Janulik03 jsou provozy, kde je kluzká podlaha pořád a není možné tam vytvořit podmínky pro člověka s protézou na noze nebo o berlích nebo na vozíku nebo slepého. protože je to tam nebezpečné i pro lidi s oběma nohama a v nařízené obuvi. můj beznohý otec už na některá místa nemůže, natož aby tam pracoval.
rozpalovat se do běla mi přijde spíš docela nefér od znevýhodněného uchazeče. já jsem taky určitým způsobem postižená, a opravdu netuším, proč by se rozpalovala do běla, kdyby mě někdo nechtěl jako (příklad) asistentku poté, co bych mu podala svoji odpudivě zpocenou ledovou ruku, ze které by kapalo na podlahu, na které jsem mu udělala mokré ťápoty lachtaníma nohama, a u toho bych se usmívala ze zpoceného obličeje. a to bych tu asistenku sakra dobře dokázala dělat, "jen" kontakt se mnou není příjemný. abych se rozpalovala, protože někomu můj zjevný handicap vadí, protože je mu zřejmé, že by mu působil v práci problémy, i když bych práci jinak dobře vykonávala, to bych byla sprostá.
a vím jistě, že právě tohle odpudilo minimálně pár potenciálních zaměstnavatelů. nemám jim to za zlé a nevím, proč bych měla.
stejně jako ty říkáš, že uchazeč sám ví, na co má, tak zaměstnavatel sám hodnotí, kde si může člověka s handicapem dovolit.
a na rozdíl od uchazeče zaměstnavatel zná skrytá úskalí dané práce, o kterých uchazeč zatím nic neví. třeba si může myslet, že...já nevím, není velký problém, aby pekař byl hluchý. jenže ten konkrétní provoz funguje tak, že se najednou peče hodně věcí a mezitím se pracuje úplně jinde, a každá pec se na konci cyklu hlásí zvukovým signálem, aby člověk o patro níž věděl, že má běžet vytahovat výrobky. fakt první věc, co mě napadla, jen ilustrační. a pokud signál neslyší, jak by tam mohl pracovat. (v reálu by to třeba šlo předělat na světelný signál, tak mě nechytejte za slovo, snad je jasné, jak to myslím).