viktorka_od splavu No přesně! Ale prezentoval mi to, že to není ten klasický, od té první lékařky měl doporučení zvolnit, nestresovat se. Ale on zase jí i normální jídlo, má rád pečené maso, bůček, kachnu, jen to střídá s pohankou... Jo jako já se v tom nevyznám, ani to vlastně neřešim doma, spíš mě zajímá, jestli něco takového skutečně existuje;-). Ted má novinku, že nepije alkohol, od října měl jedno pivo, a to byl na několika oslavách, s kamarády mu dáváme čas do léta, pak ho to tady na letní zahrádce sejme.
Ordinace 24/7
Karja Cholesterol je LDL ten je zly, cim vyssi tim horsi. Pak je HDL a ten je naopak hodny a cim vyssi, tim lepsi. Celkovy cholesterol tedy az tolik nevypovida. Clovek muze pridat pohyb, zlepsit stravu nebo nesadit statiny, leky na snizovani cholesterolu. Statiny ale taky maji urcite nezadouci ucinky. Je lepsi na zacatku neco zkusit zmenit a az kdZ to nepomuze, tak je nasadit. Ale nejsem praktik ani internista, tohle si nejak pamatuju ze skoly....
Lamicka Kyselina mocova pri zvysene hladine zpusobuje onemocneni dna. Obecne v jidle je spatne cervene maso (hlavne zverina) a alkohol, naopak zelenina dobre.
Jos jeste se optam, jestli vhodnym ukazatelem o tucich ve strave neni spis hladina triglyceridu?
Karja Ted fakt tapu, co je klasicky cholesterol....
tohle je treba muj pred par lety, jen pro ilustraci na co koukat

viktorka_od splavu Jo je ale co si pamatuju, tak to je dost zavisle i na tom, co jsi posledni dobou jedla. Ale tohle budu muset nastudovat, dik za podnet
Jos hele, vůbec můj příspěvek neber, myslím tím ten "zlý" prostě nedostal žádné doporučení k upravě stravy, ale spíš k mentálnímu trochu orazu, žádné dietní omezení. Tak mě napadlo, jestli ten Lamičky manžel nemůže mít něco obdobného, jestli něco takového skutečně není.
Lamicka
Můj muž má podobný životní styl jako tvůj vč. Zvýšeného cholesterolu. Kyselinu teda ne, ale on teda dost pije - vody
. I já mám zvýšený cholesterol, ale už neplatí, ze jsem štíhlá a sportu mám stěží čtvrtinu, co on. Ve stravě moc prostoru na úpravu není (jako našlo by se, ale nic významného). Léky brát nechci, tak jsem Googlila a před 2 týdny nasadila čaje na snížení. Za pár týdnu se objednám na kontrolní odběr, jestli to má nějaký efekt. A naordinuji i manželovi, ať máme významnější vzorek.
Pak si asi vyžádám UZ krkavice k ověření, zda se vytváří usazeniny v tepnách, což by mě k těm lekům přesvědčilo.
KarjaNebo je treba jen kolem te hranice, proste nic hrozneho k reseni. A stres je taky hodne urcujici faktor, plus genetika. Jako ja se stravuju, jak nekteri vite, dost desne, moc se nehybu a stresuju se jak civava porad. Ale mam slusne geny asi, teda mela jsem pred tremi lety. Dlouho jsem nebyla na kontrole ![]()
Jos prosim, takze teoreticky, kdyz mel muj muz pres odbery moc hoveziho (jakoze jo, protoze jsem hovezi varila a pak byl jeste na steaku v restauraci), tak se mu to mohlo zvysit?
Cholesterol mel vyssi ten LDL. To maji v rodine, tak tam to mozne je.
Mě přijde docela důležité vodítko ta kyselina močová. Podivej se na dietu u dny (vadí puriny), ale pokud má stress ještě bych zkusila, jestli nemá v těle zánět. Jsou to všechno rizikové faktory a asi by se to mělo řešit komplexně. Cukr má v pohodě?
Taky je otázka jak moc zvýšený je. Jinak bych zkusila držet pár týdnů přísnější dietu a pak to nabrat znova,jestli to mělo vliv.
Lamicka No muze to byt. Ale zalezi na mnozstvi, libove tolik nevadi jako treba vnitrnosti atd.. tata uz mel dnavy tof na palci a vzdycky je to zhorseno po nejakw dietni chybe, kdy ma hodne masa. Koukni na net, namatkove tady http://www.interna-adamov.cz/wp-content/uploads/2014/12/dieta_hyperurikemie.pdf
Lamickanajdi si, co ano, co ne při dně. Do nevhodných potravin spadá i dost zeleniny, luštěnin, u masa záleží i na stáří zvířete... Nelze to úplně jednoduše shrnout, fakt si to najdi. ![]()
Pinot Noir no, vcetne kureciho:-)) doporucuju nehledat, ale vypit o litr vody denne vic![]()
Přesně tak, je to mnohem slozitejsi než nejíst červené maso.
Makaraprosím tě , jaký čaj jsi koupila? Taky mám zvýšený cholesterol, od doktora statiny a moc se mi do nich nechce. Už jsem pátrala po alternativách, našla jsem houby reishi nebo tak nějak, ale nevím...
Jos Pinot Noir viktorka_od splavu continuity diky moc, vyhledam mu to a reknu mu, at pije dost vody.
Manzel ted prisel z kontroly taky se zvysenym cholesterolem lehce nad limit, ale kdyz jsem googlila ty leky na snizovani, tak jsem ho presvedcila, aby si je hned nebral a snazim se mu upravit jidelnicek k mene uzenin a vice zeleniny. Cte prave nejakou knizku od fyzioterapeuta sportovcu, ktery tam zminuje, ze zvyseny cholesterol ma i hodne vrcholovych sportovcu, prestoze se hybou a maji jidelnicek na miru. Tak nevim, jestli se to s tim sledovanim cholesterolu neprehani a za cas se zase nezjisti, ze to az tak nevadi...
baltik tak dost závisí, jak se stravuje. Když přijde se zvýšeným cholesterolem ten můj, bude tam prostor pro zlepšení, ne že ne.
Ono se ukazuje, že cholesterol sám o sobě by nebyl takový problém, ale dost často je to spojeno v tzv. metabolický syndrom nebo nějaké zánětlivé změny a to už problém je. Takže je to pořád o kontextu. A taky mi přijde divné, když to lékař odmavne na telefon.
Mamka na zvýšený cholesterol bere arterin a zabralo jí to. Prostor pro nějakou dietu u ní taky moc není.
continuitysouhlasím. Můj muž měl vyšší cholesterol a kys. močovou už dvakrát. Vždycky byl odeslaný na sono a za pár týdnů na kontrolní odběr. U něj vždycky stačí fakt si nedat tu větší porci uzenin/masa před odběrem a výsledky jsou OK. Myslím, že se nestravujeme špatně a že to v jeho případě byla souhra náhod. Ale bereme to jako varování, takže díky za ty preventivky. A když minule přišel na sono, tam mu řekli, že ta kyselina močová souvisí i se stavbou těla a množstvím svalů a že když se na něj kouknout, je to jasné. Ale celkově prostě vyvinuli nějakou snahu, další vyšetření... Udivuje mě nabídka statinů při první známce zvýšeného cholesterolu. ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
The House of Cor
250. výročie domu Houbigant (Esxence 2025 series)