Omfg

15. prosince 2018 14:31
Offline viktorka_od splavu
48190 příspěvků moje polička 21. července 2025 20:57

euridike ano to mas pravdu, jenom nejdriv je potreba zachranit sebe a potom muzes neco menit. obracene to je smrt:-(

Offline euridike blogger
3868 příspěvků moje polička 21. července 2025 21:00

viktorka_od splavu 

My se snažíme to propojit, uvidíme, kam nás to dovede.

Offline Kan
9387 příspěvků moje polička 21. července 2025 21:11

euridike Já vám s kamarádku držím všechny palce. Nikdy nejistíte jestli to jde, jestliže to nevyzkoušíte. Jsi skvělá, že pomáháš.

Offline Vosina
příspěvků moje polička 21. července 2025 23:05

Skončit bez starobního důchodu bohužel není zas tak těžký. Mojí paní matce je 63 let a započteno na sociálce má asi 14, takže ona ho neuvidí nikdy. Stačí různě střídat kombinaci žena v domácnosti+sponzor+sem tam brigáda/asi i práce na černo. K slušnýmu žití to zdaleka není, na přežívání ve vlastním to stačí. Přitom je z normálních sociálních poměrů a je vzdělaná. Ale roli v tom nejspíš hraje určitá porucha osobnosti, vygradovaná ezem. My její děti jsme od přírody takoví dříči, že asi děláme i na její karmu.

Euridike a její kamarádky je mi moc líto a držím palce.

Offline Lamicka
13989 příspěvků moje polička 22. července 2025 09:00

Vosina to mě mrzí. On na málokdo myslí, když je mladý, najednou to uteče a už ty roky nedopracuje.

Offline continuity
39153 příspěvků moje polička 22. července 2025 09:25

Lamickamě v ČR přijde, že je důchodový systém v tomto nastavený extrémně přísne (buď všechno nebo nic). Ve většině zemí ti po odpracování nějakého počtu let (mnohem nižšího než 35 let) vznikne nárok na alespoň minimální duchod. 

Zajímavé je, že se furt mluví o veku odchodu do důchodu, ale zrovna tohle nikoho z politiků netrápí, přitom ti lidé nakonec stejně skončí na nějakých dávkách.

Offline Liesel
1574 příspěvků moje polička 22. července 2025 09:40

Vosina přesně nevím jak je to teď, ale před pár lety, když jsme řešili tchánův důchod (neměl odpracované roky), tak to bylo tak, že v okamžiku věku odchodu do důchodu za něj bude stát platit zdr pojištění a po pěti letech, kdy by mu vznikl nárok na důchod a neměl odpravané roky, dostal by minimální důchod. Nakonec za něj tchyně zaplatila asi 2 roky, které mu chyběli a dostává nějaký důchod.

Offline Lamicka
13989 příspěvků moje polička 22. července 2025 10:32

continuity pred nejakou dobou jsem zaznamenala v mediich, ze se to diskutovalo, ale tim to nejspis skoncilo. 

Offline letfenixa
10243 příspěvků moje polička 22. července 2025 10:57

continuity mužovi tak v čechách nevyšiel inv.dochodok, chýbajú mu tuším 4 mesiace.

Offline Lamicka
13989 příspěvků moje polička 22. července 2025 10:59

letfenixa ja myslela, ze inv.duchod se pocita jinak. 

Offline euridike blogger
3868 příspěvků moje polička 22. července 2025 11:07

Kan 

Děkujeme...

Vosina 

Ano, u kamarádčiny maminky je to v podstatě obdobné... /Plus ta tedy ještě dceru připravila o značný finanční obnos./

Liesel 

Díky, tohle je taky užitečná informace, zjistíme stav věcí a uvidíme, jestli/kdy by měla na byť minimální důchod nárok.

Offline barbucha blogger
33741 příspěvků moje polička 22. července 2025 11:15
Reakce na Lamicka:

letfenixa ja myslela, ze inv.duchod se pocita jinak. 

letfenixa 

Asi jo, tam se na odpracovaný roky nehraje, měl by se dostat po roce prac. neschopnosti - v práci jsme to na konci loňska řešili s mnohem mladší kolegyní která má RS... kdyby tu neschopenku nepřerušila a nevrátila se do práce (na krátkej čas), tak už ten invalidní dostala (místo toho si ji zaměstnavatel vyčíhal a dal jí rovnou výpověď takže nemá nic ).

