Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Lenka22
2312 příspěvků moje polička 15. července 2022 20:13

Garfie prosím tě, a proč spřátelená Japonka nechce žít v Japonsku? Vzhledem k jejich vztahu k cizincům mě to překvapuje. Pokud to není teda kvůli manželovi... 

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 15. července 2022 23:34

Kokoska Ano, takhle to asi cítí i ona. Myslím, že bez covidu by se jí za tento postoj bojovalo líp. 

Máte všechny pravdu, je to fakt hrozná situace, probíraly jsme to jednou už i v ČR. Ale zase nejsme nějak důvěrné kamarádky, abych se jí vyptala do detailů. Já si původně myslela, že on je ženatý a ona je u nás tak dobře zašitá, ale ukázalo se, že ne. Pokusím se odpovědět na všechno, co tady zaznělo. Netuším, jestli měla před ním nějaký vztah nebo ne, každopádně je jí přes 50, myslím tak 53/4, dítě má deset let. Takže to je asi bod, který dost vysvětluje vztah s mužem. V době, kdy otěhotněla, už studovala v ČR, rodila u nás, takže asi se v tu chvíli rozhodli, jak se rozhodli. 

Nechce žít v Japonsku, protože do dvanácti let chodila do školy v Holandsku a po návratu do Japonska zažila drsný střet s japonskou kulturou a především školstvím. Jako starší pak byla na nějakém studentském pobytu v USA, bydlela u české emigrantky, odtud láska k Česku. Navíc její matka, jak jsem pochopila, je docela razantní dáma, navíc "z Kjóta" = tedy trochu nafrněná, že je něco víc než ostatní, Kjóto je centrum japonské kultury. Myslím, že se snaží utéct i z jejího vlivu. Na druhou stranu, je jí přes 50 a matka ji pořád finančně podporuje, aby to u nás utáhla. 

Dřív to bylo tak, že létaly na celé prázdniny do Japonska, babička za nimi na Vánoce a tatínek na jaře a na podzim, no covid to totálně rozsypal. 

Jejího muže neznám (ale asi se s ním seznámím za týden, jdeme s dětmi do nějakého zábavního parku a pochopila jsem, že jde taky), ale myslím, že musí být taky zajímavá osobnost, jen sevřená okollm. On je z úplně tradiční rodiny, je tam velký tlak, aby bylo všechno jak má být. Přesto on sám také chtěl, aby dítě chodilo do školy v zahraničí, podporoval ve studiu Shinobu, posílá jim peníze...sám žije v mizerném malém bytě v Tokyu. Myslím, že musel přitom celou tu dobu být vystaven daleko většímu tlaku-ze strany svých rodičů, svých sester, které jsou přesně takové tradiční, třeba i přátel, přece jen-je to chlap. Přitom on je hrozně aktivní (říká Japonka), teď mají společnou dovolenou a měli spor, že ona si chce odpočinout a on má v plánu spoustu aktivit, prý je takový podnikavý....

Offline continuity
39153 příspěvků moje polička 15. července 2022 23:41

Garfie no je to peklo ze všech stran, fakt nezáviděníhodná situace. Díky každopádně za detaily. To mě celkem zajímá, jak se nakonec domluví.

On ten COVID asi zařízl lecos. Manželka mého nájemníka odjela rodit do Koreje i se starším dítětem, pak propukl COVID a rok se za ním nemohly dostat zpět. A to byli všichni jasně domluvení, jak to chtějí.  

Offline Kokoska
32558 příspěvků moje polička 16. července 2022 00:40

Garfie to jsem prave myslela. Ze kdyz zustane, rodina ji nacpe do formy na tradicni japonskou zenu, bude tlak od jejich i jeho rodicu, aby vytvorili klasickou rodinu. Kdovi jak by to meli s bydlenim, jestli by dosahli na slusny byt. Mohla by ona pracovat jako lekarka nebo jsou v Japonsku v tomhle nejake predsudky? Fakt tezky. Ale na 50 teda nevypada!

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 17. července 2022 23:43

Kokoska To vůbec nevím, ona myslím v JP pracovala jako lékárnice, ale nejsem si úplně jistá. Ale její neochota se vrátit nesouvisí s prací, myslím, že chce především svobodu. continuity Jinak pochopitelně, ona mi to takhle všechno na přímo neřekla, jsou to spíš střípky, nebo co jsem vypochopila z různých poznámek a podobě. 

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 18. července 2022 04:32

Konečně se mi podařilo jít kolem cizineckého hřbitova ve chvíli, kdy byl alespoň částečně otevřený. Bohužel počasí nic moc, ale určitě se sem vrátím, až skončí tohle děsné období dešťů. Jeho založení má na svědomí slavný kapitán Perry, který se vylodil u japonských břehů v druhé polovině 19. století, přispěl k uzavření obchodní smlouvy mezi Japonskem a USA a ukončil tak dvěstě let trvající izolaci japonských ostrovů. (jen tak mimochodem, Perry nebyl jen výborný námořník, ale taky biolog a malakolog....a údajně se upil k smrti) :-)
Když mu na lodi zemřel mladý námořník, požádal o pozemek s výhledem na moře, na kterém by ho mohl pohřbít. Dostal místo právě v Jokohamě (tehdy bezvýznamné rybářské vesnici) a položil tak základ rozsáhlého cizineckého hřbitova. Neuvěřitelně magického místa! Hřbitov má komplikovanou historii, hodně jsem o tom načetla, ale zatěžovat vás nebudu, dnes jsou tady pohřbení hlavně Američané, Britové, Francouzi a Holanďané. Bohužel, matriční záznamy a obrovská spousta náhrobků byla zničena při velkém zemětřesení v roce 1923 (kdy spadla i škola našich dětí). Současný záznam (do kterého spadají novější hroby a ty, které se podařilo obnovit) obsahuje zhruba 5 tisíc jmen a 3 tisíce náhrobků.

