Sweet Potato Na telefonu nezkoušela. Asi sjeď dolů, budou tam všechny produkty. Maj to teda blbě udělaný, no (já jim to nestavěla :-)
Podpora za časů korony
Sweet Potato rádo se stalo. Jsem z těch místních kytek hrozne nadšená. Kupovali jsme předplatné mamince k MDŽ (a konci covidu, pekne se ji to sešlo) z farmy u nás a příští týden by měla být první kytice, tak se tesim a jsem zvědavá, co přivezou.
Tak je možná lepší nakupovat od nich jen ty kytky, který maj u nás aktuálně sezónu (pokud se chceš vyhnout dovozu), nebo který se daj prokazatelně vypěstovat ve skleníku - jak píšou, od tuzemských pěstitelů... Třeba tulipány má teď každej, i ty Kytky od potoka, co se zapřísahaj čistě domácím zbožím...
barbucha Jo, teď maj tulipány sezónu, ale že bych Pepovi věřila, že to najednou přestane tahat z Holandska za 10 Kč/ks a nakoupí u domácích za 25... to teda bohužel ne.
Tak třeba jo, když se ohání těma domácíma dodavatelama. Ale já to myslela tak obecně, květinářů je tady spousta, tak je lepší se držet těch sezónních výpěstků. I když se někdy divím těm cenám - jak píšeš, naše domácí jsou mnohem dražší než ty zahraniční... za situace, kdy se nemusí platit doprava a související náklady, a vstupy máme taky levnější
a někdy, když vidím v kytici tři tulipány, dva narcisy a pak většinu větviček z keřů, rostoucích všude hned za plotem, se mi to - ač umělecky svázaný - zazdá cenově kapku přes míru... covid necovid, květináři jsou přece jedni z mála šťastlivců, který nemuseli zavřít krám!
barbucha To s těma cenama, že by ty domácí tulipány měly být levnější, je hluboký omyl. A obzvlášť letos, kdy je strašná zima a neroste to. Začíná to od ceny cibule. Pokud pěstujete v milionech kusů, tak cena cibule je úplně někde jinde. Jsou holandské eshopy s cibulemi, kde se nakupuje ve velkých množstvích, cibule pak stojí pár halířů. Na tuto cenu se malý český pěstitel nedostane. To je jeden důvod. Pak je další počasí, letos je to průšvih. Nevím jak Gardenista, ale třeba Louky květ a já sama to letos mohu potvrdit, abych mohla sklidit ty tulipány, které jsem měla ve váze před dvěma týdny, tak jsem jim musela ve skleníku přitopit. Já tio udělám, je to moje hobby, ale pokud vás to má živit a potřebujete být konkurenceschopný a vydělat, tak je to problém. Louky květ mají letos nový vytápěný foliovník, měli s tím velké plány, ale aby mohli sklízet to, co chtěli, museli by tomu letos zatopit tolik, že se dostanou na moc vysokou cenu. Netrefili třeba letos Valentýna, právě kvůli té zimě. Fakt to není lehký ty kytky tady vypěstovat, když zima se může pohybovat od minus dvaceti do plus deseti stupňů, tohle to Holandsko nemá... Já se letos snažím tu sezonu prodloužit tak, že pěstuju tulipány třemi způsoby - ve skleníku v přepravkách (těm jsem topila a už sklidila), venku pod folií (některé druhy už sklidila) a pak venku bez jakékoliv ochrany (ty nemají vůbec nasazeno na květ ještě). Louky květ dělají něco podobného, ale ta cena za topení jim to letos myslím zkomplikovala.
Jinak tedy souhlas s tím, jak v závěru píšete o těch kyticích, mě osobně připadají strašné, od Gardenisty bych si je nekoupila, byť je mi sympatické, co dělají. Znám tedy hlavně ty kytice, co dává na Instagram. Ty v eshopu jsou celkem fajn. Ale chápu je, mají toho materiálu málo, no...
Victoria akorát jsem sem chtěla Loukykvět dát. Mají také vlastní vypěstky.
Ty ceny jsou docela bomba, ale tom letošním počasí se vůbec nedivím.
barbucha V zásadě Victoria řekla vše podstatné. Je obrovský rozdíl, když se masivně pěstuje na plantážích o velikosti středního města, v teplém podnebí, bez ekologického dohledu a s levnou pracovní silou. A u nás ty osazené plochy jsou miniaturní, ve srovnání je to fakt pár cibulí.
