Na druhou stranu chápu, že mladší osoby (jako tady například - pravděpodobně - VandaRybna) s tím ještě zkušenosti nemají, a tak netuší, proč vůbec ten povyk.
Já se za pamětníka nepovažuju, v r. '89 mi bylo sedm, tak si to moc nepamatuju, jen nějaké útržky od rodičů nebo z tv, ale nemyslím že je nutné mít k pochopení tu zkušenost. I bez ní mi současný stav připadá nebezpečný a děsivý.
Co vás dneska vážně nas...namíchlo?
Ach jo, chtěla jsem být za smířlivou osobu - jako bych nevěděla, že to neumím
Doplň si tam slůvko některé ![]()
Já jen stále zdůrazňuji, že oproti našim mateřím a otcům, kteří demonstrovali v situaci, kdy panovala vláda jedné strany, neodvolatelnost politiků a represe, jsme na tom o poznání lépe a můžeme klidně spát na růžích, neb svého jha se můžeme mírumilovně zbavit hned při příštích volbách. Dokonce mě ani nevytáčí náš obchod s Čínou, který dosáhl např. v roce 2014 10% našeho celkového dovozu (považte!). Prostě se jen nehodlám vášnit kvůli margináliím. Dokonce teď vypadlo ze Zaorálka, že Dalajlamu přijímat členové vlády mohou, ale soukromě, ne na oficiální úrovni a dodržují to i západní politici. Já opravdu stále nevidím ohrožení demokracie a náležitě se v demokracii porochním při příštích volbách.
"Přiřknutí jedné vlastnosti nebo dispozice jednomu etniku je prostě xenofobie"
Co Čech, to muzikant? ![]()
Ital v noci tancuje a ve dne spí...
Ale to jsou vlastně dvě vlastnosti.
tak ja si treba taky nemyslim, ze soucasny stav politiky v cesku je duvod k jasotu (kulantne vyjadreno), ale vadi mi ta vypjata emocionalizace.
myslim, ze do politiky nepatri, nic neresi a celou situaci zbytecne jeste vic vyhrocuje
Já jen stále zdůrazňuji, že oproti našim mateřím a otcům, kteří demonstrovali v situaci, kdy panovala vláda jedné strany, neodvolatelnost politiků a represe, jsme na tom o poznání lépe a můžeme klidně spát na růžích, neb svého jha se můžeme mírumilovně zbavit hned při příštích volbách. Dokonce mě ani nevytáčí náš obchod s Čínou, který dosáhl např. v roce 2014 10% našeho celkového dovozu (považte!). Prostě se jen nehodlám vášnit kvůli margináliím. Dokonce teď vypadlo ze Zaorálka, že Dalajlamu přijímat členové vlády mohou, ale soukromě, ne na oficiální úrovni a dodržují to i západní politici. Já opravdu stále nevidím ohrožení demokracie a náležitě se v demokracii porochním při příštích volbách.
Takže radíte čakať, až to bude zase až taký prúser
?
tak ja si treba taky nemyslim, ze soucasny stav politiky v cesku je duvod k jasotu (kulantne vyjadreno), ale vadi mi ta vypjata emocionalizace.
myslim, ze do politiky nepatri, nic neresi a celou situaci zbytecne jeste vic vyhrocuje
Ale politika je o emocích a náladách a pokud se děje něco takového, lze očekávat silnou - vypjatou - reakci.
Vaše argumentace je značně na vodě: o obsahu slova "megera" se dá docela diskutovat, nemáte k dispozici žádnou statistiku, na která byste takové tvrzení postavila, nebo naopak to tvrzení vyvrátila. Na rozdíl od významu slova Róm, které je poměrně jasně definované, stejně tak jako existují statistiky ohledně vězněných osob z pohledu etnika (i když asi nejsou příliš zveřejňované). Takže vaše srovnání je úplně mimo. Zkuste nabídnou adekvátní, které bude sedět ![]()
No, ehm, ja som mala dojem, že vo výrokoch "Slovenka je megera" a "Róm je XYZ" sú zástupné výrazy Slovenka/Róm a megera/xyz...ale tak nechcem byť za rypáka...
V tom se právě neshodneme. Já si myslím, že emoce a nálady do politiky patří pouze omezeně.
Emoce a nálady jsou proměnlivé, není to nic stabilního, na čem by se dalo střednědobě stavět. K tomu se hodí spíš rozumně prezentované přesvědčení.
