Edge Na slunce. Ale na neprůhlednou clonu je dlouho řídký, a až řídký nebude, zabere dost místa do šířky. Ona ani ta komule není moc hustá.
Kytičky aneb zelené prsty...
Edge Což mi připomíná: Kolik tam máte místa do šířky? Skvělý živý plot je z hlošiny, jsou opadavé a neopadavé, staálezelené jsou náchylnější na omrznutí od zimního slunce, všechny jedlé. Ty opadavé se musí trochu tvarovat řezem, aby to vypadalo dobře. Neprůhledný plot vám udělají ostružiny a navíc shazují listy až na jaře, takže cloní i v zimě. Chce to ale vybrat vzpřímenou odrůdu, např. Navaho, jinak se to strašně rozlézá a musí se fixovat.
Tak Betty Koukam, ze mame opacnej problem
Taky mě to napadlo, vlastně proto jsem to napsala, že je to vtipný.
Ale mám dopal, já chci květy.
Edge ten venkovní ibišek? je to pouštní rostlina takže na slunce (ale na živý plot se nehodí určitě)
Tak Betty my letos kupovali nový truhlíky, velký betonový. zasadila jsem už kvetoucí muškáty, květy shodily a jaly se kořenit... měsíc nic, ani květ, ale teď už konečně i kvetou. tak možná něco podobnýho?![]()
KapkaMM máme nepravidelně široký zvlněný okraj, v tom nejširším místě cca 2 metry, tam bych chtěla dát nějaký strom, který bude vysoký do cca 3 metrů, aby nám částečně zastínil zahradu... ostružiny máme v "jedlé" části zahrady, v těch místech, o kterých píšu, máme květinovou část, ale chci to tam nechat o něco víc zarůst, aby k nám nebylo vidět od sousedů.... na tu hlošinu jsem se dívala, ale připadá mi dost prostorově náročná... kamarádka ještě mluvila o kanadské borůvce, že to prý moc hezky kvete a jako bonus se to dá sníst... pak ještě přemýšlím o kustovnici čínské, ta prý dost rychle roste
viktorka_od splavu tak živý plot z ibišku si ani neumím představit... ten jsem právě měla z břečťanu a jeho výhoda byla, že byl zelený i v zimě a navíc nebyl prostorově náročný... bohužel to nevyšlo, tak bych tam ráda měla nějaké vedle sebe rostoucí keře a stromy a mezi nima ještě kytky, u plotu by byly ty vyšší a směrem k naší zahradě by se rostliny zmenšovaly
MP Meri tak jsem z toho jelen, podle viktorka_od splavu je to pouštní rostlina a má mít sluníčko... ono je těch venkovních ibišků víc druhů? já myslela, že se liší jenom barvou květů
Edge ibišek čínský, ten se pěstuje doma, má červené květy a venku by zmrznul a pak ten venkovní, ibišek syrský - https://www.havlis.cz/karta.php?kytkaid=101
edit ale koukám že je jich víc, ještě nějaký severoamerický, ale ten neznám, možná ten má rád stín
u nás se ve stínu daří hortenzii,ale je teda náchylná k namrzání
viktorka_od splavu ale já tady celou dobu píšu o VENKOVNÍ zahradě
Edge no ano, proto říkám že ibišek, který my máme ve venkovní zahradě, je ibišek syrský a konkrétně teda ten z toho odkazu:-)) (páč jsem docela dost v tom eshopu nakupovala, mají fakt kvalitní rostliny, na živý plot taky u nich, bobkovišně, jen si je netroufám moc doporučit, jsem s nimi spokojená tak napůl)
abych to nezamluvila, tak ten "náš" ibišek roste na totální výhni kde mi uschla i levandule a daří se mu náramně, dodám foto:P
v odkazu až na konci si povšimni věty "Umístěte jej na přímé slunce = úpal"
Edge vonkajsi ibisek syrsky je ten klasicky co vsade teraz kvitne, potom je ibisek bahenny, ten ma radsej polotien a viac vody a na zimu zatahuje. Mam ho, teprve lezie zo zeme a kvety su velke ako dezertny tanier.

Tak Betty A jsou to letošní rostliny nebo loňské? Babička tvrdí, že přinutit loňské ke květu je dost těžké. Ale podle fotky to vypadá spíš na mladé sazeničky, tam fakt neporadím, možná byly vysazeny pozdě? Mně vždycky muškáty kvetly až hrůza ![]()
Edge No jak se píše výše, záleží jaký ibišek. ten co mám já, je vhodný spíš do stínu.
Edge Ony ty stálezelené hlošiny na šířku víc jak 1,5 nedají. To maximum, které se obvykle uvádí, platí pro ideální holandské podnebí. Živý plot z borůvek mám, je to krásné, drží tvar, na podzim krásně zčervená a listy drží dlouho. Jen je strašně žíznivá a musí do rašeliny. Její sázení je hromada kopání, odvážení hlíny, rašelina se musí dodávat každý rok a hodně zamulčovat. Také mám kus ŽP z muchovníku (olšolistý "obelisk"), ten není náročný na šířku, ale ani ty širší variety nejsou neprůhledné. Sousedi mají živý plot z těch hortenzií latnatých a po dvou letech už má přes 150 cm.

KapkaMM aaach![]()
viktorka_od splavu MP Meri Já je kupovala letos v červnu v OBI. Líbily se mi, že jsou panašovaný. Pozdě vysazený byly rozhodně.
Letos jsem to nějak podcenila.
Tak Betty zkus koupit vitality komplex, takovej vyluh ze zizal. Pani v hornbachu mi to doporucila na podporu tvorby listu a kveteni
Tak Betty zkus koupit vitality komplex, takovej vyluh ze zizal. Pani v hornbachu mi to doporucila na podporu tvorby listu a kveteni
mozno sa ti znasobia listy ![]()
prepac, bolo to silnejsie
Janulik03
to me nenapadlo![]()
Edge komuli se říká motýlí keř, motýlů na to létá fakt hodně, ale jako zástěnu bych to nepoužívala - má se totiž každé jaro seříznout, aby hodně květla.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
The House of Cor
250. výročie domu Houbigant (Esxence 2025 series)