Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 04. března 2021 08:55

moora notna Tu kreslil manžel, já jsem na to levá! :-) Mají i děti, ale ta je taková-mile dětská.

Offline Magráta
7973 příspěvků moje polička 04. března 2021 08:56

Garfie tyjo, šikovnej, fakt moc pěkná panenka

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 05. března 2021 13:14

Japonsko právě vyhlásilo prodloužení výjimečného stavu do 21.3. Chtějí se dostat na 140 případů denně. (teď mají cca 270). 

Offline barbucha blogger
33741 příspěvků moje polička 06. března 2021 11:28
Reakce na Garfie:

V Japonsku se dnes slaví svátek dívek nebo také svátek panenek - Hinamatsuri. Pochází z období Heian, období velkého kulturního rozvoje-někdy kolem osmého až desátého století

​Oni ty kimona z toho období používají dodneška jako nejslavnostnější, ne? Tohle svatební mělo vážit 15 kilo a oblíkali ji tři hodiny, chuděru...

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 06. března 2021 12:30

barbucha Tohle je myslím zrovna z korunovace, ale úplně jistá si nejsem. No je to středověké kimono, myslím, že jediná příležitost je ta korunovace a svatba (a jen u císařského páru), spíš je to zaková stylizace pro památeční foto, asi jakoby král vytáhl hermelín a žezlo. I reálně svatební šaty měli jiné. Ale zkusím to někde dohledat, jak a kdy se používá.

Offline barbucha blogger
33741 příspěvků moje polička 06. března 2021 13:57

Garfie 

Tohle bylo ze svatby (při druhým svatebním obřadu měli evropský), ale na korunovaci měli stejný resp. jinak barevný (Masako).

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 06. března 2021 14:05

barbucha Musí to být příšerný, v tom chodit. Ono to vlastně historicky i bylo záměrně tak, aby to bylo co nejmíň nositelný v reálu, mělo to ukazovat na bohatost a postavení. Takže kdo ho měl, bylo jasný, že ho všude nosí a má na všechno lidi. :-) Jinak ta císařská rodina je hrozně sympatická, vždycky když o nich něco čtu, je mi jich všech strašně líto. 

Offline barbucha blogger
33741 příspěvků moje polička 06. března 2021 14:19

Garfie 

Jo, slušnej člověk se neměl ani hnout Proto myslím nosili taky ty dlouhý rukávy a i dlouhý nehty (to myslím ale v Číně spíš), s těma se pracovat nedalo...

Líto? Tak žijou trochu v kleci, ale zas na tom nejsou úplně nejhůř. Nakonec si už můžou brát, koho chtěj... už přece Mičiko byla "z lidu". Jen ty závody o mužskýho dědice jsou ještě kapku středověk. Ale nebere se tam císař skoro jako nějakej bůh? Že kdyby chtěl a zasadil se o to, mohl by pohnout i s tím... dyk je jinak Japonsko moderní a civilizovaný dost přece.

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 06. března 2021 14:38

barbucha Víš co, moderní a civilizovaný je jedna věc, ale konzervativní prostě je. Oni jsou tolerantní vůči druhým, ale jinak mají zakořeněné nějaké tradiční chování. Co teď poslouchám od naší japonštinářky-její rodiče jsou dost cool myslím, žili leta v Evropě a milují to tady, ale ona stejně raději utekla. Ty její historky, to by bylo na dlouho, to dáme někdy v hospodě. Dovedu si představit, že směrem nahoru je to jen a jen horší. On Akihito je dost civilní, v rámci možností-prý celé dětství trpěl a byl první, který studoval s jinými dětmi, protože si to prosadil, ale museli chodit do paláce, nemohl on ven. Někde v rozhovoru řekl, že jeho největší dětský sen byla návštěva Zoo, ale nikdy se mu to nepodařilo. No a vem si současnou císařovnu, tu ten nástup do císařské rodiny dost zmasakroval. Jinak ta současná generace asi žije relativně civilně, některé ty vnučky už se vdaly i mimo palác, ale stejně se musíš chovat "podle předpisů". Vem si i tu abdikaci Akihita, trvalo dost dlouho, než to parlament povolil a i pak se to připravovalo minimálně dva roky. 

Offline rasaNori
8602 příspěvků moje polička 06. března 2021 19:59

Garfie da se o tom nekde neco precist? 

