Podpora za časů korony

12. března 2020 15:34
Offline barbucha blogger
33741 příspěvků moje polička 15. dubna 2021 08:34

Victoria 

Ale no tak. Jsem sice jen běžnej konzument, ale rozdíl mezi tulipánem z Lidlu a bohatým, tvarově i barevně rozmanitým tulipánem ještě poznám V názvech se neorientuju, ale ty druhý zmíněný mívá právě ta naše květinářka v práci - dovážený, to jest cenově dostupnější. Prostě uživit se něčím, co mám ve stejný kvalitě ale dražší (a jedinej rozdíl tkví v tom, že je to "český"), mi připadá hodně těžký...

Závislost na počasí chápu, přece naše zemědělství má odjakživa čtyři hlavní nepřátele: jaro, léto, podzim a zimu

Nakonec to vypadá, že mám něco proti Gardenistovi, no nemám Myslím to obecně... Hele teď jsem se mrkla na Kytky od potoka třeba. Mám ráda ty kytice co vypadaj jako že si člověk narval někde za plotem... Ale za tu cenu dostat pět tulipánů a zbytek větví? To mě pak celkem nezajímá že je vhodná i pro atopiky...

Offline viktorka_od splavu
48190 příspěvků moje polička 15. dubna 2021 08:52

barbucha ta cena me rozesmala:-) ale proc ne, zjevne sve zakazniky najdou, jinak by to nedelali

Offline Jos
příspěvků moje polička 15. dubna 2021 09:12

barbucha Hele uplne mimo, ale ja treba uz ted hodne resim dovozove zivocisne vyrobky. Takze si dovozove maso z etickych duvodu proste nekoupim a koupim cesky nasobne drazsi z maleho chovu a jim ho min casto. Kytky mam rada, ale moc je neresim. Ale uplne chapu, ze nekdo na to kouka stejnou optikou a verim, ze si to klientelu a odbyt stejne najde. Treba zeleninu mame vlastni a kdybych spocitala, kolik to asi tak stoji energie a penez, tak bych byla asi prekvapena, presto nelituju. 

Offline notna
8370 příspěvků moje polička 15. dubna 2021 09:16

barbucha viktorka_od splavu Mě zase naopak zajímá, že řezaná kytka nemusela jet přes půl Evropy a není plná chemie. A líbí se mi I ta proměna nabídky na základě sezóny. Chápu tu cenu. Ovšem já je nespasim. Řezané kytky nekupuji často.  

Offline barbucha blogger
33741 příspěvků moje polička 15. dubna 2021 09:39

Jos 

To není mimo, to je právě naprosto stejná věc! Jestli tuzemský maso nebo tuzemský kytky, to je přece fuk...

Já se ale nemůžu ubránit lehkýmu podezření, že ty "etický" argumenty a vyzdvihování našeho hezkýho malýho, českýho, střediskovýho původu je mocně živený právě ze strany těch pěstitelů, aby ospravedlnili ty ceny... protože jsou to chudáci malí, malinký farmáři - zásadně farmář, nikdy podnikatel v živočišný/rostlinný výrobě, na to pozor! Jo, dělám si srandu... ale to proto, že jsem starej cynik a na citový vydírání (kterýmžto mi ta prezentace právě vždycky trochu zavání) neslyším.

Nikomu ovšem ty etický důvody neberu, každej ať kupuje, co jeho srdci libo... jen tvrdím, že se ten prodejce nesmí divit, pokud mu kšefty tak nepokvetou, no. Je to prostě drahý... to není o počasí, to je o kupní síle, která se teď teda rozhodně zvyšovat nebude

Offline Jos
příspěvků moje polička 15. dubna 2021 10:22

barbucha Jasne, ze nejaka ta prirazka tam bude. Ale chov zvirat ve vyhovujicich podminkach jiste neco stoji. Uz z podstaty veci si treba vejce z klecoveho chovu proste nekoupim. A prave jsou veci, kde by to nemelo byt, co je komu libo. Treba transporty zivych zvirat jsou zverstvo. Jsem rada, ze dnes ta moznost je a v me socialni bubline je i ta kupni sila. 

