"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline viktorka_od splavu
48190 příspěvků moje polička 09. zaří 2018 21:07

coralline mně připadá hlavně strašný, že ty děti takhle ztratí devět let života, kdy mají zrovna příležitost naučit se co nejvíc... jako s argumentem že mají všichni dostat stejné základní vzdělání naprosto souhlasím - ovšem pokud někomu trvá naučit se číst a psát a malou násobilku 9 let, stát by mu to měl umožnit. pokud to někdo zvládne za 3, tak by mu stát měl umožnit těch dalších 6 se učit i další věci. ty chytré děti se s tím nějak poperou, mně je popravdě skoro víc líto těch co tam těch devět let uplně plavou a cítí se hrozně... 

Offline MaeGandal
1627 příspěvků moje polička 09. zaří 2018 21:16

viktorka_od splavu že, tady je to pořád, jak ty děti nezvládají a ve čtvrté třídě neumí číst, ale tak od toho je tam někdo placený, aby ho/jí to naučil. Případně aby si třídu zopakoval, jenomže to by opakování ročníku v ČR nesmělo být bráno tak hrozně špatně. Že si to dítě určitě tu školu a potažmo život užívá.

Offline MaeGandal
1627 příspěvků moje polička 09. zaří 2018 21:17

a pokud je tedy problém se dětem věnovat nějak individuálně, protože je jich tam 30 a víc, tak ale musíme řešit problém počtu dětí, ne ty pomalejší vystrkat do zvláštních škol.

Offline coralline
2218 příspěvků moje polička 09. zaří 2018 21:26

MaeGandal Zase když 29 dětí to čtení zvládá a 1 ne, tak chyba není v učiteli. Někteří se prostě číst nenaučí. Ten můj spolužák byl stejně marnej ve všech předmětech. Možná měl nějaký lehčí postižení, tenkrát jsem to neřešila. A třeba s tim čtením se učitelka fakt snažila mu pomoct, udělala mu nějakou kartičku s výsečí, se kterou si jezdil po řádkách. Jenže nic nepomohlo. A učitelka tam jaksi měla i zbytek třídy, kterej nemůže nechat svýmu osudu, dokud se jeden nejpomalejší nedoučí čtení.

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 09. zaří 2018 21:44

MaeGandal 

pokud čekáte deset minut, než dítě přeslabikuje v páté třídě větu, je vlastně jedno, jestli se s ním ve třídě nudí pět nebo dvacet pět dětí. nás bylo ve třídě myslím osm, a stejně každé vyvolání nejslabšího spolužáka vždycky úplně rozbilo hodinu, a znovu usebrat žáky, aby se soutředili a vrátili k probíranému, když si mezitím začali číst pod lavicí, malovat, střílet po sobě kuličky, muselo být pro učitelku těžký. za tu dobu mohla vyvolat tři jiné a probrat tak násobně víc studia. zatímco on kdyby býval na "zvláštní" škole, probral by toho buď stejně, nebo taky víc, určitě ne méně, mohlo by se mu to vysvětlit, protože by na něj bylo víc času.

tohle mi přijde jako klasický příklad - "vystrkat". proč vystrkat? proč ten negativní nádech. já na tom nic negativního prostě nevidím.

Offline continuity
39153 příspěvků moje polička 09. zaří 2018 21:49

MaeGandal bratranec meho muze ma kluka vystrkaneho do prakticke skoly a po tech peripetiich na normalni zakladce si to nemuze vynachvalit. 

Offline continuity
39153 příspěvků moje polička 09. zaří 2018 21:58

naucit vsechny na zakladce to stejne a nebrat ohledy na problemy a nadani. 

jednak utrou ti slabsi, kteri by se na prakticke skole poradne naucili alespon neco: z matematiky treba trojclenku, aby si pani mohla upravit recept, kdyz zrovna nema ctvrtku masla ale jenom 200g. a procenta, ty se hodi vzdy. 

a pro ty nadane: muzeme to nechat na rodice (protoze to se realny dopad toho, ze se na ne ve skole nebudou klast primerene naroky), ti slabsi se nebudou citit ukrivdene, deti s dobrym zazemim to rozdychaji, socialne slabsi proste skonci tam, kde rodice bez ohledu na nadani. zda se mi to jako promrhana prilezitost. takto tu znalostni ekonomiku nevybudujeme. 

