Evaeva Ne.
Omfg
Kan tak, jak to poznáš?
Evaeva Předpokládám, že za dvacet let se bude nynější výchova řešit stejně, jako se dnes řeší výchova naše. Je to pořád dokola, nová generace& stará generace. A potom kamarádky učitelky, ty mají taky dost přehled o poměrech.
Kan ok, učím 20 rokov a tie výchovy sú rovnaké. Hneď prvý rok učenia som bola triednou deviatakov a keď to porovnám s triedou osmakov, čo mám teraz, tak je to plus-mínus to isté. Čo je horšie, je prístup rodičov vďaka internetu.
My si doma říkáme, co se bude asi o téhle výchově respektu říkat za dvacet let. No vydržíme.
No babkam neschopnym respektu vuci ostatnim asi praskne zilka
ale to je tak nejak porad stejny...
Kan já neznám žádné rodiče, kteří dítě vychovávají plně v souladu s respektující výchovou. Znám rodiče, kteří se to v různé míře snaží, ale i ti jsou v menšině. Takže za dvacet let nebudeš potkávat mladé produkty respektující výchovy, ale produkty pořád té stejné autoritativní.
No babkam neschopnym respektu vuci ostatnim asi praskne zilka
ale to je tak nejak porad stejny...
Tak nejsou jen nerespektující babky, myslím, že i ta generace dětí bude mít vůči rodičům výhrady. Tak jak se to děje teď. Spousta dnes dospělých má vůči svým rodičům a výchově připomínky, čtu to i tady. Myslím, že ty informace budou.![]()
Kan Tak každej rodič udělá nějaké chyby, ale výchova ke vzájemnému respektu mi připadá jako systém, který je nejvíc schopen sebekorekce. Akorát jak píše Evaeva, málokdo zvládne čistě respektující výchovu a člověk, hlavně ve vypjatých chvílích, sklouzává k naučeným vzorcům, i když ví, že to není úplně dobře.
Děti se učí zejména nápodobou, takže pokud zdraví rodiče i učitelky, děti budou taky.
Tak určitě
Ty jim teda například neříkáš, aby si po záchodě myly ruce? Aby neplivaly jídlo co jim nechutná? Aby dávaly pozor na přechodu? Nepraly se/nebraly ostatním hračky a svačiny? Pokřivenou psýché teda určitě mít nebudou
ale je otázka, zda se dožijou dospělosti když všem ostatním setrvale polezou na nervy! ![]()
Kan přesně. Pozdravím první a představím se. Teď jsem měla dvě pacientky na pohotovosti, ani jedna se nepředstavila, pozdravila jen jedna. Všeobecně upadají mravy a ubejvá slušnost mezi lidma.
Jo jo, to je ta výchova příkladem, jak ji praktikuje Evaeva ![]()
U nás je teda zvykem, že doktůrek chutě vyskočí ze židle a s napřaženou pravicí se žene k pacientovi, aby mu sdělil své jméno - a nějak si nedokážu představit, co to musí bejt za zarytý hovado, že neodpoví ani na pozdrav, ani se nepředstaví (i když vlastně teď musí, aby nedošlo k záměně)!
Ale je pravda, že se časy měněj a chování lidí (některejch) taky. Dřív jsme byly zvyklí (resp. hlavně zvyklý), že ředitel v běhu špitálem uctivě a hlasitě zdravil od uklízeček, vrátnejch i sanitářek úplně každou tetinu a postarší doktoři dodnes zdravěj - jako první - nahlas a srozumitelně taky každou, i když ji ještě v životě neviděli. Ale ta mládež!
Hele ty nový fakt nevotevřou hubu, jen na tebe poulej oči... a já už jsem se tak zatvrdila, že je - vidíc někoho o třicet let mladšího - zásadně nezdravím taky. Jde to teda těžko, člověk má ty návyky ![]()
Evaeva přesně, v nějaké té anketě schvalovalo fyzické tresty 83 % lidí, nebo tak nějak, takže si taky myslím, že autoritativní výchova pořád velmi převládá. To jen tady je taková bublina.
barbucha ty znáš moje děti a vidíš do budoucnosti, že víš, jak se budou za deset let chovat u doktora? Původně jsem přemýšlela, jak ti odpovědět na ten první příspěvek, ale fakt mně přešla chuť.
Jo jo, starší generace, to je vzor slušnosti a vychování, vidím to denně v MHD, obchodech, u lékařů, na ulicích...
Anema ta respektující výchova lidi hrozně triggeruje, přitom, co je špatného na výchově k vzájemnému respektu? To je snad to, co od ostatních všichni chceme, respekt, ne?
Ja zrovna jedu z lymfodrenaze, kde za plentou byla nejaka starsi pani a silene si celou dobu stezovala na vnoucata. Zakoncila to povzdechem "ty dnesni deti, to je kriz". Treba nechteli jist jeji skvele spanelske ptacky a sladkou rajskou se strouhanym pernikem (ja sama jako dospela tyhle dve jidla fakt nesnasim, takze s detmi soucitim), protoze rodice si je naucili na samy testoviny s olivacem a neuci je jist poradne jidlo. Kdyz jim teda rekla, at si vnoucata sama koupi, co chtej, tak ten osmiletej si vybral sushi. A jeste ho chtel jist tema hulkama. A ten dvouletej, on nosi pleny! No kdo to kdy videl, takova ostuda. Uz od roka ho mela dcera ucit byt bez plen a ne byt takhle lina. A takhle jela dalsi pul hodinu, pak uz jsem nastesti odchazela.
Anema Tak bavíme se o zdravení a nevýchova s respektující výchovou jsou v tomto stejné, nenutit.
Dřív tyto informace, na které máme štěstí my, nebyly, proto rozhodně svým rodičům a předchozí generaci nic nevyčítám. Vím, že se snažili dělat to nejlepší, co dokázali. Koukat na současné autoritativní rodiče je trochu těžší, protože dneska ty zdroje jsou, ale každý ať si to dělá, jak chce. Nikoho rozhodně nepoučuju ani nehodnotím. Opačně to bohužel nefunguje, s názorem, že respektující výchova je zhouba společnosti, se setkávám často. Co bude za 20 let, samozřejmě nevím, ale zatím se mi moje dílčí cíle plní, takže jsem optimista
.
Kan nevím, co je nevýchova, ale respektující je nenutit zdravit svoje dítě, když víš, že se nachází ve fázi nebo mentálním stavu, kdy to napáchá víc škody než užitku.
barbucha hele, ja jsem dceri nikdy nevysvetlovala, ze ma zdravit a tak. Ani ji nikdy nerikam, ze ma pozdravit, podekovat... Nenutime ji k tomu. Ona se skoro do tri let na cizi ani nepodivala, natoz je zdravit. My se k ni proste jen tak chovame od malicka. My byli ti rodice "smim ti ted vymenit plenku?", "mohla bych ti, prosim, ucesat vlasky?". A vysledek? Vsichni jsou z ni uplne paf, jak je pry skvele vychovana. Pozdravi, poprosi, podekuje ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
The House of Cor
250. výročie domu Houbigant (Esxence 2025 series)