Čeština - chrám i tvrz

18. srpna 2017 08:16
Offline Anaj
159 příspěvků moje polička 26. října 2024 15:04
Reakce na Jitka77:

Řvousenka Mně taky. Myslím, že na jazykových tvarech rovnoprávnost opravdu nestojí.

​Pripada mi zvlastni, jak na jedne strane je boj o zavadeni zenskych forem slov a na druhe strane si zeny berou muzsky tvar prijmeni .

Offline Aranel
5830 příspěvků moje polička 26. října 2024 15:08
Reakce na Jitka77:

Mužský rod je jazykově neutrální, tak se to učila moje generace. Jediné, co mi opravdu přijde bizarní, je cedule na porodnici "Příjem pacientů za rohem".

Jazyk se vyvíjí, ale sočasné snahy mnohdy zavánějí spíš sociálním inženýrstvím.

​No ale vidíš, to je podobné. A najednou je po tom ženském tvaru poptávka.

Offline olte
679 příspěvků moje polička 26. října 2024 15:18
Reakce na Anaj:

​Pripada mi zvlastni, jak na jedne strane je boj o zavadeni zenskych forem slov a na druhe strane si zeny berou muzsky tvar prijmeni .

​tak to jsi uhodila hřebík na hlavicku, naprosto s tebou souhlasím..... "hostka" je strašný patvar

Offline Kokoska
32558 příspěvků moje polička 26. října 2024 15:57

Videla jsem nejaky film ve slovenstine a zaznelo tam, at nekdo prijde "aj so svojou hosťkou", myslela jsem, ze se to na Slovensku normalne pouziva.

Offline Blanka
příspěvků moje polička 26. října 2024 18:03
Reakce na dorota:
dorota   Blanka -  Prečo bohužiaľ?

Dovolila som si dať svoj čisto osobný, subjektivný názor. Proste sa mi to slovo nepáči . Inak súhlasím s tým, že jazyk sa vyvíja  .

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 26. října 2024 20:02

Hostka se v Čechách objevuje už x let, třeba deset. Úplně přirozeně mi to nezní, ale zvykám si.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 26. října 2024 20:09

Anaj to je podle mě tím rozšířeným omylem, že to ová je přivlastňovací tvar od toho mužského jména. Ale prý to není pravda, prý to znamená přídavné jméno stejně jako když se jmenují červený - červená 

Offline Muslik
472 příspěvků moje polička 27. října 2024 06:01
Reakce na Archivářka:

Hrozně mě baví projekt Mapování nářečí Ústavu pro jazyk český. Hlavně, že můžu vyplňovat všecko pěkně nespisovně "po plzeňsku". A těším se, až jednou budou nějaké výstupy. Možná by se jim hodily i další respondentky

Mapování nářečí

​zajímavé, díky, vyplneno

Offline barbucha blogger
33741 příspěvků moje polička 27. října 2024 10:45
Reakce na dorota:

Často sa používa najmä v športovej publicistike, napr. z výhry sa tešili hostky. Zdá sa mi, že v slovenčine sa používa častejšie ako v češtine.

​Tady by naprosto stačilo (již dávno používané) genderově neutrální "hostující". 

Offline barbucha blogger
33741 příspěvků moje polička 27. října 2024 10:51
Reakce na olte:

​tak to jsi uhodila hřebík na hlavicku, naprosto s tebou souhlasím..... "hostka" je strašný patvar

​To teda je! Mně to zní strašně násilně, to museli vymyslet za každou cenu? To už čistonosoplena i sestromuž zní líp. Ať žije národní, eh vlastně genderový obrození!

"Přišla hostka Smetana" tvl!

Offline Aranel
5830 příspěvků moje polička 27. října 2024 10:54

barbucha Ale dyť je to nemlich to samý jako doktorka, řidička, kuchařka... úplně standardně utvořený slovo, žádnej patvar.

Offline barbucha blogger
33741 příspěvků moje polička 27. října 2024 11:02

Aranel 

Jen aby se to nepletlo s hostií ale!

Prostě mně to jako patvar dost připadá. Hostka, kostka... a tu mě napadá, že když genderově korektně, proč ne i mužský tvary k výrazům dosud čistě v ženským rodě, ha?! Kde je ta rovnoprávnost? Co takovej chudák kostka?! 

Vidím díru na trhu! (a vidiš to - zrovna díra!!)

Offline Řvousenka
922 příspěvků moje polička 27. října 2024 11:32

barbucha Chtěla bych znát mužský tvar ke slovu pradlena

Offline Isca
4798 příspěvků moje polička 27. října 2024 11:41
Offline continuity
39153 příspěvků moje polička 27. října 2024 11:44

Isca tvl, to zní jako slovo,které v alkoholovém opojení vyprodukuje mozek mého muže.

Offline barbucha blogger
33741 příspěvků moje polička 27. října 2024 11:49

Isca 

Ježišikriste.

Offline Aranel
5830 příspěvků moje polička 27. října 2024 11:53

barbucha Kostka je neživotná, tam je mluvnický rod prostě nějak arbitrárně přiřazený. (Ale že ty si ze mě děláš šprťouchlata akorát?? )

Řvousenka Poptávka to vytvoří. Slov, kde je "přechýlené" to mužské, je málo, ale existují (třeba vdova->vdovec, uklízečka->uklízeč). Co mně vrtá hlavou, je zdravotní bratr. Ale taky je to vlastně chytrý řešení vzniklý z poptávky.

Offline barbucha blogger
33741 příspěvků moje polička 27. října 2024 11:57

Aranel 

Jsem si uvědomila hned, že melu nesmysly Ale hele, již napraveno v dalším příspěvku! Ten "bratr" pořád oficiálně neexistuje...

Offline Kan
9387 příspěvků moje polička 27. října 2024 12:00

Isca Tak třeba pradlen by se mi líbil víc.