Karja důsledek není trest. Ale jako jasně, šedivá teorie, zelený strom praxe
Důsledek může být někdy horší než trest, zrovna v té důvěře. Když necháš ten důsledek dojít moc daleko, dítě lehce nabyde dojmu, že jsi ho nepodržela. Ta správná míra se hledá jen těžko.
Pro mě je takovým rozumným vodítkem to, že dítko ten trest bez větších scén akceptuje. Já jsem teda zcela transparentní, říkám, co se stane, když... Tresty v amoku zásadně nedávám, nebo jen ty předem jasně avizované.
Ale když to dostatečně vysvětlím, většinou to projde téměř bez řečí. Teď měla mladší na čtvrtletí fakt příšerné známky, nechala dát na t kefon rodičovskou kontrolu úplně v klidu, dokud si je neopraví a to jsem scénu i čekala.
Nebo když jsem starší zakázala plavání, dokud si nezlepší známku z matiky. Poslední kapka byla, když mi řekla, že přece nebude dělat úkoly v devět večer, až se vrátí z bazénu, protože na to nemá sílu. Co bys s ní udělala? Debata na téma proč se učíme proběhla samozřejmě 100x.
Objektivně vzato i mobil i plavání jim zabíralo tolik času, že nestačila energie na školu. Tak nevím jestli je to trest nebo důsledek nebo nastavení hranic. Tak jako tak, obě to braly jako trest a výsledek byl takovy (teď opravdu nemyslím opravené známky), že zrovna tohle bych si sama před sebou obhájila znova. dokonce si myslím, že s tím telefonem jsem to měla udělat spíš dřív.