jo,ja kdyz si donesla bryle tak sem byla unesena jak mame krasny obraz na televizi.:-)
Brýlové vlakno
Však běžně se ty bryle neprodávají. Kvalita a design nebudou žádný zázrak. Ale maji povinnost je mít. Já to neschvalují, jen konstatuji.
Tak jsem se do toho včera ponořila a našla na stránkách VZP to, co potvrzuje Bertulka - optika je povinna mít kromě pěkných drahých obrub i ty kompletně hrazené pojišťovnou a musí nabídnout i tu možnost vsadit do nich nejlevnější základní skleněné čočky, které rovněž pojišťovna zcela uhradí. Příspěvky všech pojišťoven na brýle jsou údajně stejné, takže nezáleží na tom, kde je pacient pojištěn.
Nevím, jak to ve vězeních v praxi funguje, ale pevně doufám, že pokud člověk potřebuje lékařské ošetření, tak se mu ho dostane a ne, že si ho bude muset zasloužit vzorným chováním nebo úplatkem vězeňské služby...
Já ti tady tedy nechci brát iluze...ale obávám se, že zrovna očař je považovaný za dost "okrajové" vyšetření, zvlášť když si připočteš tu nedůvěru vězeňské služby-vězni se opravdu snaží vymlouvat na cokoli, jen aby se na chvilku dostali ven, nebo měli změnu. Nemluvě o tom, že každý výlet mimo vězení je dost náročný z bezpečnostního hlediska, zvlášť v těžších žalářích. Kdyby to nebylo třeba, jistě by kněz tu sbírku nepořádal. Je to bohužel úplně jiný svět, párkrát jsem byla na Mírově (pracovně) a myslím, že normální člověk nemá představu, jak to chodí. Není to správné, ale je to bohužel realita.
A taky, jak už jsem psala, nevím jak je to s pojištěním? Ve vězení jim ho jistě platí stát, ale pokud nebyli například (a to spousta nebyla) pojištění před tím, může to být taky problém?
tak já myslim, že u nás se ze zdravotního pojištění nejde nijak vyvázat, ne?
No hlavně to zdravotní pojištění u nás je spíš zdravotní daň ve výši určené výší platu. Kdyby to bylo pojištění, tak by si člověk sám sjednal rozsah a výši plnění a tomu odpovídající výši pojistného.
To nejde, ale pokud ho prostě neplatím, tak co? Věřím tomu, že se mezi vězni i takoví najdou, nějaký dluh na zdravotním pojištění je to nejmenší....nebo bezdomovci třeba?
zdravotni pojisteni se plati prubezne, ve vykonu trestu ho za vezne plati stat, tudiz jsou pojisteni a narok na lekarskou peci maji, pokud neplatili predtim, tak to je jina vec, aby to po nich pojistovna vymahala. ale neni tam cekaci lhuta, treba tri mesice, nez muzes k ocari.
jj, to už jsem probírali, že během trestu za ně platí stát. Takže ten minulý dluh třeba prostě zůstává a začíná se s čistým stolem?
A jak je to třeba s bezdomovci, nevíš? To už mě kolikrát napadlo, protože tam třeba nejde jen o nějaké drobné vyšetření, ale dostávají se často k lékaři až v kritickém stavu, kdy už to opravdu stojí nějaké peníze.
Když jsem ještě pracovala na klinice v Brně Bohunicích, tak vím, že jedna kolegyně docházela dělat zakladni oční vyšetření do věznice v Bohunicích, což je kousek od nemocnice. Už nevím, jestli tam chodila jednou za dva týdny nebo když potřebovali. Ale asi tam tedy měli nějakou ordinaci, kde se vidění dalo vyšetřit a brýle předepsat , aniž by museli vězně někam vozit. Na složitější věci museli do nemocnice. Ale určitě i vězni, pokud se jim rozbíjí brýle mají nárok na vyšetření a na nové. Možná ne do druhého dne, ale nedovedu si představit, že by je do konce trestu nechali bez brýlí.
