Čas vánoční...

22. prosince 2016 19:51
Offline notna
8370 příspěvků moje polička 27. zaří 2024 10:56

Cukína! No jo, tak jsme to říkali. Podle mě se v Česku rozšířila zhruba v 80. letech.  Já si ji pamatuju na zahradě odjakživa, ale úplně tradiční to na zahradách podle mě nebylo. My jsme ji hlavně smažili, dělali z ní bramboráky, buchtu, ty malé se plněné zapékaly s mletým masem a sýrem a pak ji máma určitě přidávala do různých zeleninových jídel.

Pro mě je zajímavý, jak je populární, přitom je skoro bez chuti a zápachu. Nebo možná právě proto je tak populární. Dá se nacpat všude a poznat to není. Taky ji pěstuju, ale je to taková výplň. Jednou jsem zkoušela z ní polévku nebo zelí a samotná nic moc. Musí se k tomu dát něco výrazného.

Offline Malvin
1595 příspěvků moje polička 27. zaří 2024 11:09

notnastačí dobře okořenit. Dá se z ní udělat indická, asijska i středomořská zelenina. Cuketa a citron mi nikdy nesmí chybět v kuchyni. Přijdou mi naprosto univerzální.

Offline notna
8370 příspěvků moje polička 27. zaří 2024 11:16

Malvin Však to píšu, že k cuketě musí přijít něco výrazného. Třeba grilovanou zeleninu jen solím a všechno je to dobré jen tak. Grilovaná cuketa je vyjímka. Na tu je potřeba aspoň ochucený olej nebo nějaká bylina. 

Offline monis
1381 příspěvků moje polička 27. zaří 2024 11:18

Tak já se přiznám, nesnáším kapra v trojobalu a nemusím bramborový salát Kapra vezmu na milost jedině s kořenovou zeleninou a česnekem, co přerazí tu chuť. Od té doby, co jsem si přiznala, že toho kapra vážně nemusím jíst, mi stouplo potěšení z Vánoc asi o sto procent. 

S kaprem mají naši dobrou historku. U babičky od mámy se nikdy nejedl na Vánoce kapr a když slavili první Vánoce i s tátou, tak můj táta rybář všechny přesvědčil jak je kapr super a že ho sám připraví a zbaví je předsudků. No a dopadlo to tak,  že sám táta řekl, že hnusnější rybu nikdy nejedl, protože kapr bahňák

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 27. zaří 2024 12:01

notna mně chutná grilovaná cuketa jen tak

Offline dzizisketa
8434 příspěvků moje polička 27. zaří 2024 12:08

Cukety mám ráda velké i malé, dělám z nich perník, bramboráky, řízky, polévku, přidávám je do jedné smetanové omáčky na kuřecí maso..

A ryby taky miluju všechny, sladkovodní i mořské, a taky různé mořské potvory, krevety, chobotnice, mušle atd.

Teď mám tedy strašný hlad!

Offline Pinot Noir
28187 příspěvků moje polička 27. zaří 2024 12:12

dzizisketa a já chuť na kapra a salát!

Offline Lamicka
13989 příspěvků moje polička 27. zaří 2024 12:14

Miluju kapra se salatem!

Offline Lamicka
13989 příspěvků moje polička 27. zaří 2024 12:15
Reakce na continuity:

žluťásek hm, tak na ryby jsem děti naučila. Akorát to leze do peněz. 

Měla jsem radši víc tlačit luštěniny

Offline Kan
9387 příspěvků moje polička 27. zaří 2024 12:17

Já jim všechno akorát si vybírám čerstvost, kapra jedině živého, žádnej mrazák. A nebo Amur, je to kapr, ale býložravec a maso má jemné. Z obrovské dýně nám máma dělala juice, nevím jak tu dýni uchovávala, ale byly toho dva smaltovaný kýble o Silvestru. Miluju dobré jídlo.

Offline continuity
39153 příspěvků moje polička 27. zaří 2024 12:23

Garfie to máš asi pravdu s těmi potravinami, ségra rodila v roce 2007 a spolehlivě vim, že ji máma dávala cuketu do guláše místo cibule. 

Popravdě, kupuji zázvor, dýně i cukety, ale kdych se našich dětí zeptala, co to je, tak to možná v samosce nepoznají.

Muž teda cuketu od okurky nepozná, běžně to zaměňuje, speciálně, když jedno z toho nemají. 

Offline brrr
11553 příspěvků moje polička 27. zaří 2024 13:00

continuity my máme latifundie a stejně je děcko schopno se zeptat, jestli je tohle porek/cuketa/okurka

Offline continuity
39153 příspěvků moje polička 27. zaří 2024 13:03

brrrno tak pórek, to už vůbec. 

Minule jsem po nich chtěla řapíkatý celer, to bylo něco! Přitom, když na to někde narazí na rautu, tak to jí.

Offline notna
8370 příspěvků moje polička 27. zaří 2024 13:10

continuity brrr To si musíte dělat p.del! Vždyť to je prvouka v první třídě Ale měla bych mlčet. Moje kamarádka hajná jde do mdlob, když pletu seno/slámu, daňka/srnce apod.

Offline Mohučanka
7112 příspěvků moje polička 27. zaří 2024 13:17

continuity muž dlouho nepoznal, co je cuketa a co lilek

Až když jsem to začala častěji vařit (cukety i pěstujeme), tak se chytl.

Offline brrr
11553 příspěvků moje polička 27. zaří 2024 13:20

notna Kdyby jenom v první třídě, taky v druhé, třetí, .... občas mě fascinuje, co všechno ty děti neví a na druhou stranu zase ví.

Offline andulka01
12199 příspěvků moje polička 27. zaří 2024 13:23

Mohučanka půlku rodiny už dva roky učím kde roste jaká bylinka na zahradě. To by ses divila co všechno mi přinesou když si řeknu o rozmarýn! Ségra pozná jen šnytlík a možná libeček.

Offline brrr
11553 příspěvků moje polička 27. zaří 2024 13:39

andulka01Dítě včera zíralo na takový přizdechlý angrešt a ptalo se, jestli je to mochyně.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 27. zaří 2024 14:34

Poznám cuketu od okurky, řapíkatý celer i daňka, muflona a srnce. Muž pozná jen tu cuketu a celer. Děti podle mě ani jedno. Tuhle syn poprvé jedl angrešt, ani neznal to slovo