Offline Dadoo
11607 příspěvků moje polička 09. zaří 2018 21:59

MaeGandal Jenže ty "zvláštní" školy na to byly vybavené. především personálně. Ti učitelé tam to uměli. Protože učit takové děti není jen tak. Měli zkušenosti i velkou trpělivost. Jo, byla tam často většina Romů. Hlavně proto, že ty děti neměly žádnou rodinnou školní přípravu. První je tam naučili třeba základní hygieně, barvy, vychovávali je základním dovednostem apod. protože do školek nechodili a doma se s nimi nikdo nezabýval. většinou proto, že nevzdělaní rodiče vzdělání a vzdělávání nepřikládali žádnou důležitost. Takový zacyklený kruh. Byla to fuška, ale ty ženské tam dokázaly děti naučit aspoň ty základy - a některé se pak dokázaly vrátit na běžnou ZŠ, nebo se vyučit v jednodušších učebních oborech. Tenhle systém nám v zahraničí prý záviděli, protože byl propracovaný a fungoval. Ty děti tam měly šanci, byl na ně čas a ověřené metody.
Pak se ovšem začalo proti těmto školám brojit. Protože prý diskriminace. A tak s vaničkou vylili i dítě.

A ještě perličky

Známá psycholožka mi vyprávěla o povinné inkluzi. jedna městská škola v obvodu, dobře vybavená na inkluzi. Personálně i technicky, mají asistenty apod. Ideální je, soustředit pak některé, např. specificky postižené děti sem, protože jsou na ně vybaveni. Umí to, mají i pomocné prostředky. Jenže jedna matka odmítla zařazení svého dítěte sem, protože, to bylo o pár stanic dál a prosadila si, že její dítě musí přijmout v bližší škole, protože, musí.  De facto poškodila vlastní dítě, jen aby si prosadila svou. A protože technické úpravy stojí pár set tisíc, ona škola neopraví tělocvičnu aj. ale budou instalovat plošiny na každé schody a dělat další stavební úpravy, aby dostáli své povinnosti přijmout právě to jedno dítě. přitom o dvě stanice dál by ho vzali rádi. Na soudnost rodičů tedy spoléhat nelze.

Mi to přijde úplně stejné, jako kdybych chtěla, ať mi to srdce odoperují u nás na vesnici na středisku, protože do krajské nemocnice to mám dvacet km.

A ještě jeden příklad. Zcela vážně hrozilo, že škola bude muset přijmou to učebního oboru žáka na vozíčku. Protože chtěl být instalatérem. Ze je absurní a naprosto neprodeditelné, aby žák na vozíku dělal poodobný obor, rodiče naprosto nezajímalo. Však inkluze, jste povinni umožnit mu to atp. Hučeli do rodičů, vysvětlovali, ale oni trvali na svém. Syn si to přeje a vy jste povinni.
Nakonec to ale naštěstí nedopadlo, zapomněla jsem proč. Ale opravdu vážně to hrozilo.

48190 příspěvků moje polička 09. zaří 2018 22:04

Dadoo no jasné, instalatér na vozíku a hluchej, pardon, neslyšící učitel zpěvu a slepej malíř pokojů. už chybí jen ti postižení s nárokem na prostitutku ze zdravotní daně:D

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 09. zaří 2018 22:10

viktorka_od splavu hrozný kecy

Offline Gellnerova
1107 příspěvků moje polička 09. zaří 2018 22:12

Dadoo No a já jsem myslela, že studentka střední pedagogický školy, která měla v doporučení, že by neměla nahlas číst, je největší absurdum, který jsem kdy slyšela. 

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 09. zaří 2018 22:14
Reakce na MaeGandal:

a pokud je tedy problém se dětem věnovat nějak individuálně, protože je jich tam 30 a víc, tak ale musíme řešit problém počtu dětí, ne ty pomalejší vystrkat do zvláštních škol.

a má opravdu základní školství vzdělávat individuálně?

já si myslím, že má spíš kolektivně naučit co nejvíc lidí co největší díl pro všechny stejného základního obsahu (nikdy se to nepovede u všech). pokud chcete docílit nejlepších výsledků při učení větší skupiny lidí čemukoli, vždycky je nejrozumější cestou si tu skupinu vytvořit co nejvíce homogenní. z toho důvodu mi přijde, že je nejlepší si žáky rozkategorizovat tak, aby skupiny byly na co nejpodobnější úrovni, protože v tom případě lze s takovou skupinou snadno pracovat a docílit nejvyšších výsledků za nejméně času (nejen ve školství). pokud docílíme skupiny, která má navíc, ať stihne víc. pokud nějaká skupina nezvládá, ať má zvláštní přístup, ale jako skupina, ne že narušíme jinou skupinu jedincem, který má zvláštní přístup. proto mi v těchto úvahách vždycky vyjde, že inkluze je blbost.