Myslím, že pokud už nosí brýle a rozbijí se, tak určitě není problém. Spíš jsem směřovala na ty případy, kdy začínají mít pocit, že špatně vidí a brýle nenosí, že může být trochu problém se na to vyšetření dostat. Já vlastně mluvím o něčem, co přesně nevím jak probíhá :-) Každopádně ve věznici jsem se jednu dobu vyskytovala a vím, že ochota řešit cokoli nad rámec běžného provozu byla ze strany vězeňské služby minimální (ale zase byl to jeden z nějtěžších žalářů u nás). A kněz sbírku pořádá na základě nějaké zkušenosti, takže úplně bez problémů to asi nefunguje :-(
Super, jsi zlatá, děkuju moc!!
A hele, já narazila na idnesu na článek o té sbírce :-) tady. Píše se tam ale teda, že brýle jsou nadstandard...
Když trochu odbočím, tak by mě vlastně zajímalo, jak je to ve vězení s neakutní zdravotní péčí vůbec. Běžně máš nárok jít třeba dvakrát ročně na preventivní prohlídku k zubaři, jednou ročně k očnímu a ženy na gynekologii, jednou za dva roky prevence u praktického lékaře. Jestlipak se tohle dodržuje i ve věznici?
No na očním nárok na každoroční kontrolu není. Na oční se chodí buď když jsou potíže nebo je někdo poslán na vyšetření, protože špatně vidí nebo na vyšetření očního pozadí třeba u hypertenze, cukrovky a z různých dalších důvodů. Ale nejsou u nás takové ty klasické prevence ani se nevypisuje takový ten registrační lístek. Na neurologii, ortopedii nebo kožní se také nechodí pravidelně po roce. Tím, že většina lidí dříve nebo později potřebuje brýle, u čehož by měly být oči vyšetřeny,tak se každý k tomu očnímu dostane. Takže to vlastně podchyceno je. Ale většinu lidí opravdu není potřeba sledovat každý rok.
Tak jsem našla na stránkách Vězeňské služby, že každý vězeň projde vstupní a výstupní prohlídkou praktického lékaře (součástí je rtg. plic, zubař a gynekolog)+ prohlídkou pokud je přemístěný do jiné věznice. Dál má vždy nárok na vyšetření na požádání (včetně odobrníků typu OČNÍ!!) nebo na žádost lékaře.
Fakt? Tak to jsem teda úplně mimo
Já jsem měla pocit, že to hrozně flákám, když na prevence nechodím, protože se svými brýlemi vidím pořád dobře. Obvykle se tam otočím jednou za pár let, když si chci nechat udělat nové brýle nebo vyměnit skla, protože z kontroly u lékařky mám lepší pocit než z měření v optice. (To se mi tuhle taky někdo snažil vyvrátit, že prej optici mají lepší zařízení než očaři, ale to se mi nějak nechce věřit)
Opravdu. Stejně jednou za 3 roky máš nárok na nové brýle a většinou se i ten zrak mění. Takže pokud nejsou jiné potíže, tak ta doba je přiměřená. A věřím tomu,že nekteri optici mají lepší vybavení než někteří lékaři. Kdyby bylo po mém, tak brýle nechám nechám plně v kompetenci optometristu. Koneckonců jsou na to studovani. A lékaři ať se věnují diagnostice a léčbě. Ale pak by se asi opravdu ty prevence aspoň jednou za 3 roky musely zavést.
Já mám už víc než patnáct let pořád stejné dioptrie a dokud si na ty brýle nesednu nebo je nepoškrábu k nekoukání, tak nějak nemám důvod se k lékařce objednávat
Ale chodila jsem si tam dříve jednou ročně pro kapky na alergický zánět spojivek (než mě napadlo říct si o ně rovnou na alergologii, ehm) a doktorka mi při té příležitosti vždycky rovnou udělala i prohlídku, tak jsem měla pocit, že u očního se konají i roční prevence... Asi mám teda jen hrozně moc pečlivou lékařku ![]()
Tak když už ten pacient jednou za rok kvůli něčemu (kapky na alergii) přijde, tak je to v pořádku,že se prohlídka dělá. Ale pro Oty brýle sis určitě jednou za čas šla, ne až po 15 letech zejo. A naprostá většina očních chorob je u starších lidí a tam se většinou ten zrak cca po 3 letech mění.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
The House of Cor
250. výročie domu Houbigant (Esxence 2025 series)