Kytičky aneb zelené prsty...

01. února 2015 13:31
Offline Renusatko
11666 příspěvků moje polička 18. února 2018 11:19

zdensy Tak pokud má jednu barvu, tak není proč by nevyrostla původní, to je pravda. Ale pokud má barvy dvě, tak z listu stejné vyrůst nemusí. Já mám 300, každou jinou, takže hodně mi jde i o to správné kvetení, které u těch šlechtěných je hodně nestabilní. Množení listem vyjde třeba u jedné z 10, takže proto. 

Offline MP Meri
5671 příspěvků moje polička 18. února 2018 12:13

Renusatko Co myslite, ze ji je? 

Offline Renusatko
11666 příspěvků moje polička 18. února 2018 12:52

Hlavně má obrovský květináč. Dává moc energie do kořínků a proto je malá a daří se jí špatně. Fialky potřebují prokořenit celý květináč než začnou kvést. Já teda používám květináče tak 8cm. 

Ještě se mi zdá, že má na listech takové "vatové chomáčky"? Pokud by to byl jen prach tak fialky se můžou i sprchovat, pokud opravdu se na ní taková vata dělá, tak je to škůdce sviluška.

Offline zdensy
1109 příspěvků moje polička 18. února 2018 18:41

Renusatko , nepsala jsem, že mám jednu barvu, mám různé, dvoubarevné, střapaté, složené květy atd, zatim mi to z listu vychází. Také je mám ráda.

Offline Renusatko
11666 příspěvků moje polička 18. února 2018 18:59

zdensy ok. Já se dohadovat nechcci...obzvlášť ne tady. Já jsem ráda, když mi z 10 rostlinek vykvete jedna, jak má. Zapomněla jsem, ,že tady nejsem ve fialkovém vláknu a jde o fialky z obchodu. Já bych svou, kde se za listek dá třeba i 50 Kč s nejasným výsledkem a rok se čeká na tu správnou, prostě nevyhodila. Nevídím k tomu ani důvod, když to omlazení trvá třeba měsíc a zase krásně kvete. Hlavně to takhle dělám třeba u 50 fialek ročně a to bych pořád jen čekala. Opravdu to není nic proti tobě osobně, jen jiné zkušenosti a určitě i s jinýma fialkama. 

Offline zdensy
1109 příspěvků moje polička 18. února 2018 19:21

Renusatko , já už nemůžu, ať se Ti pěstování daří

Offline MP Meri
5671 příspěvků moje polička 18. února 2018 19:55

Renusatko Díky, přesadila jsem ji do menšího, teda hranatého, snad to neva  Ta věc na listech nevim, co bylo, osprchovala jsem to. Ale je fakt, ze ve staré hlíne lezly nějaké mikro bílé havěti, tak snad to nic nebude, škúdce nesnáším, protože s nima neumím bojovat :)

Jinak s tou nekvetoucí fialkou (aniž bych chtěla rozdmýchávat nějaký flame) jsem moc nepochopila, proč obecně vyhazovat jakoukoli rostlinu, která nekvete. By mi doma nic nezůstalo 

Offline MP Meri
5671 příspěvků moje polička 18. února 2018 19:55

Renusatko Díky, přesadila jsem ji do menšího, teda hranatého, snad to neva  Ta věc na listech nevim, co bylo, osprchovala jsem to. Ale je fakt, ze ve staré hlíne lezly nějaké mikro bílé havěti, tak snad to nic nebude, škúdce nesnáším, protože s nima neumím bojovat :)

Jinak s tou nekvetoucí fialkou (aniž bych chtěla rozdmýchávat nějaký flame) jsem moc nepochopila, proč obecně vyhazovat jakoukoli rostlinu, která nekvete. By mi doma nic nezůstalo 

Offline razorblade
8456 příspěvků moje polička 18. února 2018 20:03

MP Meri se skudci na fialkach se bojuje celkem dobre. mne se na podzim do me jedine fialky daly msice, tak jsem ji uplne brutalne oskubala, ze z ni zustaly dva asi centimetrovy listecky... a nadherne se vzpamatovala :)

Offline Renusatko
11666 příspěvků moje polička 18. února 2018 21:24

MP Meri Hranatý květináč nevadí . Snad bude stačit to osprchování a přesazení. Škůdce tam ani být žádný nemusí. Bílé havěti v půdě ...by mohl být i neškodný chvostoskok, ale to takhle z popisu a fotky není jasné. 

