"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline MP Marge
6363 příspěvků moje polička 10. zaří 2018 00:13

Mne pripada hlavne nestastne, ze zvlastni skoly jsou tak stigmatizovane. Vzdyt nebyly zrizene proto, aby slouzily k diskriminaci, ale proto, aby POMAHALY zakum, jejichz potreby proste presahuji moznosti bezne zakladni skoly!

Tady u nas se rika "therapeutic school", coz predpokladam zni tak nejak akceptovatelneji. Kdyz jsem jeste pracovala v Rockfordu, tak jsem jeste predtim, jez jsem se nechala na plny uvazek preradit do kriminalu, dochazela za detmi do skol. Nemuzu ani spocitat, kolik jsem mela na krku deti a jejich rodicu, kteri me prosili, abych napsala posudek, ktery by diteti pomohl k prerazeni do terapeuticke skoly! Ono to totiz neni jen tak; skolsky vybor s tim dela cavyky, protoze terapeuticka skola je draha, takze zaka preradi jen z opravdu zavaznych duvodu a po vycerpani vsech moznosti, ktere poskytuje obycejna skola. 

Par takovych posudku jsem napsala a ve vetsine pripadu opravdu pomohly. Bylo neuveritelne pozorovat, jak to tem detem prospelo. Deti, ktere do te doby delaly kazde rano sceny, ze nechteji do skoly, ktere mely kazde asi deset nejruznejsich diagnoz, a v prumeru ctyrikrat do roka koncily na psychiatrickem oddeleni, byly najednou uplne v pohode. Sama bych neverila, kdybych nevidela na vlastni oci. 

A proc byly v pohode? Protoze jak pisi Dadoo a Gellnerova se najednou octly v prostredi, ktere odpovidalo jejich potrebam. Ucitele a asistenti meli vzdelani v specialni pedagogice, takze s nimi umeli pracovat tak, jak "normalni" ucitele proste neumeli. Tridy byly male. Tempo vyuky odpovidalo individualni potrebe. Vic casu na hru a na odpocinek. Ticho ve skolni budove, ktereho v prumerne americke skole nedocilite, na to je moc velka. A hlavne je pro ty deti neuveritelnou oporou byt najednou mezi vrstevniky, kteri maji vsichni nejaky problem, takze jsou tak rikajic na stejne lodi - zadny prostor k posmivani se, k sikane, a tak podobne. Jak se mi sverila moje oblibena ctrnactileta klientka, ktera si do te doby pravidelne "podrezavala" zily, aby nemusela do skoly: "Tam (mineno v puvodni skole) jsem byla neustale za tridniho blbce. Tady jsem 'normalni'". 

To je ukol zvlastnich skol. Nechapu, proc se na ne spolecnost v CR najednou diva s takovym despektem?

Offline Citrochnap
48 příspěvků moje polička 10. zaří 2018 00:38
Reakce na MP Marge:

To je ukol zvlastnich skol. Nechapu, proc se na ne spolecnost v CR najednou diva s takovym despektem?

​Myslím, že ten despekt není pouze současnou záležitostí. Jako děti jsme to s bratrem poslouchali doma celkem často - když se nebudete učit, skončíte ve zvláštní (pomocné) škole. A to, že v zvláštních školách bylo hodně romských dětí asi celkové situaci také neprospělo.

Offline MP Marge
6363 příspěvků moje polička 10. zaří 2018 01:39

Citrochnap To asi ne, no  Je to ale fakt skoda...

Mimochodem, jsem rada, ze jste prispela, je vzdycky takove osvezujici, kdyz se k tematu vyjadri nekdo, kdo o tom fakt neco vi 

Offline Potrefenáhusa
37393 příspěvků moje polička 10. zaří 2018 04:48
Reakce na MP Marge:

je vzdycky takove osvezujici, kdyz se k tematu vyjadri nekdo, kdo o tom fakt neco vi 

(promin, je to samozrejme pravda, ale nejak mě to pobavilo v kontextu několika posledních diskuzi s mlácením prázdný slámy)

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 10. zaří 2018 06:39

Potrefenáhusa Mně tam na začátku chybí Mimochodem já jako odbornice...jemné podsunutí patentu chybí, škoda

20970 příspěvků moje polička 10. zaří 2018 06:47
Reakce na barbucha:

​To je pěkná myšlénka, ale jak se to srovnává s (nejednou proklamovanou) teorií, že rozmnožovat by se měli jen chytří a hezcí lidé? 

​Hele já tady nechci spustit to co v kauze "jsem jiná", ale ač všem jen dobré přející, tak podobným "vtipálkům" co se mlátí smíchy glosujíc hluchý učitele hudby a beznohý sprintery, vysmívající se nápadu se sexuální asistencí...jsem lidumil, den v jejich těle bych podobným přála.

