Čeština - chrám i tvrz

18. srpna 2017 08:16
Offline continuity
39153 příspěvků moje polička 28. října 2024 12:59

Možná je pletu, ale mám pocit,že tady prosakuje takový názor , že progresivní je ten lepší a ten druhý konzervativní přístup je nějaký horší, brzda pokroku. 

Nabídla bych jiný pohled, není to z me hlavy, nemůžu to teď dohledat přesně, ale rekl to některý z fyziků zapojených do kvantové teorie nebo výroby jaderné zbraně, v první půlce minulého století. 

A to: Vědci jsou tady, aby tlačili pokrok vpřed a ta konzervativní část lidstva je tu kvůli tomu, aby tomu vývoji kladla velke překážky a odpor. Jen taková konstelacemi zajistí, že se jako lidstvo nesamozničíme, protože ti vědci nejsou schopni sami sebe úplně ukocirovat.

A je to velká otázka, jestli diskuze o etických problémech spojených s vědeckým pokrokem (a teď je jedno jestli mluvíme o jádře, AI nebo genetických manipulacích) by měla být vedena vědci nebo společnosti. Osobně si myslím,že jen společenská diskuze umožní ty změny plošně akceptovat. A I ty konzervativní části barikády mají svůj velký smysl.

A pokud si někdo myslí, že je ve všem jednoznačně progresivní, tak to je většinou jen nedostatek fantazie. Nakonec vždy vymyslíte směr pokroku, z kterého se vám zježí všechny chlupy.

Offline barbucha blogger
33741 příspěvků moje polička 28. října 2024 13:43
Reakce na Aranel:

barbucha No dyť my ti s dorota říkáme, že jsou, a ty furt tvrdíš, že nejsou! Tak já už nevím!!

​No právě že nejsou, ačkoliv byli!

Offline Blanka
příspěvků moje polička 28. října 2024 13:50

Uvedomujem , ako je zvlášťne, že ma nijako nepoburuje  pomenovane zdravotníka „ zdravotný brat “ , ale neviem si predstaviť, že ho tak oslovím. Schválne si to skúste - „ môžete mi dať termín ,brat  ? “ / brate, bratku, bratře / ?

Offline Mha
příspěvků moje polička 28. října 2024 13:51

Myslím, že teď, jak se připravuje velká revize a promazání ucnovskych oborů, tak by bylo dobré doplnit i ty ženské rody, jako třeba dlaždičky, pokryvačky a klempířice.

A u toho by se sfouknul i název oboru zdravotní sestra/ bratr, když bude MŠMT v ráži.

Kdo tam z parfu pracujete, tak máte úkol :) 

A díky continuity,Myslím že ta znaminka + a -  se tam doplní zpětně :) 

Offline Mha
příspěvků moje polička 28. října 2024 13:52

Blanka

Mého příbuzného oslovují sestro. Nevadí mu to.

(Nebo doktore, to mu taky nevadí)

Offline Blanka
příspěvků moje polička 28. října 2024 14:02

Mha -  ten chlapec  musí mať zdravé sebavedomie, čo mi je sympatické !

Offline Fiction
1544 příspěvků moje polička 28. října 2024 14:56

U nás v práci muži(sestry) označení "bratr" nesnášejí. Přiznám se, že když zavítám na jiné oddělení, tak mám s oslovením muže/sestry taky problém, u nás jim říkám křestním jménem.

Přechodně jsme měli ve funkci vrchní sestry muže. Oslovení "pane vrchní" mi přišlo na ARO zvlášť vtipné.

Offline Sweet Potato
38260 příspěvků moje polička 28. října 2024 15:33
Reakce na Kan:

Isca Tak třeba pradlen by se mi líbil víc. 

​Podle vzoru švadlen.

Offline jerry
10325 příspěvků moje polička 28. října 2024 15:34
Reakce na Fiction:

Oslovení "pane vrchní" mi přišlo na ARO zvlášť vtipné.

Offline Isca
4798 příspěvků moje polička 28. října 2024 15:46

FictionTak jedna věc je oslovovat spolupracovníka, druhá, jak jim mají říkat oacienti. Vím, že v ideálním případě pane Nováku/ Millere/ Vopršálku, ale přece jen je to oslovení sestřičko u osob ženského pohlaví tak trochu vžité, občas asi zvlášt starší pacienti, bez brýlí, po narkóze, s měnícími se tvářemi kolem sebe, na to nemají úplně kapacitu. Vím, že asi úplne nejslušnější by bylo prosté paní/pane, klidne bez jména, ale přiznám se, že u žen mi nejvíc leze z pusy oslovení "sestři". Jak k tomu přistupují vaši pacienti?

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 28. října 2024 15:53

Isca já asi všem říkám "Můžu vás poprosit?"Porodní asistentce se nemá říkat ani sestřičko ani doktorko, teď je potřeba jí poznat od dětské sestry, fyzioterapeutce bych měla říkat paní fyzioterapeutko... No nemám na to kapacitu

Offline Blanka
příspěvků moje polička 28. října 2024 16:06
Offline continuity
39153 příspěvků moje polička 28. října 2024 16:14

Evaeva no než mezi kontrakcemi proneseš paní porodní asistentko, přijde další a dojde ti dech.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 28. října 2024 16:20

continuity to jsem nikoho neoslovovala, ale přesně. Ta fyzio ti taky uteče než se vyslovíš

Offline Anaj
159 příspěvků moje polička 28. října 2024 18:17
Reakce na Evaeva:

Anaj to je podle mě tím rozšířeným omylem, že to ová je přivlastňovací tvar od toho mužského jména. Ale prý to není pravda, prý to znamená přídavné jméno stejně jako když se jmenují červený - červená 

​Mozne to je, ten omyl. Nicmene je rozdil mezi Novakova bez carky nad a a Novakova s carkou nad a - omlouvam se, momentalne jsem na tabletu bez diakritiky.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 28. října 2024 18:32

Anaj jako rozdíl to je, ale to se dá jmenovat se Novákova? Myslím česky, ne z ruštiny.

Offline Fiction
1544 příspěvků moje polička 28. října 2024 23:21

Isca Tak já jsem z ARO, tam pacienti nemluví. Ale oslovení sestro, sestři, je, myslím, úplně v pohodě.

Offline Sweet Potato
38260 příspěvků moje polička 29. října 2024 22:14

Dnes přišel muž z práce s převratnou změnou - stalo se z nich zaměstnanectvo. On se tím baví, ale pro ty, co si rvou vlasy nad novotvarem, udělali rešerši a zjistili, že před nějakými sto lety to bylo běžně používané slovo. Podobně jako žactvo nebo studenstvo.

Offline Makara
3349 příspěvků moje polička 29. října 2024 23:04

Sweet Potato au! 

Offline Řvousenka
922 příspěvků moje polička 30. října 2024 12:53

Sweet Potato Svět se v p.del obrací. V Evropě děláme "převratné změny", zatímco nejmenované mocnosti nás pomalu ničí ekonomicky. Asi bychom se měli konečně probrat.