Takovou jako vatu nebo pavučinky dělá sviluška, ale zase nemá viditelné larvy v půdě. 

Offline Dalia
10851 příspěvků moje polička 19. února 2018 17:50

Renusatko Dnes jsem navštívila zahradnictví a koupila substrát i květináč, ale zapomněla jsem na perlit na odlehčení zeminy. Je to problém?

A co dáváš, prosím, na dno květináče? Kamínky?

Offline Renusatko
11666 příspěvků moje polička 19. února 2018 19:57

Dalia Ten perlit se tam dává opravdu jen na odlehčení zeminy, jiný význam tam nemá, takže to zase nijak extra nevadí. Tak jen tu hlínu nijak moc nepěchovat. Na dno jsem dřív dávala keramzit, občas kamínky a  občas tam prostě nedám nic. 

Offline Dalia
10851 příspěvků moje polička 19. února 2018 20:02

Renusatko Já právě nemám ani ty kamínky. Leda bych šla někam nasbírat. Děkuji za odpověď. Zítra se pokusím o přesazení a rozdělení rostliny. Tu část, kterou oddělám, mám dát hned do zeminy? Vůbec nevím, jestli se mi podaří ji "odloupnout" i s kořeny.

Omlouvám se za laické dotazy, ale ještě jsem fialku nikdy nemnožila.

Offline Renusatko
11666 příspěvků moje polička 19. února 2018 20:14

Dalia Ta druhá rostlinka bude tak na 99% kořínky mít a může hned do svého květináče. Oddělit půjde dobře, pokud při tom přijde o nějaké listy, tak se taky nic neděje.

Oni fialky nejsou tak citlivé, jak se o nich dřív tradovalo. Naopak mám pocit, že přežijí téměř vše. Vím, že babička fialky zalévala jen do podmisky a vodu ne nahoru a hlavně ne do srdíčka. Fialky se v klidu sprchují, kvůli jednomu škůdci jsem je zkoušela i 20 minut máčet v 45 stupňů teplé vodě a přežily vše. Uřizneš jim vršek a zasadíš, vršek se ujme a spodek znovu obroste. Jediné co je položí jsou škůdci, kteří jsou dnes už necitlivý na postřiky. 

Offline Dalia
10851 příspěvků moje polička 19. února 2018 20:20

Renusatko A pokud se množí z listu, tak ho musím dát do vody, aby pustil kořínky?

Offline Renusatko
11666 příspěvků moje polička 19. února 2018 20:23

Dalia Já je dávám do vody, abych viděla co se s nima děje, ale spousta kamarádek je sází rovnou do hlíny. Já moc s tou hlínou nemám zkušenost, většinou mi uhnily, ale zas někdo je jinak ani nepěstuje. 

Offline Dalia
10851 příspěvků moje polička 19. února 2018 20:35

Renusatko Děkuji! Budu to dělat jako Ty. 

Offline Dalia
10851 příspěvků moje polička 23. února 2018 11:21

Prosím o další radu - nevíte, co jsem si pořídila za rostlinu? Zapomněla jsem název, který mi řekla paní v květinářství. 

Měla bych ji stříhat? Je možné ji namnožit z listu?

Offline RoSa
9476 příspěvků moje polička 23. února 2018 11:57

dzizisketa 

já osobně bych místo petunií a muškátů volila truhlíkový rajčata - je to taky barevný, a ještě je to navíc k užitku

Jak rozjet jedlý balkon

Offline MP Meri
5671 příspěvků moje polička 23. února 2018 11:59

Je to Philodendron, nenáročná pokojovka původem z tropů. Namnožit jde docela snadno, stačí odstříhnout kousek (několik listů), nejlépe už s kořínkem a dát na chvíli do vody.