Kytičky aneb zelené prsty...

01. února 2015 13:31
Offline Dalia
10851 příspěvků moje polička 23. února 2018 13:13

MP Meri Děkuji!  A případné zastřihnutí jí neublíží?

Offline barbucha blogger
33741 příspěvků moje polička 23. února 2018 14:15
Reakce na RoSa:

dzizisketa 

já osobně bych místo petunií a muškátů volila truhlíkový rajčata - je to taky barevný, a ještě je to navíc k užitku

Jak rozjet jedlý balkon

​Jo. Letos na kytky kašlu, chystám se na samozásobení  S bramborama to přehánět nebudu, ale nějaký to rajče by mohlo kápnout! A rukola a koriandr určitě!

Offline Potrefenáhusa
37393 příspěvků moje polička 23. února 2018 14:45

mně se rajčata na okně nevyvedly, tak zůstanu u těch surfinií (ale fakt doporučuju zavlažovací truhlíky) a u bylinek. Na koriandr už kašlu, strašně rychle to vyžene ty koprovitý výhonky a lepší koupím u vietnamců ve vedlejším vchodě. Ale bazalce se u mě kupodivu dobře daří, taky mám dobrou zkušenost s obyčejnou k jídlu z Alberta, jen musí bejt v dobrý kondici.

Sweet Potato muškáty mi taky voní a myslim, že to fakt patří na každý okno

Offline Dalia
10851 příspěvků moje polička 23. února 2018 16:18

Renusatko Tak jsem kousek z velké fialky odloupla a zasadila. Snad se jim oběma bude dařit. Mimo to se mi podařilo ulámat pár lístků, které mi bylo líto vyhodit, takže jsem je dala do skleničky s vodou. Pokud pustí kořínky, zasadím je. Při přesazování a sázení jsem fialku i osprchovala. 

Offline Renusatko
11666 příspěvků moje polička 23. února 2018 16:43

Dalia To vypadá dobře, neměl by být žádný problém.

Já dnes přesazovala asi 20, co nebyly moc v kondici. Postupně bych chtěla všechny, ale raději to dělám v létě na balkóně. Je vidět, že už je víc světla, protože na okně začínají nasazovat spoustu poupat. 

Offline Dalia
10851 příspěvků moje polička 23. února 2018 17:14

Renusatko Jsem zvědavá, jestli mi pokvetou. 

Offline Friga
1896 příspěvků moje polička 23. února 2018 18:30

Dalia Zastrihnuti ji neublizi, da se tak i mnozit. Ja jich mam doma docela dost, i ruzne zihane varianty, a mnozim je takhle uz roky. Ty odstrinute casti ve vode pusti korinky, nasadit je je vhodne az maji korinky minimalne 10 cm, pak je mensi riziko, ze uschnou.

Offline continuity
39153 příspěvků moje polička 23. února 2018 20:43

MP Meri Dalia neni je to potosovec zlaty. casto se to zamenuje, ale philodendron ma jednobarevne listy. po slovensky se to jmenuje divny jano a zatimco philodendron je jenom nenarocny, toto je ultimatni plevel. muze se to strihat, nechat viset, takto namotavat, kdysi byla hrozna moda nechat to tahat na zdi po drevene konstrukci (co vypada teda desne). rozmnozit se to da, ale ne z listu, potrebuje i kousek stonku. strihat to budes muset, protoze te to vyzene z baraku. 

jedine, co se ti muze neprijemneho stat, ze ti zakoreni stonek na dvou mistech a udela takovou smycku a ta pak usycha. ten volny konec bude dale rust. roste to docela rychle, abych udrzela tento tvar budes se s tim muset trochu zabyvat

Offline Dalia
10851 příspěvků moje polička 23. února 2018 20:49

continuity Děkuji za informaci. Takže plevel ... 

Offline viktorka_od splavu
48190 příspěvků moje polička 23. února 2018 20:50

Dalia jojo potos. zalívat, občas přisypat hlínu a stříhat a stříhat jinak tě obroste:-))) co ostřiháš strč do sklinky s vodou a za chvíli to budeš rozdávat:-P

no plevel to není, je to hezký, ale roste to jak divý a nezahubíš to i kdyby ses joo snažila

Offline continuity
39153 příspěvků moje polička 23. února 2018 21:14

viktorka_od splavu je i hezky plevel, treba pampelisky nebo sedmikrasky . ja mam potos jeden a zasadne se vyhybam mnozeni, dokud nemam odberatele. 

Offline Dalia
10851 příspěvků moje polička 23. února 2018 21:36

viktorka_od splavu continuity Nemám nic proti hezkému pleveli.  Množit ho moc nechci, ale ostříhat bude brzy potřeba. 

Offline Renusatko
11666 příspěvků moje polička 23. února 2018 21:45

continuity Tak dlouho to mám doma, různé světlé a tmavé a nikdy jsem si nevšimla, že to co zakoření někde po cestě, tak uschne. Pořád se člověk učí. 

Offline MP Meri
5671 příspěvků moje polička 23. února 2018 21:51

Dík za dovzdělání. Na anglických stránkách jsem to tedy našla i v žíhané variante vždy jen jako philodendron, tak nevím. Není poto jen nějaká česká mutace? https://www.plantopedia.com/philodendron/ I pod českým heslem potos mi to často ukázalo žíhanou variantu. 

Jinak ho mám doma taky, nezahubitelné je to rozhodně, ale mně osobně třeba nijak zvlášť neroste (to mně nic). \mám ho cca dva roky a za tu dobu vyrostl dejme tomu o deset cm na výšku (plazí se kolem tenké tyčky). Takže za mě celkem zklamání, těšila jsem se na prales  Možná ho zjara přesadim, třeba ho to nakopne.

Offline RoSa
9476 příspěvků moje polička 23. února 2018 22:00

MP Meri on potřebuje hlavně nepéči! moje teta ho má výstavní, 30let nepřesazovanej, krásně panašovanej, všechny sousedky jí ho obdivujou, ale když si vezmou úštipek, tak dělaj pak tu chybu, že se o něj moc starají a on sice roste, ale je jen obyčejně zelenej

Offline razorblade
8456 příspěvků moje polička 24. února 2018 08:39

Janjsem si vysadila pet druhu bylinek a zeleniny... a nepopsala jsem si kvetniky takze pestovani s prekvapenim :D

Offline Sweet Potato
38260 příspěvků moje polička 24. února 2018 09:42

continuity Divný Jano, to je hezké. U nás se tomu obvykle říká blázen.

Offline viktorka_od splavu
48190 příspěvků moje polička 24. února 2018 19:50

Sweet Potato u nás se říká blázen jiné kytce, ale roste teda taky jak blázen:-))

Offline Sweet Potato
38260 příspěvků moje polička 24. února 2018 20:16

viktorka_od splavu Té se u nás říkávalo voděnka.

Offline SunEclipse
3305 příspěvků moje polička 24. února 2018 20:29

MP Meri přijde mi, že na plantopedii mají špatný obrázek.  Philodendron scandus je hodně podobný potosu, může být i panašovaný. Liší se tuhostí listů a nasazováním nových listů. Philodendron je příbuzný anturii a stejně jako ona, má nové listy ohnuté a jakoby je vytahuje z pouzdra.

Našla jsem obrázky, kde je rozdíl hezky vidět:

philodendron

potos