Brýlové vlakno

14. února 2017 22:51
Offline žluťásek
8599 příspěvků moje polička 15. února 2017 23:15
Reakce na Garfie:

Já jsem nějak měla pocit, že co se ČR týče, hradí pojišťovna brýlové čočky v té základní podobě v plné výši plus přispívá nějakou malou částkou i na obroučky. Tzn. že pokud jsem na tom super bídně a sedím třeba ve vězení, tak že mi ty nejobyčejnější laciné brýle pojišťovna proplatí v podstatě komplet.

Že asi ty nejlevnější obruby tzv. na pojišťovnu budou ohavné je samozřejmě věc jiná. Proto jsem si nějak myslela, že se z těch darovaných starých brýlí využívají obruby a do nich se zasadí ta nejobyčejnější skla hrazená pojišťovnou, ale vyrobená na míru podle konkrétní vady zraku.

Zřejmě mám zkreslené představy nebo to platilo dříve.

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 15. února 2017 23:34
Reakce na žluťásek:

Já jsem nějak měla pocit, že co se ČR týče, hradí pojišťovna brýlové čočky v té základní podobě v plné výši plus přispívá nějakou malou částkou i na obroučky. Tzn. že pokud jsem na tom super bídně a sedím třeba ve vězení, tak že mi ty nejobyčejnější laciné brýle pojišťovna proplatí v podstatě komplet.

Že asi ty nejlevnější obruby tzv. na pojišťovnu budou ohavné je samozřejmě věc jiná. Proto jsem si nějak myslela, že se z těch darovaných starých brýlí využívají obruby a do nich se zasadí ta nejobyčejnější skla hrazená pojišťovnou, ale vyrobená na míru podle konkrétní vady zraku.

Zřejmě mám zkreslené představy nebo to platilo dříve.

:D Dokud jsem ještě čerpala příspěvek, tak myslím byl jen na skleněné čočky a ještě snad jednou za 3 roky? na obruby byl určitě jen jednou za tři roky asi 300,-, to bez doplatku nestačilo ani na nejobyčejnější palstovky v optice. V dospělosti jsem ten příspěvek už v pdostatě nečerpala, mám na jednom oku kolem tří dioptrií a ve skle je to už moc (ono je to i těžší), navíc skleněné čočky nejdou tenčit. Dokud jsem byla dítě, měla jsem nárok na příspěvek každý rok....

Ale tohle je situace 12 let zpátky, fakt netuším, jak je to teď.....

Offline žluťásek
8599 příspěvků moje polička 16. února 2017 00:04
Reakce na A666:

Ano, toho jsem si vědomá. Hrazené bývaly pouze základní skleněné čočky jednou za tři roky plus mini příspěvek na obruby, takový, který pokryl ty nejlacinější nejobyčejnější nejošklivější.

Ale pořád mi přijde lepší nechat si vyrobit sice těžké skleněné obyčejné brýle na míru (třeba do darovaných starších obrouček - otázka ovšem je, zda to technicky jde), než nosit cizí brýle vyráběné pro někoho jiného s jinou vadou zraku.

Čímž nijak nechci shazovat brýlové sbírky! Jen mě překvapilo, že se ty brýle využívají komplet. Představovala jsem si, že se použijí ty obruby a do nich se nechají zasadit obyčejná skla na pojišťovnu.

Offline Bledule
4711 příspěvků moje polička 16. února 2017 07:23
Reakce na žluťásek:

Já jsem si to schválně našla, protože vím, že ty příspěvky od pojišťovny jsou směšné. Za to nepořídíte ani ty nejlevnější brýle.

Jaký příspěvek na brýle dává pojišťovna?

Dospělí mají nárok na příspěvek 150,- Kč na brýlovou obrubu 1x za tři roky.

Děti dostanou příspěvek na obrubu 300,- Kč 1x za 12 měsíců.

U nejběžnějšího dioptrického rozpětí ( od +/- 0 do +/- 6 dioptrií) činí příspěvek na čočku 51,-Kč

V případě astigmatismu (cylindrických skel) do 2 cylindrů je příspěvek na čočku 111,- Kč

Dospělý člověk má na brýlové čočky nárok automaticky pokud dojde ke změně dioptrií.

Děti mají na brýlové čočky nárok 1x za 12 měsíců.

Offline rasaNori
8602 příspěvků moje polička 16. února 2017 08:54
Reakce na Berta:

Kdepak že to ordinujete? :D

Offline baltik
4869 příspěvků moje polička 16. února 2017 09:15

Mam to hodne podobne jako Zarynia, vzdycky jsem do dalky videla az moc dobre, kolem 30. se to to trochu zhorsilo, mela jsem asi pul dioptrie na rizeni a na promitani prezentaci. Pak po 40 se to zhorsilo vyznamne, mame ted 1,5 dioptrie a -0,5 cylindr (ten jsme mela nejaky i predtim). Oci mi teda nerozkapavali. Ted s temi bryliemi ale nemuzu vubec cist, musim si je sundavat. kdyz jsem to rikala v optice, tak mi tvrdila, ze (kdyz to reknu laicky) mam ty oci jen líné zaostrovat, ze kdyz si ty bryle necham i na cteni, tak si casem zvyknou. Je to pravda? A je to vubec spravne?

Chtela jsem se zeptat co si myslite o ruznych ocnich cvicenich, verite, ze se tim da neco zlepsit, zastavit?