Offline Tabea
6601 příspěvků moje polička 18. července 2022 06:03

Garfie to je nádhera!

Offline moora
8406 příspěvků moje polička 18. července 2022 06:10

Garfie zajimavy a krasny

Offline Kokoska
32558 příspěvků moje polička 18. července 2022 06:59

Garfie zajimave misto.

Asi Japonka taky  bude muset vzit v uvahu, co chce pro dceru. Jestli japonskou vychovu, do ktere zrejme budou mluvit i oboje prarodice, nebo zapadni styl, na ktery je mala zvykla, ale s tim, ze s japonskou rodinou se bude vidat jen obcas.

Offline Mulen
4779 příspěvků moje polička 18. července 2022 07:00

Garfie úžasný hřbitov

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 18. července 2022 07:23

Kokoska Ono je hlavně hloupé, že nemá u nás žádnou širší rodinu, i v ČR žijí vlastně hodně samy pro sebe, přátele mají zase spíš mezi Japonci, nebo Korejci. Naštěstí aspoň chodí do české školy. Kdyby byl manžel cizinec, bylo by to jednodušší. Myslím, že ta malá se bude cítit trochu vykořeněná, v podstatě už vždycky. Na takový ten úplný návrat už začíná být trochu pozdě, ale na život v cizině má v Japonsku příliš velké zázemí. 

moora Že jo! Já ty lidi hrozně obdivuju, muselo to být zajímavé a náročné, přijet do Japonska před sto a více lety, žádná pohodička, kdy sedneš do letadla a za půl dne jsi tu, přitom jezdily i celé rodiny. Spojení s domovem minimální, ponětí o kultuře jen z knih, jiné jídlo, jiný život, nemoci, žádný internet nebo telefon, který všechno vyřeší. Byli to opravdoví průkopníci. 

Offline continuity
39153 příspěvků moje polička 18. července 2022 08:01

Garfie Kpt. Perry musel být taky výborný diplomat. 

Je to hrozně zajímavé, právě to otevírání Ázie, Japonsko a určite i Čína a Hongkong je hrozně zajímavý kus dějin.

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 18. července 2022 08:03

continuity  Přesně tak, hrozně fascinující. Líbilo by se mi být u toho! 

Offline continuity
39153 příspěvků moje polička 18. července 2022 08:11

Garfie no to nevím, vis jak je ta kletba: ať žijete v zajímavých casech.

Každopádně jedině jako chlap. Jinak si to moc nemaluji. Pro ženy to bylo extra těžké, než se odstěhovali celá rodina, námořník tam několik let s malými prestávkami byl bez ni. Ona měla v Anglii na krku celou domácnost a děti mnoho let, kolikrát do toho těhotná. Pak se přestěhovali za ním, aby zjistila, že chlap má několik konkubín a do té ázijské společnosti v žádném případě nepronikne. 

Offline notna
8370 příspěvků moje polička 18. července 2022 08:11

Garfie Hřbitov je krásný. A prosím klidně nás zatěžuj :-) je to moc zajímavé.

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 18. července 2022 08:19

continuity Já jsem nemyslela jako vysloveně žít, spíš tak jako "do kterého historického období byste se chtěli podívat".  Já si pořád myslím, že žijeme v nejlepší možné době! 

Jinak tady ty evropské paničky v Jokohamě zanechaly velkou stopu, třeba jsou tu tenisové kurty, které původně sloužily výhradně ženám-cizinkám a považují se za kolébku tenisu v Japonsku. Nebo ty školy-pro cizinky, postupně i pro Japonky. Nástupkyně jeptišky, která založila naši školu, prý při zahájení školního roku pronesla ke studentkám (včetně těch japonských) "nepřijela jsem šířit francouzskou kulturu, ani lehce naverbovat řadu nových křesťanů. Přišla jsem, abych vám pomohla stát se tím, čím chcete být: vážně smýšlejícími, kultivovanými, skutečnými ženami. 

Pořád mě ta historie tady nějak dojímá. :-)

Offline Kan
9387 příspěvků moje polička 18. července 2022 08:51

Garfie Ten hřbitov je úžasný! 

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 18. července 2022 09:51

notna Třeba mi utkvělo, že ten první námořník (bylo mu pouhých 24 let) byl nakonec přesunutý a dnes má hrob jinde. Takže nejstarší pohřbení jsou tady teď dva ruští námořníci, které v roce 1859 zabili japonští nacionalisté. Původně to byl hřbitov pro všechny, ale později byly japonské hroby přesunuty jinam, později také čínské. Momentálně (i když už se nepoužívá) tady odpočívá zhruba 40 různých národností. Už jsem tady zmínila to velké zemětřesení, které hřbitov podstatně poničilo, zároveň ale taky zapříčinilo, že během pár dní se zdvojnásobil počet mrtvých, takže dřív prostorný hřbitov se dost natěsnil. 
Bohužel není běžně otevřený, navíc spravovaný jen z milodarů, celé je to takové upadající místo, i když krásné. 

Offline notna
8370 příspěvků moje polička 18. července 2022 13:49

Garfie moc zajímavé!

Offline Sweet Potato
38260 příspěvků moje polička 18. července 2022 14:26

Garfie Hřbitovy mne přitahují, tenhle je tedy vydařený.

Jaké jsou hřbitovy japonské?