Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 18. července 2022 14:49

Sweet Potato Hezké. Hodně dřevěných destiček, na které se píšou přání a modlitby. Občas vidíš na hrobech třeba saké nebo pivo, nebo něco jiného, co měl dotyčný rád. Na venkově jsem viděla i rýži v misce, to mi vždycky přišlo moc hezké. 

Offline brrr
11553 příspěvků moje polička 18. července 2022 15:28

Garfie Na první pohled jsem si říkala "jé, oni si to zdobí starými lyžemi". Myslím japonské hřbitovy teda.

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 18. července 2022 15:31

brrr  To říkala i jedna moje kamarádka, že jako dobrý lyže! 

Offline continuity
39153 příspěvků moje polička 18. července 2022 15:44
Reakce na brrr:

Garfie Na první pohled jsem si říkala "jé, oni si to zdobí starými lyžemi". Myslím japonské hřbitovy teda.

I plot by z toho byl hezký.

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 19. července 2022 00:53

continuity Sama jsi plot!

Jinak když už tady zmiňuju tu cizineckou stopu v Jokohamě...kousek od hřbitova je třeba jako turistická atrakce vyvrácený strom, je u něj cedule, že spadl během prvního tajfunu v Reiwa (tedy za vlády současného císaře) a v kořenech byly objeveny zbytky budovy. Podle odborníků pochází z budovy západního stylu, která se zřítila při velkém zemětřesení v roce 1923. Nebo kousek dál jsou ruiny domu západního obchodníka z přelomu století, přesně jako u nás nějakého hradu-s mapkou, jak to vypadalo, co se zachovalo a kdy spadl (taky zemětřesení). 

Offline brrr
11553 příspěvků moje polička 19. července 2022 07:39

Garfie Ten tvůj poslední odkaz mi připomíná dotaz. Jsou v Japonsku hrady? A ano, jsem líná googlovat.

Občas něco z japonské archeologie zahlédnu, naposled si vybavím nějakou "budovu" na výrobu saké, myslím že z 15. stol.

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 19. července 2022 08:05

brrr Jasně, ale ne úplně časté, přece jen ty přírodní podmínky tady stavbám nepřejí. Spíš neexistují zámky, v našem pojetí. Ty hrady jsou si hodně podobné, dřevěné, hodně prázdné. :-) Nejznámější je Himeji, který je největší, přezdívá se mu "bílá volavka", oproti němu se dost často staví hrad v Matsumotu, který je naopak černý, oba jsem viděla. Známý je třeba hrad v Osace, ale v tom jsem nebyla. Vůbec tady ale neexistují zříceniny, proto mi přijdou hrozně srandovní ty opečovávané zříceniny "budov západního typu". :-) Jo, hrady jsou tak cca 14.-16. století. 

Offline brrr
11553 příspěvků moje polička 19. července 2022 08:59

Garfie Je, děkuju. Mi ty japonské hrady připadají jako zvětšené japonské domy, takhle na první pohled jim chybí ta evropská obranná funkce. 

Offline continuity
39153 příspěvků moje polička 19. července 2022 09:05

brrr japonské hrady obranné funkce samozřejmě měli. v našem středověku se tam různě válčilo prakticky neustále. Jsou to akorát k tomu všemu i elegantní stavby. 

Tady je nějaký přehled, co a jak.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Japanese_castle

Offline brrr
11553 příspěvků moje polička 19. července 2022 09:08

continuity Dík. Mi to bylo jasné, že tam nějaká obrana byla, ale takhle to vypadá japonsky elegantně. 

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 19. července 2022 12:09

continuity  Děkuju

brrr Ona pochopitelně ta estetická stránka je v Japonsku vždycky důležitá. S tím zvětšeným domem jsi mi připomněla jeden malý hrad, který jsem kdysi pradávno navštívila. Je to už ale tak 15 let, tak nevím jestli najdu fotku. Cestovala jsem sama po Šikoku a zahlédla ho na kopci z vlaku, tak jsem vystoupila a šla se podívat. Byl tak maličký, že jsem ho celou cestu vůbec neviděla, až jsem si říkala, že se mi to zdálo! A nakonci bum-byl tam. Ale fakt malinký, možná menší než běžný rodinný dům u nás!