Ze stejného důvodu mi dost vadilo exaltované vítání vlaků s běženci minulý rok v jižním německu. byla to taky taková nálada, opíjení se vlastníma emocema. protože jak vážně to tihle lidé mysleli se ukáže až v situaci, kdy třeba někdo nebude most bydlet v atraktivní lokalitě, protože se tam postaví ubytovna pro běžence (například).
jinak jsem stará sluníčkářka :)
onehda jsem cetla na pekle a u scully me svrbely prsty, ale uz se mi znova do tech debat nechtelo poustet. jsem rada, ze jsem odolala :D
ale zaujalo me, co psala o vyznamu lokalni spotreby, v tom s ni souhlasim. ta conscious kolekce od hm je greenwashing a vysmech.
Dokonce mě ani nevytáčí náš obchod s Čínou, který dosáhl např. v roce 2014 10% našeho celkového dovozu (považte!).
Nad dovozem nekvalitních čínských výrobků, které navíc likvidují ty naše, protože cena, bych zrovna moc nejásala. :/
Navíc:
Čínské investice v ČR nestojí za řeč, pane prezidente!
Jak vypadají naše obchodní vztahy s ČLR? Nestojí to za řeč. Česká ekonomika je naprosto životně závislá na dovozech a vývozech. Více než 80 % zboží však vyvážíme do jiných států Evropské unie, byť ještě před takovými deseti lety byl podíl vývozu do EU na celkovém vývozu ještě o pár procent vyšší, než je dnes. Podíl vývozu do ČLR tvořil ještě před deseti lety pouze 0,4 %. Pak se zejména za vlády Mirka Topolánka zvyšoval, takže nyní představuje 1,1 % z celkového vývozu.
Zato dovoz zboží pod každému jistě známým označením „Made in China“ tvoří nezanedbatelnou část našich přeshraničních nákupů. Podíl čínského dovozu k nám tvořil 6 % v roce 2006, zatímco za prvních osm měsíců roku 2016 již více než 12 %
I kdyby u nás Číňané investovali do roku 2020 až 232 miliard korun, jak tvrdí prezidentská kancelář, a i kdyby měly tyto investice velmi slušnou výnosnost, budou roční výnosy činit jen kolem 20 miliard, což je méně než 0,5 % našeho ročního výkonu.
Emoce a nálady jsou proměnlivé, není to nic stabilního, na čem by se dalo střednědobě stavět. K tomu se hodí spíš rozumně prezentované přesvědčení.
Stavět na nich nelze, to je pravda, ale politici s náladami a emocemi lidí musí počítat a pracují s nimi, protože jsou to právě voliči, kdo je do těch fcí dostane.
Krásný případ je Babiš, jak furt tvrdí, že je jiný, než ti politici, jak furt fňuká, že mu někdo háže klacky pod nohy při jeho úctyhodné snaze. Nebo teď kauza s dalajlámou, jak se bába pěkně otočil proti "kamarádovi" prezidentovi, aby se zamlouval náladám lidu, ale zase ne moc nahlas, aby náhodoun nebyl přiřazen k pražské kavárně. Přitom je to jen stbácký donašeč.
uprimne receno je pro me tvuj pohled jen tezko pochopitelny.
ja nechci, aby politici pracovali s myma emocema a vlastne ani s emocema nikoho jinyho. ocekavam od nich, ze budou prezentovat konkretni plany podlozene argumenty, v idealnim pripade doplnkove i abstraktnejsi vize, ktere budou vychazet z hodnot, ktere povazuji za dulezite. abych si na zaklade nejakeho jejich presvedceni dokazala predstavit, jak se postavi i k otazkam, ktere teba ted nejsou aktualni, ale objevi se v budoucnosti.
podlehani naladam a praci s nimi povazuju naopak za velmi nebezpecne. i kdyz nepochybuju o tom, ze sve fanousky si tenhle pristup najde. souvisi to s celkovou bulvarizaci ceske politiky, ale i podavani zprav o i.
jinak pro zarazeni: jsme stejne stare, mne bylo v roce revoluce 6 let.
Ono je úplně jedno, jestli se ministr Herman sešel s dalajlámou na ministerstvu nebo jinde. Slovenský prezident Kiska se s dalajlámou sice sešel soukromě, ale stejně Čína kvůli tomu dělala podobné tyjátry.
Podobně se Čína snaží už léta vyhrožovat i USA, kde ovšem Číně kupodivu stačilo, že jej Obama místo v Oválné pracovně přijal v mapovém salónku, přesto ale pořád v Bílém domě. A k žádnému reálnému zhoršení jejich vztahů pak stejně nedošlo.
Čili v tomhle ohledu beru dnešní Zaorálkovo vystoupení poněkud s rezervou. Jen se snaží vyvažovat, jak to odkoukal od svého stranického bosse.