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 16. února 2017 09:24
Reakce na žluťásek:

Jednak ty odpovědi viz. nahoře, ten příspěvek není bůhvíjaký, potom je otázka, jak moc si např. ti vězni a další potřební platili zdravotní pojištění. Plus pochopitelně třeba zrovna v tom vězení není moc šance dostat se na prohlídku k očnímu, vězni se pochopitelně snaží dostat co nejvíc "mimo", takže většina žádostí se bere jako "vymýšlení si". Myslím, že prohlídka u očního lékaře je ve vězení dost nadstandard. 

baltik Ta oční cvičení by mě taky zajímala...

Offline continuity
39153 příspěvků moje polička 16. února 2017 09:44
Reakce na Garfie:

na ocni cviceni mam od nekolika lidi referenci, ze to dost pomuze. ale nesmi se to flakat a to je potiz.

dava to smysl, protoze treba tata to ma tak, ze rano jeste vidi, ale k veceru uz ne. smyslem tech cviceni je taky oci uvolnit a pak mi to ma i logiku.

Offline Berta
3487 příspěvků moje polička 16. února 2017 09:55

Myslím, že někde v Africe si lidé brýle vyberou z těch použitých podle toho, co jim prostě sedí nejlíp. Nemají tam takové nároky na vidění jako u nás. Samozřejmě že ve velkych městech fungují oční lékaři a optiky asi jako u nás - asi s menšími možnostmi a výběrem.

Vězni mají normálně nárok na ošetření a každá optika mám mít v nabídce brýle i plně hrazené pojišťovnou.

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 16. února 2017 09:59
Reakce na baltik:

ano,to je skoro stejne.Ja si je tedy taky na cteni sundavam.A doma nenosim skoro vubec jen na televizi.Ze bych si je mela nechavat mi nikdo nerekl.Ale spis sem rada,ze je doma nepotrebuju,je to pohodlnejsi.

Offline Berta
3487 příspěvků moje polička 16. února 2017 10:04
Reakce na baltik:

Ano, velmi zjednodušeně je  čočka po 40 líná zaostřovat - přirozeně věkem ztrácí pružnost, proto do blízka vidíme hůř a hůř .

Ne, když si ty bryle do dálky  nechás na čtení nasazené, tak si na to nezvyknes. A není to správné. Na čtení brýle do dálky buď sundavej nebo pokud toto nestačí, musíš pořídit na čtení jiné.

Na oční cvičení se dívám tak, že neuškodí, ale žádný zázrak od něj nečekám. Já ho neprovádím.

Ty první brýle do dálky kolem 30 ještě jdou.  Já jsem to původně od Zarinya pochopila tak, že pořád viděla dobře a až ve 40 dostala brýle do dálky, ale to jsme  si už vysvětlily.

Offline Berta
3487 příspěvků moje polička 16. února 2017 10:07
Reakce na continuity:

To je normální, že k večeru může tata vidět  hůř.  Jednak ty oči jsou za celý den také trochu unavené a vidění je velmi subjektivní záležitost. Má na ni vliv krevní tlak, hladina cukru, krční páteř.....

Offline Berta
3487 příspěvků moje polička 16. února 2017 10:09
Reakce na rasaNori:

Máš SZ

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 16. února 2017 10:10
Reakce na Berta:

ja tedy furt si myslela,ze no dobre at neprehanim do tech 39 videla dobre.

A vlastne kdyz doktor mluvil o tech ctvrtkach tak si myslela,ze je to zbytecne.(neukazneny paciet);-)

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 16. února 2017 10:11
Reakce na Berta:

wau krcni pater?Tak to budou ty me problemy s ocima.:-/

Offline Berta
3487 příspěvků moje polička 16. února 2017 10:16
Reakce na Zarinya:

Hele, už to neřeš, nechtěla jsem tě tak vyděsit. Vzhledem k tomu, že praxe mě naučila,že  v medicíně je vše možné a nic není nemožné, tak se v klidu objednej na to vyšetření, a když bude vše v pořádku , tak to bude ok. 

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 16. února 2017 10:20
Reakce na Berta:

trochu sem se vydesila,pravda,ale i tak Ti moc dekuji.(dnes uz sem klidna,to jen prvni moment)

To s tou krcni pateri nehledam naplast,ze to neni to cos psala,ale zaujalo mne to,ze to ma vliv na oci.

Offline continuity
39153 příspěvků moje polička 16. února 2017 10:22

ja teda nevim, babka delala v optice dlouha leta a ten prispevek na cocku nepokryva ani praci optika. to bude podobne jako s amalganem u zubaru - sice vam ten na pojistovnu nekteri i daji, ale pak nastane presne ten pripad, co zminuji na predesle strance, ze malem prijdete o zuby. protoze, aby mu to vyslo na naklady, tak vam to musim do te pusy nejak naplacat za 15minut. 

Offline baltik
4869 příspěvků moje polička 16. února 2017 10:22
Reakce na Berta:

diky za potvrzeni, do blizky bryle nepotrebuju, takze ty dalkove budu sundavat

Offline baltik
4869 příspěvků moje polička 16. února 2017 10:24
Reakce na Zarinya:

taky si je doma davam jen na televizi a to skoro jen kdyz jsou tam titulky nebo kdyz opravdu chci videt detaily (treba krasobrusleni) :)