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 06. března 2021 20:16

rasaNori O čem přesně myslíš? Třeba tady  je hezky zpracované všechno o svatbě současného císaře Naruhita, ale je to zpracované z japonského pohledu a moc drbů se tam nedozvíš. :-) 

Nebo tady  je takový stručný nástřel toho, jaký je asi život v císařské rodině. 

Offline rasaNori
8602 příspěvků moje polička 06. března 2021 20:28

Garfie no tohle jsem presne myslela, diky:) 

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 06. března 2021 20:56

rasaNori Ten "abdikovaný" císařský pár je hrozně sympatický. Četla jsem kdysi rozhovor s Kateřinou Javůrkovou, která s císařovnou měla takový malý privátní koncert a mluvila o ní moc hezky. Že jí i napsala nějaký osobní vzkaz, když do Japonska nemohla přijet kvůli těhotenství (jezdí tam pravidelně na koncerty) a dala si její koláčky....vyznělo to moc příjemně. 

Offline barbucha blogger
33741 příspěvků moje polička 07. března 2021 12:01

Garfie 

Tak určitě jsou tradičnější než Evropani, ale taková Alžběta II. taky nemůže sama rozhodovat, jde kam jí určej a ani názor mít nesmí resp. ho nesmí vyjádřit... mladší generace už to tak (někdy) neberou, ale proto taky neustále vyvstává otázka, k čemu si je vlastně pěstovat. Ono to výsadní postavení něco stojí. Jasně, v Japonsku je to pořád ještě dost tuhý... ale tak oni si ty tradice pěstujou rádi, záleží jim na nich. Ale nevím, jak se k tomu staví třeba mládež, jestli ji to vůbec zajímá?

Offline moora
8406 příspěvků moje polička 07. března 2021 12:05

Garfie sestra znameho se provdala za japonce, nejakej cas v japonsku zili, ale prej to neslo. Tak aby nikdo nebyl znevyhodnen, ze zije ve sve rodne zemi a ten druhy se musi prizpusobovat zvyklostem, odstehovali se do ameriky :)

ono je to uz teda tak 30 let zpatky, tak dneska uz je to mozna jiny, uz se ty vztahy a postaveni v rodine zmenily

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 07. března 2021 13:35

barbucha Vidíš, to je dobrá otázka, já žádnou mládež neznám!  Musím se na to zaměřit a podám report. Jinak to srovnání s Alžbětou mě taky často napadá, prostě takové tradiční pojetí monarchie. 

moora Ono je tam dost spokojených Čechů provdaných za Japonky, ale opačně to většinou trochu hapruje i teď. I když znám Slovenku (teda jen virtuálně), co je tam vdaná cca 40 let a je moc spokojená, má už vnoučata. Většinou co čtu na různých diskuzích expatů, tak ty spokojené jsou ženy, co se tam nějak realizují mimo a přišly kvůli tomu do Japonska a až potom se tam vdaly. Třeba učí na univerzitě a podobně. Pokud tam přijdou za manželem, bývá to často propadák. 

Ono to žití v zemi jednoho je často těžké, třeba můj kamarád má Thajku, do Thajska nechce, ale ona tady hrozně trpí. :-( Ty ženské podle mě potřebují trochu víc to zázemí rodiny a přátel, zvlášť když mají děti. 

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 07. března 2021 14:08

Garfie 

Musím říct, že teprve teď jsem objevila toto vlákno a budu rozhodně sledovat. Japonsko je má láska Hrozně ráda bych tam někdy vytáhla muže na dovolenou Tak si tu do té doby budu o něm alespoň číct.....

A držím palce, aťs e tam nakonec zdárně dostanete!

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 07. března 2021 14:09

P:S. Já sjem šťastná, že to bude koncentrované tady, protože nezvládám prolízat všechna vlákna

Offline mirajo
2467 příspěvků moje polička 07. března 2021 14:41

Garfie Ja taky tohle vlakno objevila az ted a budu tady cestovat aspon virtualne...drzim palce v presunu! 

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 07. března 2021 16:09

A666 mirajo Vy jste hodné! :-)

A666 Kdybyste se rozhoupali, určitě mi dej vědět, už jsem tady několika lidem, i ještě na MP pomáhala s plánem cesty.