Offline Zuzuli
3173 příspěvků moje polička 22. července 2025 11:58

barbucha tam ty roky jsou taky, ale odstupnovane podle veku zadatele. Kopiruju ze stranek cssz. Neni to ale nejak extra prisne, ja to ve triceti splnila. Nejak se tam teda zapocitavala o doba studia. Dostala jsem pri onkolecbe ID tretiho stupne, i bez te nemocenske, protoze jsem byla v te dobe na rodicaku.

u občanů ve věku nad 28 let činí potřebná doba pojištění 5 roků a zjišťuje se z posledních deseti roků před vznikem invalidity; u osoby starší 38 let dále platí, že nesplní-li podmínku 5 let pojištění v posledních 10 letech před vznikem invalidity, považuje se podmínka za splněnou též, pokud v posledních 20 letech před vznikem invalidity získala 10 let pojištění;

u osob ve věku do 28 let je potřebná doba pojištění kratší; u osoby do 20 let činí méně než 1 rok; u osoby od 20 do 22 let alespoň 1 rok; u osoby od 22 do 24 let alespoň 2 roky; u osoby od 24 do 26 let alespoň 3 roky; u osoby od 26 do 28 let alespoň 4 roky.

Offline continuity
39153 příspěvků moje polička 22. července 2025 12:18

letfenixa pokud muži chybí ty čtyři měsíce kvůli tomu,že pracoval v jiném státě EU, tak by se to mělo dle evropských koordinačních nařízení zohlednit. 

Jak je to přesně s invalidním důchodem nevím, ale starobní se pak pobíra podle počtu odpracovaných let z každé země, kde důchodce splnil kritéria, ale ty doby se vzájemně započítávají. 

Protože kdyby se posuzoval každý stát zvlášť, nikdy by mi nárok na důchod nevznikl. 

Takže nevím jestli mu to zamítli a jak, ale tohle bych ještě ověřila (je možné, že vyplácí jen na Slovensku jako z jediné země, ale ten český příspěvek by měl mít každopádně zohledněny). 

Offline barbucha blogger
33741 příspěvků moje polička 22. července 2025 12:28

Zuzuli 

Tak tu dobu pojištění splní asi většina (tyhle předpisy úřednickým jazykem jsou pro mě mor, za chvíli se mi to začíná míhat před očima ), kromě samozřejmě postižených od narození... Kolegyni bylo přes čtyřicet a tak by bývala měla bohatě splněno bez problémů, tudíž jsme ty roky ani nějak moc neřešili, nevěnovali jsme tomu pozornost...

Offline letfenixa
10243 příspěvků moje polička 22. července 2025 12:36

continuity ja už si to teraz úplne presne nevybavim, aj sa odvolaval, a nič. Ale určite keby sme nejakého právnika do toho zaangažovali, možno by niečo našiel. 

Offline letfenixa
10243 příspěvků moje polička 22. července 2025 12:37

Zuzuli no, do tých 10 rokov (vek nad 38) mu chýba tých pár mesiacov. 

Offline Vosina
příspěvků moje polička 22. července 2025 20:27

@Lamička No ono je to tam celkově na pytel, ale nenadělám. 

@Liesel Tak pět let zpátky, kdy jsem se to domákla, to bylo tuším minimálně 15 let, ale bez náhradních dob, tj. reálně má odpracovaných třeba 6 let (a to by tehdy pomohlo jen pokorně makat do těch tehdy cca 70). No dokud bude žít její současný partner, tak ji to trápit nebude. Pak může prodat chatu po rodičích, nebo aspoň parcelu, když to mezitím spadne.

@euridike To je pěkně hnusný. Normálně se mi otvírá kudla v kapse (i když vám to bohužel nijak nepomůže).

Offline Samantha
2889 příspěvků moje polička 25. července 2025 19:05

Tak nevím přesně, kde se to řešilo, ale našla jsem článek o kadeřnici, která se stará paní Pavlové o vlasy. Tak jen pro zajímavost.  

https://www.prozeny.cz/clanek/zdravi-a-zivotni-styl-slavna-kadernicka-rodina-jejich-salony-prosla-adina-mandlova-olga-havlova-i-prvni-dama-eva-pavlova-92199

Offline Kan
9387 příspěvků moje polička 25. července 2025 20:46

Samantha Dobrej článek. Mě by teda víc zajímalo, proč už k ní nechodí Lucka Bílá, než s čím se jí svěřují celebrity. A naše paní prezidentová je vážně moc pěkná ženská.