Řvousenka Mně taky. Myslím, že na jazykových tvarech rovnoprávnost opravdu nestojí.
Pripada mi zvlastni, jak na jedne strane je boj o zavadeni zenskych forem slov a na druhe strane si zeny berou muzsky tvar prijmeni
.
Řvousenka Mně taky. Myslím, že na jazykových tvarech rovnoprávnost opravdu nestojí.
Pripada mi zvlastni, jak na jedne strane je boj o zavadeni zenskych forem slov a na druhe strane si zeny berou muzsky tvar prijmeni
.
Mužský rod je jazykově neutrální, tak se to učila moje generace. Jediné, co mi opravdu přijde bizarní, je cedule na porodnici "Příjem pacientů za rohem".
Jazyk se vyvíjí, ale sočasné snahy mnohdy zavánějí spíš sociálním inženýrstvím.
No ale vidíš, to je podobné. A najednou je po tom ženském tvaru poptávka.
.
tak to jsi uhodila hřebík na hlavicku, naprosto s tebou souhlasím..... "hostka" je strašný patvar
Videla jsem nejaky film ve slovenstine a zaznelo tam, at nekdo prijde "aj so svojou hosťkou", myslela jsem, ze se to na Slovensku normalne pouziva.
Hostka se v Čechách objevuje už x let, třeba deset. Úplně přirozeně mi to nezní, ale zvykám si.
Anaj to je podle mě tím rozšířeným omylem, že to ová je přivlastňovací tvar od toho mužského jména. Ale prý to není pravda, prý to znamená přídavné jméno stejně jako když se jmenují červený - červená
Hrozně mě baví projekt Mapování nářečí Ústavu pro jazyk český. Hlavně, že můžu vyplňovat všecko pěkně nespisovně "po plzeňsku". A těším se, až jednou budou nějaké výstupy. Možná by se jim hodily i další respondentky
zajímavé, díky, vyplneno
Často sa používa najmä v športovej publicistike, napr. z výhry sa tešili hostky. Zdá sa mi, že v slovenčine sa používa častejšie ako v češtine.
Tady by naprosto stačilo (již dávno používané) genderově neutrální "hostující".
tak to jsi uhodila hřebík na hlavicku, naprosto s tebou souhlasím..... "hostka" je strašný patvar
To teda je! Mně to zní strašně násilně, to museli vymyslet za každou cenu? To už čistonosoplena i sestromuž zní líp. Ať žije národní, eh vlastně genderový obrození!
"Přišla hostka Smetana" tvl!
barbucha Ale dyť je to nemlich to samý jako doktorka, řidička, kuchařka... úplně standardně utvořený slovo, žádnej patvar.
Jen aby se to nepletlo s hostií ale! ![]()
Prostě mně to jako patvar dost připadá. Hostka, kostka... a tu mě napadá, že když genderově korektně, proč ne i mužský tvary k výrazům dosud čistě v ženským rodě, ha?! Kde je ta rovnoprávnost? Co takovej chudák kostka?!
Vidím díru na trhu! (a vidiš to - zrovna díra!!)
barbucha Chtěla bych znát mužský tvar ke slovu pradlena![]()
Isca tvl, to zní jako slovo,které v alkoholovém opojení vyprodukuje mozek mého muže. ![]()
Ježišikriste.
barbucha Kostka je neživotná, tam je mluvnický rod prostě nějak arbitrárně přiřazený. (Ale že ty si ze mě děláš šprťouchlata akorát??
)
Řvousenka Poptávka to vytvoří. Slov, kde je "přechýlené" to mužské, je málo, ale existují (třeba vdova->vdovec, uklízečka->uklízeč). Co mně vrtá hlavou, je zdravotní bratr. Ale taky je to vlastně chytrý řešení vzniklý z poptávky.
Tady jsme teda nekorektně zaspali, soudruzi a soudružky!
Jsem si uvědomila hned, že melu nesmysly
Ale hele, již napraveno v dalším příspěvku! Ten "bratr" pořád oficiálně neexistuje...
Isca Tak třeba pradlen by se mi líbil víc.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
© 2014 - 2026 parfumanie.cz
Vítejte! Je to sice otrava, ale pokud chceme, aby naše webové stránky nadále fungovaly, musíme Vás obrat o trochu Vašeho času, abyste si nastavili své vlastní kombinace cukroví. Koláčky si prosím nastavte podle své chuti:
Nezbytné koláčky
Zajišťují základní funkce webu, bezpečnost a správné zobrazení stránek, bez nich by parfumanie.cz nefungovala správně.
Analytické koláčky
Pomáhají nám pochopit, jak návštěvníci web používají, abychom ho mohli zlepšovat, například anonymní statistiky návštěvnosti.
Marketingové koláčky
Slouží k zobrazování relevantní reklamy a obsahu na základě Vašeho chování na webu.
Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit v nastavení koláčků v patičce webu.