Offline jinx
9427 příspěvků moje polička 15. dubna 2021 10:51

Jos

Offline Gatita
8172 příspěvků moje polička 15. dubna 2021 11:23

Jos ja nad tim puvodem taky trochu premyslim, pokud to jde, snazim se kupovat ceskou zeleninu, moc nenakupuju tu tezkou exotiku, boruvky z peru a tak. Maso beru bud mistni bio nebo farmarske, jenze si taky rikam, co je to vlastne zac. Jaka jsou vlastne kriteria, aby to melo punc farmarskeho produktu? U bio je to jasne, ale ti farmari nevim. Kamaradka mi jednou rikala, ze jeji otec zootechnik se do techhle provozu dostane a ze podminky zvirat casto zadna slava. A teda priznam, ze hlavnim kriteriem je pro me dostupnost, proste beru, co maji na rohliku

Offline Jos
příspěvků moje polička 15. dubna 2021 11:41

Gatita Jako dohlednout na konec retezce asi nemame sanci, no. Ale proste kurata z polska maji jiste horsi podminky nez ty "mistni" farmarske. Uz jen to kure jinak vypada. Ja kupuju na SCuku vetsinou. A taky jsem kapku pokrytec no, mam obriho psa a tomu kupuju normalne z Vetamixu maso pro domaci zvirata.  Ale aspon u sebe tu spotrebu dost reguluju, nastesti mi maso moc nechutna. Vejce mame od tchyne.

Myslim, ze neni nutne to brat absolutne, ale aspon trochu se snazit. Nekupovat vsechno v hromade plastu, kdyz to jde jinak. Koupit ceske brambory treba no a nebrat Penam samozrejme. A i u tech kytek ty ceske maji smysl. Ja je kupuju malo, ale kdybych kupovala kytici, tak ty vyse zminene by byly nahodou super. Jasne je to drahe, ale kvetiny jsou zbytne zbozi a tak je nutne na to pohlizet. Svoje penize muzu utracet dekadentne za co chci. U knizky za 400 se nikdo moc nepodivi a taky mi vydrzi dva tri dny .

48190 příspěvků moje polička 15. dubna 2021 11:53

Jos nojo:-) kdyz jsme u tech kytek.. furt jeste radsi koupim ty tulipany v lidlu, nez vedle v buresove kvetinarstvi 

Offline Jos
příspěvků moje polička 15. dubna 2021 11:59
Offline Janulik03
18979 příspěvků moje polička 15. dubna 2021 11:59

barbucha ja pracujem v o chode s masom a produktmi a pekarnou. Maso je z miestneho masokombinatu vsetko slovenske. Vyrobky vlastne, predavame aj mliecne vyrobky vsetko od slovenskych dodavatelov vo vybornej kvalite. Pekaren mala sortiment tak akurat a od malych dodavatelov napriklad parena knedla ktoru nam robi vo vedlajsom dome mlady kuchar, berieme vajicka z malej farmy v susedstve. 

Sme malicko drahsi ale kvalita je to z coho sa nezlavuje. Naroky vysoke aj na personal co sa tyka znalosti tovaru hygieny a profi pristupu. Do zsmevu sa fakt nemusime nutit , je to u nas super.

do prcic uz by som isla radsej zas do prace

Offline Kan
9387 příspěvků moje polička 15. dubna 2021 12:02

viktorka_od splavu Storge taky. 

Nevím jak teď, ale bylo pravidlem, že pokud koupite chlazené kuře a je na něm cz, tak to kuře je z Polska a tady je pouze zabito, naporcováno a zabaleno. Stejně tak vepřové. Dříve se ten původ neřešil, jen vyrobeno v cz.

Offline continuity
39153 příspěvků moje polička 15. dubna 2021 12:20

Já například vejce kupuji jenom z volného výběhu nebo bio. Jen potom bych ráda, aby za ty penize byly v nějaké rozumnejsi kvalite. To takto přijdete ke kamarádovi na chalupu, kde společně smažíte volské oči na kameni a každy druhy zloutek se rozteče, protože není cerstve. On měl na pohled krásná vejce někde z Marka. Takže máte vejce za 10Kc/ kus, koukáte na tu bidu a cítíte se jak idiot. 

