Monča z Paneláku to používala pravidelne, ale ona tam hrala alebo ešte aj hraje rolu infantilného decka. Možno sa tento pozdrav rozšíril aj "vďaka" tomuto seriálu. Tiež som neznášala pozdrav "Čágo belo šílenci" v čase maximálnej popularity Terezy Pergnerovej.
Jazykové přestupky
Aha, ja seriály nesledujem, tak preto to nepoznám. Tu sa prejavili moje nedostatky.
A dobre robíš! Ja som v poslednej dobe na niektoré nekonečné seriály až alergická.
už som počula aj dikeres, to je tiež nejaký novotvar alebo skôr patvar
To znám, tedy ne z SMS a ne přímo "díkesík", jenom "díkes". To používal syn jedné naší sousedky než vyrostl z puberty, pak s tím naštěstí přestal :) .
Co teprve třeba takový "čus bus bambus brutus." Vymyslela to na základní škole kamarádka. Jeden kluk, co u nás vrámci náhradní vojenský služby dělal vrátnýho, se toho chytnul...a jelikož to bych čirou náhodou dýdžej v lokálním rádiu, začal tím obšťastňovat posluchačstvo.
Odposloucháno na schodech v metru :
byli jsem na krokouší farmě, celodeňák za pěťo. Uf. Fakt jsem chvilku přemýšlela, vo co tady de.
Test národa na Streamu. 

A hnusnej font jako bonus...
(Udělat v tak krátké větě hned dvě chyby, to se jen tak nevidí.
)
Výraz dovča.
A párkrát se mi podařilo přepnout na Hrubešovou v nějakém programu o vaření. Teďkon tam dáme... a teďkon to zamícháme a teďkon... Děsný projev.
...jo, z výrazu dovča také chytám nerv.!
Pěťo... dovča... véča... natřít dehtem a vyválet v peří!
V pátek jsem zaslechla, jak se holky dohadujou, která koupí šáňo! 
Já pořád nechápu, odkud to zkracování přišlo a co to přináší. Více slov za minutu? Nebo jsou lidé líní mluvit, slova jim přijodu dlouhá ?
Na druhou stranu ale máme zase skupinku, která si slova ráda prodlužuje, všichni ti mimískové, lidičky, sluníčka.
¨nebo jsou to stále ti samí, z extrému do extrému ?
Řekla bych, že se zkracuje odjakživa (tedy alespoň v indoevropských jazycích) a přináší to s sebou možnost se co nejrychleji vymáčknout. A jo, podvědomě lidem ta slova určitě přijdou dlouhá, protože základ slovníku u různých jazyků tvoří hlavně jedno až dvojslabičná slova, pomocí kterejch se nejlíp udržuje rytmus i melodie mluvy. Zvlášť v angličtině je to hodně patrný. Původem anglo-saská slova jsou většinou krátká. Rodilí mluvčí mají tedy nutkavou potřebu cokoliv přejatýho zkrátit, aby jim to sedělo do rytmu řeči. A v češtině mě napadl krásný historický příklad: krleš. :D
A zrovna nedávno jsem četla, že třeba než se mezi chlapama rozmohlo nesmrtelný oslovení "vole", častovali se už před sto lety slůvkem "čéče."
jejda, krléš, hodně stará zkrácenina.
Teď odbočím, ale kdopak dneska ví, kde se toto slovo vzalo ?
Jinak je to asi pravda, zkracovalo se a zkracovat bude, jen je to dnes ve větším měřítku a SMS tomu jen napomáhají.
Třeba za 20-30 let bude pozdrav Dobréj úplně v pořádku a nikdo se nepodiví, kam se poděl den, večer.
Jen já jo, herdek.
Krleš je moc pěkný, ale není to spíš tak, že si tehdy prostej lid tu latinu "počeštil"? Při tehdejší úrovni čtení a znalosti cizích jazyků to měli tak akorát odposlechnutý z kostela, a původní přesný znění možná málokdo vůbec znal. Je to zkrácený, to je jasný... ale podle mě se jednalo spíš o zkomoleninu, jejíž "česká" verze jim možná i míň lámala jazyky :-)
Kde se vzalo nebo kde se poprvé objevilo? Nejstarší zmínka je v Hospodine, pomiluj ny, ne?
Já si myslím, že se zkracuje pořád tak nějak stejně, spíš asi přibylo různých zprzněnin. Dneska se nemění, dneska se čejnžuje... (A taky občas něco použiju, jen na na "úpa nejvíc spík" a na mimibazarovskej slovník jsem vyloženě alergická.)
Nad pozdravem "Dobréj" se ale nepodivuju ani teď, protože to běžně používá Funitel. :D Doma jsme si běžně říkali "dobrou" a nikdo nedumal nad tím, že tam chybí "noc."
O krleš som čítala, ale to sa ešte používa? Pamätám si to akurát z Tajomného hradu v Karpatoch.
Můj bývalej nadřízenej to používá místo pozdravu. (Ne, netuším, jestli ví, co to vlastně znemaná...)
Čo je to krleš?
Krleš je slovo, které vzniklo zkomolením z řeckého Kyrie eleison (česky: Pane, smiluj se!). Jeho první doložené použití pochází z křesťanského hymnu Hospodine, pomiluj ny.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
The House of Cor
250. výročie domu Houbigant (Esxence 2025 series)