Offline Candance
5587 příspěvků moje polička 10. zaří 2018 08:10

asi @berta tu pred casem hledala hrnicek na preso jako darek. Daly jste ji super tipy, mohly byste je prosim zopakovat?

Offline Allysa
842 příspěvků moje polička 10. zaří 2018 08:49

naruším závažnou debatu blbým dotazem, potřebovala bych vědět, jak se jmenoval ten suchej šampon, co po něm stály Potrefenáhusa vlasy kolmo nahoru, nemůžu to najít.

Offline Fiction
1544 příspěvků moje polička 10. zaří 2018 09:10
Reakce na Mutziputzi:

​Hele já tady nechci spustit to co v kauze "jsem jiná", ale ač všem jen dobré přející, tak podobným "vtipálkům" co se mlátí smíchy glosujíc hluchý učitele hudby a beznohý sprintery, vysmívající se nápadu se sexuální asistencí...jsem lidumil, den v jejich těle bych podobným přála.

​Když ty všechno hrotíš ad absurdum, nikdo se nevysmívá, začalo to instalatérem paraplegikem, tam snad je jasné, že toto povolání nelze s takovým postižením vykonávat.

A když už vytahuješ kauzu "Jsem jiná", tam s tebou souhlasím plně, i když způsob vedení diskuze je mi nepříjemný.

Offline Potrefenáhusa
37393 příspěvků moje polička 10. zaří 2018 09:12

Allysa 

Offline viktorka_od splavu
48190 příspěvků moje polička 10. zaří 2018 09:15

Mutziputzi samozrejme, mirek dusin by zaridil, aby se vozickar tim instalaterem opravdu vyucil. at to stoji co to stoji. i kdyby to melo znamenat, ze ostatni deti odejdou na jinou skolu nebo zustanou bez vzdelani. nadradit prospech jednoho clena spolecenstvi nad ostatni je spatne.

20970 příspěvků moje polička 10. zaří 2018 09:27

viktorka_od splavu to je jasný, platila bys to ty ze svejch daní a všechny děti by musely na lakýrníka nebo rovnou do továrny

Offline Allysa
842 příspěvků moje polička 10. zaří 2018 09:29

Potrefenáhusa  Díky!

20970 příspěvků moje polička 10. zaří 2018 09:31

Fiction Veď kultivovanou diskuzi, když musíš dokola opakovat, že říkáš neco úplně jinýho a pak dorazí destátá kolegyně a vítězoslavně smečuje, že kdo prohlásí, že nemá rád pózu je pozér

Offline moora
8406 příspěvků moje polička 10. zaří 2018 10:24

pojedem ještě jedno kolo? sun eclipse poznamenala, že je vtipný, že nemá rád a pranýřuje pózu někdo, kdo se jí jeví (z diskuzí zde, předpokládám, že osobně se neznáte) jako pozér. nikoli, že jsi pózer, protože nemáš ráda pózu.

20970 příspěvků moje polička 10. zaří 2018 10:31

moora Jsem líná ti to hledat, leč přečti si to znova, je to samozřejmě velice čtivý a pozér jsem proto, že nesnáším stereotypy a pózu...případně velice uvítám jakýkoli případ pózy, který jsem zde ventilovala, jsou věci na který si fakt dávám pozor

Offline slniecko admin
18815 příspěvků moje polička 10. zaří 2018 11:33

Candance ja som odporúčala Villeroy, Karlovarský porcelán, a malých výrobcov. A tuším najaké maďarské značky, ktroé som našla, že ešte robia tie pidi šáločky na maďarskú kávu. Ostatní nech doplnia svoje:)

Aký presne typ hľadáš?

Offline baltik
4869 příspěvků moje polička 10. zaří 2018 12:06

doporucily byste mi prosim nejake centrum jednodenni chirurgie V Praze na vyriznuti znamenek, neco kde se neobjednava za pul roku dopredu a jsou prijemni? Tchan si ted jedno rozskrabal a odmita se vlacet k doktorovi. kdyz googlim, nachazim prevazne plastickou chirurgii a tam by nesel :)

diky

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 10. zaří 2018 12:15
Reakce na Kokoska:

Gellnerova jak - do školky nechodilo? Předškolní výchova je povinná, ne? A u zápisu se snad taky nějaké základní znalosti zkoumají, nebo už ne? Pokud dítě nezná ani to nejnutnější, mělo by dostat odklad. 

​Předškolní výchova je povinná teprve krátkou dobu-rok nebo dva? A k zápisu se dítě nemusí dostavit, stačí když přijde rodič. 

Offline barbucha blogger
33741 příspěvků moje polička 10. zaří 2018 12:55
Reakce na Mutziputzi:

​To je sice od tebe hezký, ale pořád to neřeší rozpor mezi tvým zastáváním se inkluze a výhod pro postižený, přičemž založit rodinu bys jim nedovolila... nebo jo?