A jo, máš pravdu
Takže taky technik? ![]()
Jazykové přestupky
cha my měli v práci KOS, což byl systém pro životní pojisštění, než se to přesunulo do TIA a v životě zůstalo jen APO a KDP. ![]()
Prosím a co je to ten "foun", kterého máš poslat?
Do jazykového pekla nominuju seriál Vinaři. Ten jejich pokus "slovácký" přízvuk mi rve uši! ![]()
Asi to bude spíš zahrádkářský než jazykový dotaz, ale zkusím to - třeba to bude někdo vědět (Vendulka?).
Jak se tomu ovoci říká česky? Quitte
Znám to ze Švábska, ale dosud jsem neměla potřebu hledat pro to český název... Existuje vůbec? To ovoce jsem tady u nás totiž nikdy neviděla, tak je možné, že to ani český název nemá... Na kdouloň je to moc veliké...

Má, je to kdoule.
Fakt? Má to tvar a velikost hrušky...
Jo: když to vezmu přes latinský název Cydonia oblonga, tak jo... ale kdouloň tady u nás nedosáhne nikdy tu obrovskou velikost plodů...
Jo, Quitte je opravdu kdoule a může mít i takhle protáhlý tvar.
OK. Je z toho totiž moc prima pálenka
(pro barbuchu: a taky marmeláda!)
Jo, to bude kdoule... tam teda píšou že je to kříženec hrušky a jabka, t.j. že by to mohlo bejt i jedlý... já to nikdy neochutnala, jen jsem někde i zahlídla kdoulovou marmeládu... tady u nás jsem slyšela o jediným využití, a to, že ji (pra)babičky dávaly do prádla - že pěkně voní...
edit: A teď tě vidim, ty marmeládo! Hlavně že je z toho dobrej chlast ![]()
Samozřejmě....už největší český génius Jára Cimrman tvrdil, že Chlast-slast. ![]()
Hele, marmeládo, až Ti to po letech začne ve sklepě kvasit, tak to doval: znám místo, kde Ti i z toho vypálej dobrý pití! (tuhle fintu jsem bohužel ještě neznala, když soused likvidoval sklep po dědečkovi
- byl toho kontejner, ten dědek zavařil všechno, co mu přišlo pod ruku)
Mě jen rozveseluje, jak RoSina pod záminkou jazykozpytu hledá ty zdroje 
Z jedné blbé reklamy s Trojanem - selfíčko. Blé.
Prosím a co je to ten "foun", kterého máš poslat?
Inu, nejspíš to bude telefonní číslo. A dotyčná si může myslet, že jsem pěkný fouňa, když ten foun nepošlu.
Tak telefonní číslo mě nenapadlo...ale s ohledem na kontext mě to tedy napadnout mohlo. ![]()
Zdroje hledá....ale degustaci neuspořádá...
Inu, nejspíš to bude telefonní číslo. A dotyčná si může myslet, že jsem pěkný fouňa, když ten foun nepošlu.
Tak ji pošli nějakýho ufouna...
Cez tieto voľné dni som čítala u mamy staré Životy a bol tam práve článok, že do našich záhrad sa vracajú dule a mišpule. Čo je dula som vedela, raz som si to zakúpila na Mallorke, ale jesť sa to nedalo, mišpuľa bola pre mňa zahalená rúškom tajomstva, až teraz viem, čo to je.
Kdoule se údajně nedají bez tepelnýho zpracování jíst, a mišpule jo - po přemrznutí.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
The House of Cor
250. výročie domu Houbigant (Esxence 2025 series)