aha, tak to celkem i souhlasim, já jsem váš příspěvek pochopila špatně.
Pravé české i světové peklo
mne je taky ukradena a nemyslim si o ni nic dobryho - jenze, presne, jde o princip. i kdyz ja myslela na trochu neco jineho tak i ten o kterem pises, souhlas.
njn. me fakt desi to nadseni kdyz se deje spatnost cloveku, ktery je (podle soucasnych meritek) spatny clovek. spatnost je proste spatna vzdycky.
Jaká špatnost se jí prosím tebe děje, sklízí co si zasela, za blbost se platí. Já stále nechápu ten princip, kterým se oháníš, jako zaměstnavatel si mohu určovat kdo pro mě bude pracovat a kdo ne, kdo je svým názorem mimo moje nastavení a svědomí, případně předpokládám, že mi bude odpuzovat zákazníky, ona si zvolila k čemu se bude veřejně hlásit, je to za hranou zákona, tak ať táhne lidem z očí, i pokladní tvoří vizuál firmy, maj si tam nechat tohle střevo??
Maj si říct "soud nám jí za nic neodsoudil, tak je nevinná, ať nám tady straší dál, presumpci ctíme", prosim tě proč by to měli dělat?
mě vyhazov přijde naprosto OK, OK není to zveřejnění ve všech médiích včetně ksichtu a identity, ale na to určitě pamatuje nějakej zákon.
To pochybuju, že tohle nějakej zákon upravuje, by soudy nesoudily nic jinýho. Navíc myslím, že ten kdo to zveřejnil o ní nenapsal křivýho slova a nepravdu nebo pomluvu, to tady kolegyně jeho profil zveřejnila s dodatkem jakej je to mrzák, debil a lůza a já nevím co, tam to vidím hůře.
propagace samozřejmě trestná je, ovšem mít hákový kříž na zadku právě podle mě nespadá do obsahu slova "propagace". což je právě to, co nevím, a proč se na to ptám.
na ruce už je to jasnější. na čele samozřejmé.
teď jen doufám že do skupiny, která ji obhajuje, nezahrnujete mě, protože v tom případě opravdu nečtete, co píšu ![]()
přiznám se, že jsem si myslela, že je trestný i to vytetování, i pro tatéra, i když si to necháte udělat třeba na ten zadek
Připadá vám, že jí neměli vyhodit, tak mám dojem, že ji obhajujete, její náckovství že byste obhajovala, to si určitě nemyslím))
pro tatéra asi jo, ale pochybuju, že se zjistí, kdo to byl.
ale kdy si přečtete skutkové podstaty těch dvou trestných činů, které se toho týkají, tak tam je:
- kdo hnutí založí, podporuje nebo propaguje - musíte znát výklad všech těch slov, u ní nepřipadá v úvahu založení, podle mě ani propagace (pokud se bavím o tom konsktruktu, kdy je jen o tetování třeba na zádech, ne že má fb plný hajlování apod.), a podle mě ani podpora, to bylo spíš třeba posílání peněz klubu nácků nebo něco podobného
- druhý čin zní "kdo veřejně projevuj sympatie" - a já si myslím, že z pohledu práva tetování na většinou skryté části těla rozhodně není veřejný projev sympatií
tudíž z mého pohledu, který ale nemám podložený, protože tímto jsem se nikdy nezabývala, tetování hákového kříže na zadku nespadá ani pod jeden ten čin.
a kde jsem napsala, že ji neměli vyhodit?
no právě, pro mě je podpora už i to tetování na zadku, kdekoliv, ale třeba nám to vysvětlí někdo, kdo se v tom vyzná
Tak řešíte jak může být důvod zformulován v etickém kodexu, ptáte se jak moc stačí aby kříž byl vidět, v jaké pozici a kde ho má. Ať si ho má kde chce, já bych kohokoli ať má podobný tetování kdekoli vyrazila hned a nemám strach, že by mi někdo, třeba i žalobou zpochybňoval můj etický kodex, tohle je za hranou veškeré etiky.
