Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 12. února 2023 06:55

Isca bram Vůbec, četla jsem jen článek, který psal někdo místní, takže tam bylo jen, že už hráli venku víckrát, v Americe, Anglii a Brazílii a že místní jokohamský tým pozvali na rok 2024, kdy plánují uspořádat turnaj všech zahraničních týmů, se kterými hráli. 

A že bohužel bližší seznámení zhatila jazyková bariéra, protože nikdo z borců nemluvil, anglicky, japonsky, německy ani francouzsky, což byly všechny jazyky, které měli místní k dispozici....takže teda je to záhada a skoro nechápu, jak to zvládli!  Možná bych na ně mohla zkusit najít kontakt a napsat jim....

slniecko Já ti vůbec neporadím, nikdy jsem mochi nedělala. Když teda vynechám zkušenost starou 15 let, kdy jsem se účastnila tradičního novoročního vyrábění na ulicích. :-) Každopádně se používá speciální druh rýže na mochi, ta se pak tak dlouho stlouká, až to vytvoří tu mochi hmotu...zkoušela jsem jen warabi mochi, takovou letní variantu a to je něco úplně jiného. Zkus se podívat na tuto paní, má hodně původní recepty a na mochi jich tam má dost, tak třeba objevíš něco, co tě zaujme. 

Tohle je Japonka usazená v SF, recepty se snaží trochu upravovat na dostupnější suroviny v USA. 

Tato je podobně původem Japonka z Austrálie a snaží se recepty upravovat na místní chutě/zdroje, ale recept na mochi jsem nenašla, možná budeš úspěšnější. 

Offline Kan
9387 příspěvků moje polička 12. února 2023 08:59

Garfie No ty kráso, to si teda ukousli, pořádat mezinárodní turnaj a neumět řeči. Třeba si na to domluví tlumočníky.

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 12. února 2023 10:31

Kan No mně to přijde úplně neuvěřitelný, zorganizovat to, přijet někam, odehrát, pozvat někoho....fakt zírám, prý věk od čtyřicátníků po 75 let. Moc mě mrzí, že jsem to nevěděla. 

Offline continuity
39153 příspěvků moje polička 12. února 2023 11:45

Kan jaro pochopila, ze místní by se domluvili, jen hosté ne. 

Offline Kan
9387 příspěvků moje polička 12. února 2023 12:19

continuity Já to pochopila, že se Češi v Japonsku nedomluvili ani rukama, nohama, ale to jim nevzalo nadšení uspořádat v roce 2024 mezinárodní soutěž. Jestliže je to jinak, tak sorry. 

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 12. února 2023 12:49

Kan Já myslím, že s tou organizací doma jim někdo pomůže, ale spíš ta cesta sem mě docela fascinuje. 

Offline slniecko admin
18815 příspěvků moje polička 12. února 2023 23:14

Garfie vďaka, pohrabem sa v tom !!!

Ja som práve suroviny v miestnych ázijských obchodoch našla (na tie mochi, niečo komplikovanejšie bz som si netrúfla), len som si nebola istá postupom. Toto by som skúsila (ale nie tie viacfarebné a tvarované paličkami, čo ste robili na kurze...len niečo jednoduché).

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 12. února 2023 23:56

slniecko Však to jednoduché mochi je nejčastější, prostě jen buchta. To co jsme vyráběli my byla opravdu slavnostní varianta, ta se používá při čajových obřadech, nebo případně jako luxusní bonboniera, nebylo to nic běžného. Ještě je takový "mezistupeň", kterému se říká daifuku a to je mochi plněné ovocem. A možná by tě zaujalo i to warabi mochi, v létě je to fakt osvěžující, takové chladivé. 

Offline slniecko admin
18815 příspěvků moje polička 13. února 2023 21:43

Garfie vďaka! No...mám ešte chvíľu času (oni majú jarné až v máji), potom poreferujem, či sa mi to podarilo.

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 15. února 2023 06:38

Mám tady další sushi zásilku, moc fancy na pohled není, ale chuťově to byl luxus, už dlouho jsem takové neměla!!! Od leva mořský ježek, kreveta, sépie, losos, mušle sv. Jakuba

Sashimi ze stejné restaurace, to vlevo dole není miniaturní toustík, ale jikry.