Gardenista kupuje špičkové cibule (okolo 6 Kč/ks), tyto se použijí jednou a jdou do kompostu. Plus cena práce, topení, voda.
A zrovna tihle květináři v podstatě krám zavřeli - jejich hlavním působištěm je trh, hotely a restaurace, kamenný krám nemají, takže měli smolíka všude. Ten e-shop je jen výsledkem tlaku, touhle cestou jít vůbec nechtěli.
Victoria Co se týká kytic, materiálu málo nemaj, ale kupní síla většinou nedovoluje se příliš odvázat. V porovnání s cenami Louky květ jsou ještě dost při zdi. Časem vyfotim co vážou mámě (to fakt není sem tam kytka a větve) ![]()
Jasně, to mi došlo že v tom množství resp. v jeho rozdílu (Holandsko vs naši pěstitelé) bude ten pes zakopanej. A asi i v těch pěstebních podmínkách... topení apod.
Pak teda nerozumím tomu, když Andulka píše o nákupu těch špičkovejch cibulí, proč do toho vůbec někdo jde, to jest má stejně kvalitní i hezký například ty tulipány, ale musí je prodávat mnohem dráž. Kdyby to bylo nedostatkový zboží, díra na trhu, pak je to jasný - ale za situace, kdy jsou k dostání mraky holandskejch tulipánů, krásnejch a levnejch? Jako koníček je to pěkný, to ty lidi chápu... ale vzhledem ještě k tý zmiňovaný kupní síle je to už vůbec holej nerozum (podle mě
). Jasně, hotely a restaurace zas tolik na cenu nekoukaly, těm se asi prodávalo dobře. No, holt koronáč... to jsou na tom teď stejně jak ty hotely, který taky musely zavřít. Blbá doba.
Jako pěstovat a dodávat něco naprosto specifickýho, co jinde nedostaneš leda v Čechách, to bych pobrala líp. Ale s tou konkurencí u běžnejch kytek se to asi moc nedá... koupit si pár (levnejch holandskejch) tulipánů a natrhat si dvakrát tolik větví do luxusní kytice dokáže každej sám ![]()
Proč nemá ten Gardenista kamennej obchod? To je velká výhoda řekla bych, květinářství prosperujou, když můžeš jít kolem a kdykoliv si vybrat a nakoupit... ten odbyt musí bejt větší.
Ty ceny jsou teda dobrý. Takovou kytici koupíš jednou za rok... ale co zbytek roku, kdy si kupuju nějakou kytku na stůl každej tejden? To bych teda nezvládla...
Gardenista má konečně řezané kytky na e-shopu, letos zejména raritní tulipány a narcisy. Od soboty budou i na trhu na Náplavce.
Ale na tu Náplavku bych zašla stejně
Hyacinty řezaný nemá? Ty mám nejradši...
barbucha Proč do toho jde? No proč někdo pěstuje měruňky, byť ví, že mu každý rok hrozí mrazy v době květu a z úrody nic nebude... mohly by se přece dovézt z Francie...je to vášeň... chcete se živit tím, co máte ráda... chcete nabídnout něco jiného než žlutý, bílý, růžový tulip z Lidlu... myslíte si, že se najde někdo, kdo ocení něco jiného z hlediska vzhledu... že to necestovalo tisíc kilometrů a tak... Já teda nevím, ale vy to podáváte, jako by česká květinářství byla zavalena obrovským výběrem třeba těch tulipánů, dle mého tedy nejsou vůbec! Běžné české květinářství skoro nic nemá! Ty lepší, které mají výběr, jsou Metamorp... na Kozím plácku a možná Coolflowers, a tam to levné není. Je strašně moc druhů naprosto fantastických tulipánů, a dám ruku do ohně za to, že některé z nich koupíte právě jen u Louky květ a u Gardenisty. Doporučuji si najít - Black Hero, Danceline, Belle Epoque... nebo třeba juknout sem
https://www.loukykvet.cz/obchod/cibuloviny/tulipany
Takže oni nabízí něco v Česku specifickýho. Jen jsou prostě v sevření určité omezenosti kupujících, nižší kupní síly, rozmarů počasů a tak. Dělají co můžou a je to trochu boj s větrnými mlýny si myslím. Ale mohu se samozřejmě mýlit...
Edit: v jedný tý kytici má řezaný hyacint, klidně bych mu napsala
andulka01 S těmi cenami to chápu, není to lehké:-) Určitě fotku dejte, ráda se pokochám!