48190 příspěvků moje polička 09. zaří 2018 22:14

Mutziputzi ješiš promiň! zapomněla jsem na beznohýho sprintera

20970 příspěvků moje polička 09. zaří 2018 22:17

viktorka_od splavu Existujou, myslim ze je to muze naplnovat a pomahat k radosti ze zivota jako vsem tebou zminenym

Offline Gellnerova
1107 příspěvků moje polička 09. zaří 2018 22:17

MaeGandal Hele, já jsem v tý specce byla na školení. Úplně se mi tam chtělo brečet. Personálně jsou to speciální pedagožky, psycholožky, surdopedky - prostě profesionálky. Prostory krásný, upravený, kuchyňky, dílny, zahrada, třídy pro 4 děti, herny, relaxační místnosti. To je pro tyhle děti ráj, fakt. My na ZŠ jsme prostě normální učitelky, my to neumíme s těmahle dětma. Ta metodika je úplně jiná. Ony to studovaly několik let, nám má stačit dvoudenní školení. To prostě nefunguje. Ne v podmínkách, v kterých inkluzi zbudovali. 

48190 příspěvků moje polička 09. zaří 2018 22:22

Mutziputzi no dyť jo, já jim to přeju

20970 příspěvků moje polička 09. zaří 2018 22:27

viktorka_od splavu radsi nekomentuji

Offline letfenixa
10243 příspěvků moje polička 09. zaří 2018 22:33

Gellnerova Tiez som bola na "sudruzskej" navsteve na specialnej skole a keby som mala na to vzdelanie, hned by som tam ostala. Usmiate deti, usmiati ucitelia, pysny riaditel. Priestory skvele. A zarazilo ma ticho, aj pocas prestavok. Na nasej zs je to horsie ako v pavilone opic.

Offline barbucha blogger
33741 příspěvků moje polička 09. zaří 2018 23:24
Reakce na Mutziputzi:

viktorka_od splavu Existujou, myslim ze je to muze naplnovat a pomahat k radosti ze zivota jako vsem tebou zminenym

​To je pěkná myšlénka, ale jak se to srovnává s (nejednou proklamovanou) teorií, že rozmnožovat by se měli jen chytří a hezcí lidé? 

Offline Citrochnap
48 příspěvků moje polička 09. zaří 2018 23:43

Jako matka jednoho nadaného dítěte a jedno dítěte s těžší vývojovou vadou a všemi možnými dysporuchami jsem v zásadě proti inkluzi i proti výběrovým třídám. Za mně by bylo ideální, kdyby byly třídy na základkách tak o 15 žácích, k tomu třeba ještě jeden asistent pedagoga.

Někdo tady doporučil žáky, kteří nezvládají normální tempo výuky přesunout do praktických škol. Ty ale přijímají děti s LMR a IQ pod 80. Dítě s normálním intelektem v takové škole být vzděláváno nemůže. Kam ale s dítětem, které se bude na běžné ZŠ bez pomoci trápit, ale do praktické ho nevezmou? Existuje naštěstí i několik škol, kde se učí podle ŠVP pro ZŠ a mají třídy s malým počtem žáků, určených pro děti s ADHD, poruchami chování, logopedickými vadami apod. Do jedné takové školy chodí i naše dítě a já jsem moc ráda, že tu možnost máme. O běžné škole neuvažuji ani ve snu. Bohužel je jenom do 5.třídy a brzy nás čeká další rozhodování kam s ním. Jsou dvě varianty - ZŠ s nějakou podporou (IVP, asistent, nebo obojí), nebo podobná škola, ve které je teď. Bohužel v dosahu je jediná vhodná a to je ještě soukromá. Můžu jenom doufat, že dítě vezmou. Co se týká výuky s podporou by to potomek na naší spádové základce zvládl, ale jako největší kámen úrazu vidím ten školní kolektiv 30dětí. Pokud by jeho jinakost na první pohled nebyla patrná, na ten druhý určitě a já mám velké obavy ze šikany.
Nadané dítě je nyní na osmiletém gymplu, je tam šťastné jako blecha. Celkově mi ale systém vzdělávání, kdy téměř všichni schopní žáci odejdou v páté třídě ze ZŠ nepřipadá dobrý.