Mně to tedy nepřijde jako marginálie, kvůli které bych mohla dál klidně spát na růžích, když vidím, o kolik víc si komunistická Čína dovoluje vůči vůdčím politickým představitelům bývalého východního bloku než vůči USA a ti před nimi kloní hlavy a pod rouškou pragmatismu mění naši oficiální politiku, kterou se nás zlehka snaží vracet před rok 89. Jsem pro pragmatismus, ale vodsaď podsaď zvlášť, když statistiky ukazují, že i kdyby u nás nakrásně Číňané investovali všechny ty slíbené miliardy, nebude to mít pro objem našeho ročního HDP zase tak zásadní dopad, jak nám to Hrad podává.
Proto si rozhodně nemyslím, že řešením by bylo držet hubu a krok a čekat, až nás Čína jejich prostřednictvím dotlačí do původního stavu před rokem 89. To by bylo sakra pozdě.
Já ti naopak rozumím velmi dobře. ![]()
Bylo by fajn mít politiky, kteří by dokázali potlačit své ego a jednat tak, aby to bylo prospěšné pro stát. Aby své záměry dokázali jasně vysvětlit a přesvědčit o nich občany. Aby emoce ve společnosti naopak mírnili a aspoň navenek vystupovali silně a jednotně. Aby své funkce (moc) nezneužívali k osobnímu prospěchu, ať už jde o prachy (Babiš), nebo o pomstu (Zeman). Jenže co chce většina českých politiků, ale veřejně by to nikdy nepřiznala? Moc, udržet si moc, ideálně ještě větší moc, než mají. Aby se dostali do vlády, musí být zvoleni ve volbách, aby byli zvoleni, musí jít na ruku voličům. A je-li nálada ve společnosti vyostřená, musí přitlačit i politici.
tak ono hlavne to deleni na MY obcane versus ONI politici je dost zavadejici. politici jsou voleni a urcitym zpusobem jsou odrazem situace v celem state. minimalne v demokratickych zrizenich. takze nema cenu na ne takhle externalizovat nesvary, ktere existuji v cele spolecnosti. politici jsou mozna chtivi moci, ale maji k tomu dostatek lidi, kteri se nechaji oblbnout nesmyslnyma slibama a hodi jim to.
Ja nechcu, aby mi nekdo chodil na ruku nebo pritlacoval, ocenuju rozumny argumenty a vubec normalni pristup k diskusi, ne ze budou clenove vlady soutezit, kdo dal docura. to je tragikomicke a chapu, ze se to spouste lidem nelibi. Jak rikam, mi se to taky nelibi, ale zpusob protestu i prijde nestastny.
pokud jsem v mensine, budiz. v cr stejne neziju, takze to je v podstate debata v teoreticke rovine.
Já na laciný sliby taky nevěřím a snadná rychlá řešení jsou mi podezřelá už tak nějak z principu. Ale spousta lidí na to slyší, proto má Babiš tak vysoké preference a Zeman vysokou podporu i navzdory tomu, co jsou zač. Ty popisuješ, jak by to správně mělo být (a já s tím souhlasím), já popisuju, jak to je teď.
Vaše argumentace je značně na vodě: o obsahu slova "megera" se dá docela diskutovat, nemáte k dispozici žádnou statistiku, na která byste takové tvrzení postavila, nebo naopak to tvrzení vyvrátila. Na rozdíl od významu slova Róm, které je poměrně jasně definované, stejně tak jako existují statistiky ohledně vězněných osob z pohledu etnika (i když asi nejsou příliš zveřejňované). Takže vaše srovnání je úplně mimo. Zkuste nabídnou adekvátní, které bude sedět ![]()
Moje sousedka Slovenka zneužívá sociální dávky, tvrdím, že všechny slovenky zneužívají sociální dávky..koukám, že už se vám to pokusila objasnit kolegyně, ale ať mám čistý stůl ![]()
Fakt nemám nic lepšího na práci, než se někam táhnout, jenom abych našla zamčený dveře, když podle otevírací doby mají být odemčený. NIKDE žádný upozornění, že dnes je vyjímečně zavřeno, ani na těch dveřích ne. Takže asi otvírají podle nálady ![]()
Moje sousedka Slovenka zneužívá sociální dávky, tvrdím, že všechny slovenky zneužívají sociální dávky..koukám, že už se vám to pokusila objasnit kolegyně, ale ať mám čistý stůl ![]()
já o voze, vy o koze. No tak nic. Že nechám pozdravovat sousedku ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
The House of Cor
250. výročie domu Houbigant (Esxence 2025 series)