Přijde mi to vtipný.:-) Podivila jsem se nad instuktáží rodiče, aby učitelka nevybízela k odpovědi na pozdrav a dítě bylo ponecháno rozhodnutí, zda odpoví nebo ne. Dítě mentálně schopné pochopit danou situaci a normálně mluvící. Běžně chodící do školky, s učitelkou komunikující. I jsem to pak dvakrát zopakovala. A dozvím se, jak které dítě u dokrotra nebo jinde v naprosto neznámém nebo jinak strresovém prostředí mlčí. Nebo dokonce mlčí to, které nemluví ani doma. Plho, jako o tom fakt nebyla řeč. Jako bonus se dozvím, že jsem dceru ztrapňovala, když jsem po příchodu někam jí připomněla pozdravit.
Asi se nad sebou a svými vyjadřovacími schopnostmi zamyslím a už se nebudu podivat na obchodními odpověďmi Hodná!, protože se taky asi neumím vyjadřovat :-)
U té respektující výchovy je problém, že si dost lidí z toho vzalo jenom jednu stranu. A to, že se má dítě respektovat. To, že je nutné dítě vychovávat k respektu druhých, nějak vypustili. Ono to bylo asi dáno tehdejší situací, kdy nebylo obvyklé k dítěti respekt mít a proto to asi bylo víc vypichováno. Knížku jsem četla poprvé v 2009 a taky mi přišlo, že tam není ta rovnováha. Ale taky už můžu mít zkreslený dojem, je to dlouho. Znovu to číst nebudu. Ale kdyby měl někdo zájem, knížku mám, můžu poskytnout. Dalšího dítěte už se nedočkám, abych si osvěžila pamět, do dcery už nic nového nenaleju, ta je hotový člov+k a pro další generace to bude pasé. Takže klidně někomu zašlu.