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 15. února 2023 06:41

A dnes jsem absolvovala další kurz malby, tentokrát abstraktní, jsem docela spokojená, na to že maluju podruhé v životě.

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 15. února 2023 06:50

A ještě do třetice trochu toho chlubeníčka.  V našem drama clubu se mi daří získávat velký respekt vyhledáváním vhodné muziky! Teď se mi podařil neuvěřitelný úlovek, máme tam takovou scénku, kdy jednu z hlavních hrdinek balí borec na mexické jídlo a potřebovali jsme tam nějaký "mariachi song", který by byla schopná odzpívat spoluherečka Japonka, profesionální zpěvačka. A mně se podařilo objevit Un Poko Loko  v japonštině! 

Offline jerry
10325 příspěvků moje polička 15. února 2023 10:10

Garfie

Obraz by se mi hodil do kancelare - na ten bych se rada divala. Tak jestli jsi malovala podruhe v zivote, tak je to jen doklad toho, po kom ma dcera  talent na psani znaku.

A to jidlo

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 15. února 2023 10:24

jerry Děkuju, ale víš co, psát neumím vůbec! Už si dlouho říkám, že si koupím písanku a začnu znovu!

Offline andulka01
12199 příspěvků moje polička 15. února 2023 10:58

Garfie Tyjo, z Japonska se nám vrátí renesanční člověk! Máš můj velký obdiv

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 15. února 2023 11:09

andulka01 To mi říkala dneska dcera, prý že tady dosávám tolik skills, že mi závidí! (konec citátu)  Já zase závidím jí, tak jsme si kvit. 

Teď mám během týdne dva kuchařské kurzy, tak ti pak poreferuju. Francouzskou kuchyni a druhý echt zajímavý, je to ze série fermentované jídlo v Japonsku a na pořadu dne bude miso. Musím toho využít zavčasu, v drama klubu říkali, že ke konci už loni zkoušeli každý den, že to byl šílený záběr, bojím se předem. 

Offline DruI
4684 příspěvků moje polička 15. února 2023 12:15

Garfie A budete představení drama clubu vysílat přes internet, abychom ti mohli alespoň virtuálně zatleskat? ;)

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 15. února 2023 12:39

DruI No víš co...je to docela možné, ale teda nevím, jestli to dám všanc! :-)

Ale je tam dost povedená výměna, jednu z hrdinek balí borec na to, že jede do Prahy a pak se ukáže, že si ji spletl s Paraquají!  Původně jsem ji měla hrát já, chtěli jsme to postavit na tom, že budu Češka, ona je totiž podle scénáře imigrantka a říká tam kouzelnou větu "já vím, kde je Praha!!!" 

Offline Karja
41989 příspěvků moje polička 15. února 2023 12:44

DruI :-DJojo, chceme to vidět!Garfie 

Garfie ty jo, takhle to sashimi, to je porce pro jednoho běžná nebo se to jako bere, že si to nastole rozhodíte? Mně to přijde hrozně moc syrového najednou, tak jestli je to běžné nebo ne to sníst, i když ono to jsou třeba možná menší kousky než to na fotce vypadá....A když se můžu ptát, co je to v tom sashimi nahoře jakoby nad těma krevetama? To má takový zvláštní tvar, a pod tím "jikerným toustíkem" se skrývá co? 

Ty jo, já bych do toho Japonska tak jela, jenom klidně na jídlo, těm stavbám vůbec nerozumim, kultuře taky ne, to bych oželala...... nechápu, proč to musí být tak daleko!

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 15. února 2023 12:53

Karja Jo, to je běžné sdílet, oni vlastně takhle jedí většinou, že se sdílí jídlo, pokud to není něco do mísy, jako nudle nebo rýže s něčím nahoře. My byli dva, ale běžně i víc lidí. Můžeš si k tomu dát rýži, nebo ne, záleží na tobě. Úplně automaticky ti k tomu donesou talíře pro všechny u stolu. 

Nad krevetama je to nějaká chobotnice, ale bez chapadel (ta jsme si mimochodem dali smažená v těstíčku). Ty jikrové toustíky jsou tam celkem čtyři, položené na řase nori a zasypané dashi (to jsou takové jakoby rybí hoblinky, myslím, že se to dá koupit i u nás).