No hele, já tady kousek mam oblíbený květinářství, takovej mini obchůdek... chodím tam moc ráda protože paní je milá a má krásný kytky, fakt krásný a kvalitní, od nikoho jinýho mi tak dlouho nevydržej... a velmi pestrej výběr. Nepatří pod žádnej řetězec, je to prostě jen její jeden obchod, nijak luxusně zařízenej... Tulipánů, narcisů a hyacintů jsem tam už nakoupila až běda a velmi rozličnejch, má právě sezónní věci plus obvyklej sortiment jako růže apod., ale kde bere třeba ty růže je mi záhadou - nejsou to žádný ty dlouhatánský stonky jedna jak druhá, naopak takový růžičky divnejch barev většinou, což se mi líbí (a voněj!)... vždycky mám z čeho vybírat. Za úplně normální ceny. Tak ta zcela určitě prosperuje, a zcela určitě ji to i baví. Win-win situace, ne?
Na druhou stranu hned ve vedlejším baráku je květinářství, který vedou dvě tetiny naprosto neschopný, kytka od nich mi zašla vždycky bleskurychle, brzo jsem tam přestala chodit. V lednici (nebo co to je) mají celoročně gerbery, růže na dlouhým stonku jak umělohmotný a k tomu lilie a chryzantémy, víc nic... pár hrnkovejch kytek značně unavenejch a šlus. Začaly prodávat i mejdla a hrníčky, aby se vůbec uživily... co se mě týče, už u nich neutratím ani korunu.
Taky máme květinářku v práci... ta bere kytky výhradně z dovozu (vídám ji při přebírání) a ty tulipány například má teď nádherný a různý (v odrůdách se nevyznám), až zrak přechází
a že by si člověk na ně musel brát půjčku taky nehrozí
Ale z toho holandskýho velkochovu je asi skutečně dostává levnějc, no... ale uspokojuje potřebu klientů, který chtěj potěšit doktorku nebo sestru, anžto ty kytice jsou pak fakt reprezentativní.
Tak se mi nezdá, že by tady byl nedostatek kytek.
Victoria meruňkám na nevhodném miste teda příliš nerozumím. U nás to bylo ovoce, které se vozilo z Dolniakov, protože u nás na to nejsou podmínky. A hotovo. Nikoho meruňky pěstovat nenapadlo. Pěstovaly se odrudy ovoce, které měli šanci dozrát. Me už to občas přijde, že porucime větru dešti.
barbucha To máte štěstí s tím květinářstvím. Samozřejmě vycházím ze své zkušenosti, já moc výběru nenacházím, proto jsem se rozhodla si květiny pěstovat sama, ale asi (nebo zcela určitě) jsem náročná. Pro mě "nedostatek kytek" znamená určitě něco jiného než pro třeba pro vás. Myslím, že je dobře, že máme možnost volby. Já těm místním pěstitelům fandím, vlastně patřím mezi ně, víc a víc řeším tu ekologickou stopu, fandím jim, že chtějí nabídnout místní produkci. Nejsem sama, kdo to ocení, rozhodně Gardenista své zákazníky má. Myslím, že jim to šlo dobře, Louky květ do farmy investují, tak určitě mají z čeho. Jen to studené počasí a korona to letos velmi zkomplikovaly a vlastně i odhalily limity květinového byznysu v Česku.
continuity já moc nevím, co na to mám napsat, neboť moc nerozumím tomu, co máte na mysli. Jakože by lidé neměli zkoušet meruňky pěstovat v lokalitách, kde to i dříve (kdy byly chladné zimy standard) úspěšně dělali (Litoměřicko, Morava). Že chtějí poručit větru a dešti, když to dělalí? Že jsou tedy blbí? Omlouvám se, ale fakt nechápu... ostatně je to primárně jejich volba ne? Jejich byznys a nesou rizika svého podnikání, stejně jako ty květináři ne?