a co když půjde na veřejnou nuda pláž?
jasně, trochu to zlehčuju... souhlasím s tím, že je důležité, co je a co už není propagace, ale řekla bych, že to není to tak, že stačí jen mít tetování schované a je to cajk...
jinak souhlasím taky s tím, že podobně by se mělo přistupovat i k srpu a kladivu, k čemuž naše společnost bohužel ještě nedospěla, otázka, zda dospěje...
našla jsem si výklad slov podpora, propagace v souvislosti s těmito trestnými činy.
ve zkratce - podpora a propagace musí obsahovat úmysl pachatele daným jednáním ovlinit další osoby. do čehož možná nespadá dokonce ani viditelné tetování, každopádně skryté tetování odhalené náhodou rozhodně ne.
ale - tetování spadá do druhé trestného činu, § 404 TZ - veřejná podpora hnutí. ovšem neuvedli, jestli i tetování skryté. ale, je tam ta podmínka veřejnosti, takže pokud odhalené tetování uvidí jeden člověk, není to trestný čin. musí být aspoň tři (nebo to musí šířit nějakými veřejnými prostředky, asi třeba vyfotit si zadek a dát to na fb).
je to v pdf na goolgu pod tímhle heslem, neumím to sem dát, kdyby si chtěl někdo přečíst.
"§ 403 trestního zákona výklad"
udivuje mě, že zrovna vy se dopustíte takového zkreslování.
já prostě jen polemizuju, protože mám tendence se na věci dívat ze všech možných stran. to ale neznamená, že s daným jevem nesouhlasím nebo ho považuju za špatný nebo že k němu vůbec zaujímám nějaký postoj.
a jak jsem už psala - právě proto, že hodně lidí má na to stejný názor jako vy, je to nacismus, vyhodit, nebavit se, je to jasná kauza, si myslím, že je důležité se zamyslet i nad zdánlivě divnými možnostmi, protože nemálokrát se reálně stalo, že zaměstnavatel právě proto, že si byl jistý tím, že jeho názor je správný, spravedlivý, logický, čestný a podle selského rozumu měl pravdu, učinil nějaký krok, a následně na něj doplatil, protože právo se selským rozumem neřídí, a stokrát si můžu být jistá, že ten člověk je nácek nebo vrah nebo zloděj.
nic víc v tom, co píšu, nehledejte. já nácky nenávidím a tou paní pohrdám, i kdyby jinak byla nejdokonalejší žena na světě a i kdyby mi někdo napsal jako vy, že když lůzu nazvu lůzou, jsem horší než ona. je mi to celkem fuk.
těžko, to bychom museli konečně zakázat komunistickou stranu, která se k tomu naprosto otevřeně a bez následků hlásí. tudíž bychom hrozně popudili asi čtvrtinu obyvatel, kteří je pořád v pohodě volí ![]()
ano, to je bohužel pravda...
Historické zkušenosti máme různé. Mně se jen zdá nespravedlivé, že za vystavování hákenkrajce můžou někoho popotahovat a trestat, a srp a kladivo (symboly režimu, kterej rovněž vyhlazoval lidi jak na běžícím pásu a okupoval ještě víc států než kdysi Německo) můžeme klidně nosit a vyvěšovat, kde jen chceme.
Tak buď, anebo.
Jinak se s hanbou přiznávám, že mi na nějaké pokladní z Kaufu nijak zvlášť nesejde.
Já souhlasím, že to nespravedlivé a absurdní je. Ale v téhle konverzaci šlo o konkrétní případ a tím byly nacistické symboly. Obecná debata nad tím, co jako společnost tolerujeme a co ne, je jiná věc.
viktorka_od splavu Já si myslím, že člověk si za svůj názor musí nést taky zodpovědnost. Pokud si vykéruju něco, co ve společnosti, ve které žiju, je vnímáno jako nepřípustné, pak musím nést zodpovědnost za to, že se ke mě společnost postaví negativně.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
The House of Cor
250. výročie domu Houbigant (Esxence 2025 series)