Alchymie to zas tak není..to zvladnete. Pečete ten bez hnětení kváskovej nebo má i jinej? Nejlepši je si přečíst rady od něj a od Maškrtnice, víc sem nepotřebovala. Jestli byste mela konkrétní dotaz, ráda zodpovím, jen abych Vám teď necpala do hlavy, co už víte, já jak začnu o chlebu, tak sem k nezastavení, to je nebezpečný..
Jídlo a vaření
Však já ho taky mám po babičce :)
Teda to je peklo, tak Vás lituju, i když nejsme ve stěžovacím vlákně..
Ja bych ty vase livance hnedka zkusila, akorat mam ted rezim, protoze se chci narvat do zimnich veci a momentalne to jaksi nehrozi. Vypada to krasne. A domaci marmelada z merunek, ach ach... trpim tady jak v hladomorne :)
Jinak já teda přehlídla tu spodní část otázky, tak až získáte kvásek tak vpbych první zkusila tu šumavu od cuketky, jen já tam vkládám krok s autolýzou, okoukanej od Maškrty, to že si mouku zaděláte s vodou a necháte cca 30 min pracovat a pak teprve přihnětete kvas a pak až sůl a koření..je na to vhodnej robot, zejména na tyhle hrátky s autolýzou, dá to práci zapracovat a trochu se nadřete, ale já než dostala robota, tak sem asi půl roku jela ručne s danish dough whisk a taky to šlo. A pak postupně zkoušet chleby od Maškrtnice, já miluju její špalbovej s bramborou, pšeničnej s rajčaty je taky fajn a celožitnej taky, ale ten mi párkrat nevyběhl..
jinak teda pak vánočka a mazanec káskovej, to je luxus nevídanej to mi stálo i za puchejř na ruce, když sem neměla robota..a z toho převádění žitnýho kvasu na pšeničnej může vzniknout vedlejší produkt - lívance..
no a už je to tady, už sem se rozjela..
Jestli Vás to potěší, měla sem jen ten jeden, zbytek sežralo okolí.. :)
krutej režim nezávidim, teda..
Jo,Jo, mě to pečení děsně baví, tak zkusím tu Šumavu a případně dám vědět, jak jsem byla úspěšná
P.s.ty smajly, jsem infantilní !
Ok čekám na foto :)
Díky,syna potěším.Já jsem ale fakt jak důlní kobyla,chleba umím,ale použít kvas jinak,to je boj. tak třeba lžíci kvasu rozkvasit s těmi 100g mouky +voda?
Jojo já smíchám 100g mouky a 100 g vody a lžíci kvasu, nechám to rozjet a do toho rovnou přimíchám postupně ty ingredience..jak sem psala, nekdy to mám i jako vedlejší produkt při převádění žitnýho na pšeničný na vánočku, protože to dělám tak, že z tohohle odeberu lžíci a tu teprve rozjíždím s požadovaným množstvím mouky na vánočku, aby ten kvas byl joo pšeničnej. Ale v pšeničný verzi ho moc neuchovávám, mám zkušenost, že nevydrží tak dobře jako žitnej..
takže právě mám někdy toho kvásku na lívance i víc, a teda dám víc mlíka a mouky a vloček. Vejce vždy jen jedno, nikdy sem nemela těsta tolik, alpbych tam musela dát dvě. Z toho množství, co sem psala je talíř lívanců, docela hromádka..
Tak to jsem ráda,poměry ostatních ingr.mi problém nedělají,jen ten kvas jsem si netroufla odhadnout. Kdybych to měla zkoušet bez návodu,myslím,že bych ho dala o hodně míň. Vycházela bych z množství mouky při míchání chleba a tak by mi z toho vyšly sušené plátky ![]()
O´,já se na ně těšííím!
No možná by někdo řekle, že ho dávám hodně, no ale mně to vychází a mizej vždycky raketovou rychlosti..tak snad budete taky spokojená..
Dobrý večer, můžu se zeptat, jak převádíte ten žitný kvásek na pšeničný? Já peču chleba už cca dva roky, ale jedu pořád jen jeden typ a ještě jsem nezkoušela použít kvásek na nic jiného. Kvásek mám žitný a rozkvašuju zase s žitnou moukou, až těsto pak dělám z pšeničné. Žitný kvásek se převádí na pšeničný tak, že na rozkvašení dáte už pšeničnou mouku?
Jestli se mi povedou jako vám,tak budu v neděli dělat další ![]()
Jo, no záleží na tom, co chcete péct. Jestli chleba pšeničný nebo špaldový, tak nic nepřevádím, jen postupuju podle receptu, vezmu lžíci kvásku a smíchám s daným mn vody a mouky a nechám těch 12 až 16 hodin rozjet a pak pokracuju. Normálně mám taky jen žitný kvásek, prostě vezmu lžíci z něj a s ním pracuju. No a když chci vánočku, tak ho převedu, asi to není nutný úplně bezpodmínečně, ale postupuju podle Maškrtnice (pořad jí tu propaguju, ale já nejsem ona) a na to jemnější těsto je lepší to převést, kvůli chuti. To znamená, že vezmu lžíci svýho žitnýho kvasu, smíchám s hl moukou a vodou 1:1 většinou tak 100 a 100g, nechám 12-16 hod, z toho odeberu lžíci a znova smíchám s hl moukou a vodou, teď už použiju množství podle receptu. A z toho zbytku právě udělám třeba ty lívance.
Chleby a vanočku najdete na www.maskrtnica.cz má to tam i pěkně vysvětlený
doufám, že se mi to podařilo napsat aspoň trochu srozumitelně..
Tak držím palce.. :)
Děkuju! Měla jsem na mysli použití kvásku na vánočku nebo na ty lívance. Myslím že vaše vysvětlení docela chápu, akorát teda...asi si budu muset nechávat toho kvásku víc, já si vždycky nechávám tak cca 3 malé lžičky a pak dávám celé to množství rozkvasit. Tak asi zkusím nechat víc, a pak si to rozdělit, aby mi zbylo zase na chleba a zároveň jsem mohla část převést na pšeničný kvásek.
Dík za tipy na maďarská jídla, dám pak vědět, jaké to bylo. Jedem koncem měsíce.
Já to dělám tak, že mám v lednici dva žitný (i pro tyhle případy a pro případ pohromy) a střídám je. Chleba peču aspoň dvakrát tejdně, takže životnost dobrá. Když ho převedu, tak to spotřebuju a při další pečení chleba z toho druhýho si zas naklonuju dva do lednice :) a občas, když bych třeba nepekla, tak jen ten lednicovej venku oživím a je to..
Jo a děkuju za odkaz na Maškrtnici, kouknu se tam. Já o ní vlastně vím, ale nikdy jsem její stránky moc nestudovala, chleba sem se naučila na Pavla v troubě (taky nejsem ona :-), natrefila jsem na ty stránky náhodně a chvíli mi trvalo, než jsem pochopila, jak na to (hlavně jak si vypěstovat kvásek), ale pak už dobrý...člověk si to musí taky trochu sám osahat, aspoň teda já...
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
The House of Cor
250. výročie domu Houbigant (Esxence 2025 series)