Edit: jen na vysvětlenou, já jsem se do té úvahy pustila na základě toho, že se barbucha s určitým údivem zeptala, proč to tedy dělají. Správně by to měl zodpovědět některý z těch "květinářů", co já může nakonec vědět:-)
continuity tak třeba u nás podmínky pro meruňky jsou, stejně jako pro třešně, dozrát to dozraje bohatě.. jenže občas přijde prostě mráz v době kdy vykvetou a je to v pytlu. stejně tak třeba i ořechy, to už jsem tu v ulici viděla po dvě jara, že je mráz uplně spálil a asi bys netvrdila, že by se to na JM nemělo pěstovat... ohledně tulipánů - už druhý týden mi kvetou ty botanické, klasika teprv nasazuje - tudíž mi jich chlapi v předzahrádce zlikvidovali asi 50 plných poupat:-(

Já dotazu resp. poznámce continuity rozumím, to je vlastně totéž co jsem měla na mysli já. V situaci, kdy je pěstování obtížnější a dražší... vrhnout se na něco co je jinak běžně a levněji dostupné z jiných zdrojů pokládám trochu za hazard. Nic proti tomu, je to ta vášeň a koníček... ale nedá se očekávat, že individuální vášeň a koníček budou někomu sponzorovat ostatní
No a každej hazard buď vyjde, nebo taky ne.
Místní zdroje jsou pěkná věc, a líbivá... zvlášť v poslední době... ale stejně, vyrábět něco, cokoliv, co je srovnatelný se zbožím cizího původu ale mnohonásobně dražší, není podle mě příliš rozumný. Ať je to cokoliv. V poslední době se stejně takhle mluví o potravinách, že jo. Oukej, dám klidně přednost českýmu máslu, pokud bude výrazně kvalitnější než to z dovozu. Ale nebudu platit dvakrát/třikrát tolik, pokud dostanu stejně kvalitní levněji z dovozu. Totiž co tím chci říct... že jen to označení hezký český nestačí a tak nějak mi nacionalismus v týhle podobě moc nesedí, to je vše ![]()
viktorka_od splavu u vás jsou a o tom jsem vůbec nemluvila. ale občas teda zahlidnu meruňkovou stiznost od uživatelky, o které si myslím, že ty podmínky moc vhodné nemá. Je asi rozdíl mít rozumnou úrodu jednou za deset let nebo když to jednou za deset let omrzne.
Je mi to vlastne jedno, jen mi pride lepší pěstovat věci, kterým se bude dařit nez se trápit s rostlinami, které mají problém.
barbucha Ano, rozumím. Jen si myslím, že bych to nezobecňovala - ono je to "dražší" a "obtížnější" letos. Cokoliv se pěstuje, tak se někdy daří lépe a někdy hůře, protože jste víc závislá na tom počasí, to asi není nic objevného. Toto studené jaro se nevede těm českým květinářům, to je myslím základ, od kterého se debata nějak začala odvíjet. A proto jsou i ty české květiny letos dražší. Příští rok může být zase úplně jinak.
V čem se tedy ale úplně neshodneme je to, že já tedy vůbec nesouhlasím s vaším tvrzením, že zboží, které oni nabízejí (a mám na mysli konkrétně Gardenista a Louky květ) v tuto roční dobu, je "běžně a levněji" dostupné z jiných zdrojů. A abychom obě srovnávaly to samé, já nepovažuji za stejné zboží tulipán jednoduchý bílý z Lidlu (např. nějaký základní Darwin hybrid) za stejný tulipán jako je plnokvětý ala pivoňka (např. výše zmíněný Danceline anebo oblíbený Black Hero), které dřívě či později nabídne Gardenista. To je pro mě zcela odlišné zboží a nějak tuším, že odtud pramení to, že každá mluvíme o něčem jiném. Tyto a podobné druhy v květinářství nevidím a nevěřím, že se vyskytují. Prostě není tulipán jako tulipán:-) Pokud vezmu v úvahu spektrum tvarů, barev a typů běžných floristických rostlin (tulipán, chrysantema, pivoňka, jiřina, lilie), pak je pro mě nabídka českých květinářství chudá. Chudá v tom smyslu, že nechci nabídku bílé a žluté lilie, já chci aspoň pět dalších typů. To na vysvětlenou, co já myslím neodstatečnou nabídkou v českých květinářstvích.
Jasně, místní zdroje..., ano, je to trend, máme každý volbu. A zase z toho nedělejme kovbojku, oni se nesnaží pěstovat manga a avokáda, jen obyčejné tulipány, které tu jsou zcela běžnou rostlinou. Jen pokud se tím rozhodli živit, tak to mají letos těžší, to je asi všechno.
barbucha s dovolením odpovím zítra až budu u počítače s klávesnicí
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
The House of Cor
250. výročie domu Houbigant (Esxence 2025 series)