Offline brrr
11553 příspěvků moje polička 19. července 2022 15:03

Garfie Kapesní hrad

Jak to teď vlastně máte? Děti mají prázdniny? Jak dlouhé jsou v Japonsku letní prázdniny? A mají je v létě, když je jak v prádelně a pak příjdou monzuny?

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 20. července 2022 00:20

brrr Děti mají prázdniny od poloviny června, ale dva týdny po konci školy ještě chodily na summer camp. Ten byl mimochodem super, čtyři bloky po cca dvou hodinách, v každém jiný "předmět" (třeba tenis, kendo, programování, kurz tvůrčího psaní, výtvarka a pod.) a ty si to můžeš různě nakombinovat, případně chodit jen na jeden, nebo dva....

Prázdniny mají dva měsíce, ale oni jsou mezinárodní škola, japonská končí zrovna dnes, mají volno do 1.září (na rozdíl od naší školy, která začíná v půlce srpna). Japonské školy to mají jinak, začínají v dubnu a mají trimestry. Takže mají volno před začátkem nového školního roku na konci března, potom teď a pak v zimě kolem Nového roku. 

A jejich prázdniny jsou trochu jiné než naše, učitelé zůstávají ve škole a děti dochází na konzultace a plní různé úkoly, třeba dělají herbáře, nebo rozhovory s cizinci, nebo nějaké referáty o zemi nebo muzeu, které v rámci prázdnin navštívili, nebo mají prostě jen doučování a tak. 

Offline brrr
11553 příspěvků moje polička 20. července 2022 11:11

Garfie Děkuju moc za vyčerpávající elaborát. A děti si už zvykly?

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 20. července 2022 11:17

brrr Vcelku jo, i když ideální to není. Hlavně počasí je fakt únorné, dnes poprvé po dvou týdnech nepršelo, tak jsem je vytáhla na krátký výlet a přišli jsme úplně zplavení, strašný vedro. Uvidíme co přinese nový školní rok. 

Offline brrr
11553 příspěvků moje polička 20. července 2022 11:34

Garfie teď byli ve škole jen chvíli, příští školní rok si najdou nějaké kamarády a bude to lepší.

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 20. července 2022 11:36

brrr Já doufám! A jsem ráda, že tam šli i na tu chvíli, aspoň se trochu rozkoukali a budou teď mazáci. :-) 

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 20. července 2022 23:42

Včera jsme měli malou pauzu mezi deštěm a totálně úmorným vedrem (=bylo vedro, ale snesitelné) a tak jsme s dětmi vyrazili kousek od nás, do Italské zahrady na Italském kopci-jmenuje se tak proto, že tady na konci 19. století asi 8 let sídlil italský konzulát. :-)

Budova, která tady stojí ale není původní, jde o dům Sadatsuchi Uchida, diplomata z období Meidži, sloužil jako generální velvyslanec v New Yorku a velvyslanec Japonska v Turecku. Dům mu postavil americký architekt ve americkém viktoriánském stylu. Stál původně na Shibui v centru Tokya, ale v roce 1997 ji jeho vnuk věnoval městu. To ho jmenovalo významnou kulturní památkou a přemístilo právě sem. Mimochodem není v ní nic japonského, ani náznakem. 

A takový by měl pan velvyslanec dnes výhled. :-)

Offline viktorka_od splavu
48190 příspěvků moje polička 21. července 2022 05:41

Garfie to je krasa!

Offline Mulen
4779 příspěvků moje polička 21. července 2022 06:13

Garfie krasny opravdu .  Ale nic takového jako snesitelne vedro prece neexistuje