se" a nejsem si jistá, zda by to slovo někdo použil.

http://www.rozhlas.cz/cesky/jakspravne/_zprava/budu-se-soustredit-nebo-soustredovat--1352681 Tady potvrzuje i Markéta Pravdová z ÚJČ.

Offline Ounz
20243 příspěvků moje polička 28. srpna 2017 12:24
Reakce na baltik:

Já právě jen, že mě to překvapilo (jakože na trhání uší jsou tu lepší adepti), ne že bych ti to vyčítala..

Offline baltik
4869 příspěvků moje polička 28. srpna 2017 12:24
Reakce na zelene.oko:

jo, ja  to chapu, proste se to zmenilo (nebo meni), ale mne to porad jeste zni spatne :)

ja vnimam soustredime se jako budoucnost

Offline viktorka_od splavu
48190 příspěvků moje polička 28. srpna 2017 12:26
Reakce na baltik:

jo, ja  to chapu, proste se to zmenilo (nebo meni), ale mne to porad jeste zni spatne :)

ja vnimam soustredime se jako budoucnost

přesně! já mám tohle sloveso pořád spojené s obraty jako: "v budoucnosti se soustředíme na nové výzvy...":-))

Offline zelene.oko
628 příspěvků moje polička 28. srpna 2017 12:27
Reakce na baltik:

No já jsem královna těhle patvarů, mám pocit, že to mám z angličtiny, sama se někdy divím, co za blbosti ze mě vypadne

Offline Dadoo
11607 příspěvků moje polička 28. srpna 2017 16:16
Reakce na baltik:

To ale vnimas špatně 

Teď se soustředím na něco, zítra se budu soustředit na něco jiného. 

Zcela jasný  čas přítomny a čas budoucí. 

Mně zase naopak trochu rušivé připadá, že zítra se soustředím na... Ale použít se to dá taky. ale zní to neobratně .

Offline coralline
2218 příspěvků moje polička 28. srpna 2017 21:50
Reakce na Dadoo:

Podle mě je "soustředím se" taky čas budoucí a "budu se soustředit" mi rve uši. Jak výše někdo zmínil, formálně jde o sloveso dokonavé a přítomný čas nelze utvořit. Druhá věc je, že se to v hovorové řeči zřejmě nějak posunulo. Já naštěstí ale nikoho, kdo se bude soustředit, neznám, v životě jsem to neslyšela nikoho takhle říct.

Offline Kokoska
32558 příspěvků moje polička 28. srpna 2017 22:13
Reakce na baltik:

Daleko horší bylo "budeme dovést", jak říkal náš profesor matematiky na gymplu. "Tohle budeme dovést spočítat podle vzorce..." 

Offline domenica blogger
8017 příspěvků moje polička 28. srpna 2017 22:20
Reakce na coralline:

"Podle mě je "soustředím se" taky čas budoucí."

Pořád si říkám, jestli si neděláte legraci.  "Soustředím se" je pro mě maximálně přítomné, jak je to jenom možné. 

Offline coralline
2218 příspěvků moje polička 28. srpna 2017 22:26
Reakce na domenica:

Ne, fakt nedělám, přísahám Pro mě je to budoucí.

Marně přemejšlím, jak vyjádřit přítomnost, možná "jsem soustředěná", což už samozřejmě není přímo to sloveso.

Offline alese
104 příspěvků moje polička 29. srpna 2017 06:32

"soustředím se" mi zní jako NYNÍ  se soustředím, tedy přítomný čas, nic budoucího tam neslyším. Pokud se budu chtít soustředit až zítra, tak se zítra "budu soustředit". Jako v budoucnu.

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 29. srpna 2017 07:52
Reakce na coralline:

Soustředím se  - budoucí, soustřeďuji se - přítomný, taky mám soustředím se jako  jednoznačně budoucí čas, budu se soustředit u mě neexistuje, stejně tak soustředím se v přítomném čase