Offline continuity
39153 příspěvků moje polička 15. dubna 2021 12:22

Gatita no mám to nějak podobně, podstatne je, co seženu. Akorát teď jsem 2x vyhazovala mäso na vývar z rohlíku. Na krabici: na původu masa záleží. Jednu jsem rozdělala v den, kdy mi to přivezli a tu druhou tak, že měla ještě jeden den do spotřeby.

Což o to, oni peníze vracejí, ale já pak nemám co do hrnce a stejně skončím v deBille. 

Offline Gatita
8172 příspěvků moje polička 15. dubna 2021 13:15

continuity tak na rohliku jsem koupila smradlave maso opakovane. Vzdycky to bylo drubezi a pokazde se mi z toho chtelo brecet. Jednou to zamrele uz privezli, rozbalila jsem to ten samy den, ale v ostatnich pripadech jsem to mozna blbe skladovala, 0-2 stupne v lednici nemam. 

Jo a casto vozi kruti maso v den expirace. Nic mu nebylo, ale musela jsem ho hned zpracovat, i kdyz v planu jsem mela neco jineho. Jinak jsem ale s rohlikem spokojena,tech problemu nebylo na ten objem nakupu zas moc.

Offline continuity
39153 příspěvků moje polička 15. dubna 2021 13:26

Gatita no to s krátkou exspiraci se mi teď stalo opakovaně, byla jsem zvyklá tam nakoupit na pár dní předem. Ale když objednám troje maso a všemu konci trvanlivost další den, je to na pytel. Dost mě to odrazuje, resp. to pro mě nemá řešení.

Já v tom přehazování jídel nejsem zas tak flexibilní. jsou dny, kdy muž obedva v práci a jsou pevně dané, takže moje moznosti vyměnit kapra na modro za tvarohové knedlíky jsou docela omezené. 

Offline barbucha blogger
33741 příspěvků moje polička 15. dubna 2021 14:55
Reakce na Jos:

barbucha Jasne, ze nejaka ta prirazka tam bude. Ale chov zvirat ve vyhovujicich podminkach jiste neco stoji. Uz z podstaty veci si treba vejce z klecoveho chovu proste nekoupim. A prave jsou veci, kde by to nemelo byt, co je komu libo. Treba transporty zivych zvirat jsou zverstvo. Jsem rada, ze dnes ta moznost je a v me socialni bubline je i ta kupni sila. 

​Jako trápení živejch bytostí je hnus, vo tom žádná, to by se nemělo podporovat. Ty vajíčka například taky kupuju z volnýho výběhu nebo jak se to jmenuje... maso jak kdy - ale jak tu někdo poznamenal, ten původ je stejně nejistej.

Ale sázet na vynikající jakost "farmářskejch" výrobků taky neni úplná záruka, však už bylo dost případů, kdy při kontrole zeleniny z trhu zjistili že je plná chemie... rovněž tak od českýho řezníka se zaručeně českým zbožím můžeš dostat podivně zamřelou flaksu...

Vono s tím blahem Země, který nám tak leží na srdci, je to prostě těžký. Kdekdo bude vykřikovat o zbytečný uhlíkový stopě a ekologii a podpoře všeho českýho... ale dost pochybuju že v životě nevleze do letadla a svoje svršky pořizuje výhradně z domácích zdrojů (kdepak nechat si posílat od cosáků!)

Janulik03 

Já to nezpochybňuju, všichni nejsou podvodníci ... Je super že máte dobrý věci.

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 15. dubna 2021 15:04

continuity Gatita Hele, tak u nás na Rohlíku se mi něco podobného nestalo nikdy. Ale třeba z Lidlu už jsem maso na polívku normálně vyhodila. :-/ Naopak teda, kdykoli se mě muž nadšeně optá, kde jsem koupila tak skvělé maso, tak je z Rohlíku, musím teda pochválit zdejší sklad! 

48190 příspěvků moje polička 15. dubna 2021 15:08

Garfie to bude asi ten nas snad jim to vydr...