"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 11. zaří 2018 11:01

continuity A teď si představ, že máš postižené dítě a tohle čteš...

Offline OliveOyl
1919 příspěvků moje polička 11. zaří 2018 11:02

nolita to že vozejčkář nemůže být chirurg jsem nenapsala. Že si neumím představit, jak operuje - to neumím. Ale jak běhaj elektrony v drátech si taky představit neumím a stejně se ta žárovka rozsvítí...

Já jsem prostě žena přízemně praktická a než ke hvězdám koukám spíš na překážky na cestě. To ale neznamená, že mi přijdou všechny nepřekonatelný. A fakt by mě zajímalo, jestli je pro studenta medicíny vozejk překážka překonatelná nebo ne (při povinné praxi).

Offline Potrefenáhusa
37393 příspěvků moje polička 11. zaří 2018 11:04

continuity nevim, zrovna minulý týden si kolegyně stěžovala, že její syn nemůže najít práci, má vážnější poruchu růstu a je aktivní sportovec, běhá i půlmaratony, na běžkách a tak a rád by pracoval třeba v prodejně sportovních potřeb a hledá už nějakou dobu marně. Prý projde vždycky prvním kolem a pak se to stopne. Se toho asi lidi bojej, zaměstnávat lidi s fyzickým handicapem na jiných než administrativních pozicích?

Jinak diplomku mi v knihvazačství taky vázal pán, co měl viditelně postižený obě ruce, ne úplně zanedbatelně.

Offline viktorka_od splavu
48190 příspěvků moje polička 11. zaří 2018 11:06
Reakce na continuity:

cela diskuza zacla tim, ze skola musela predelat svoje prostory na bezbarierove kvuli jednomu zakovi.

​no to právě ne. to si umím představit, že lze jít do sporu zda ano či ne. diskuse začla tím, že se chlapec na vozíčku hlásil na učiliště, kde se chtěl vyučit instalatérem. přitom by nebyl fyzicky schopen vykonávat odbornou praxi, která je podmínkou získání výučního listu. bezbariérová ta škola klidně být může.

Offline Potrefenáhusa
37393 příspěvků moje polička 11. zaří 2018 11:06

Mutziputzi tak to tu ale kontinuálně nechápe víc lidí, že na druhý straně drátu sedí živý lidi, který může leccos zabolet, dokonce se tu tuhle prohlašovalo, že na outlocitný není třeba brát ohled a že by člověk nemohl říct nic...

Offline nolita
6513 příspěvků moje polička 11. zaří 2018 11:08

OliveOyl to psala Dadoo (resp. něco ve smyslu těžko bude...) 

20970 příspěvků moje polička 11. zaří 2018 11:12

Potrefenáhusa Ale zkus na to upozornit, dostane se ti studie předpokládaného osobního zoufalství

Offline Dadoo
11607 příspěvků moje polička 11. zaří 2018 11:26

OliveOyl Ano, já psala něco ve smyslu, že asi těžko bude. Vidím jako komplikace stát při desetihodinové operaci. On by seděl a ostatní kolem klečeli, nebo by dostal nějaký podstavec, aby z vozíku dosáhl..? To jsem jen technické problémy, které mě momentálně napadly jako první. Jsem totiž praktická stejně jako ty a proto mě podobné věci taky napadají. 

Ale dovedu si představit chirurga na vozíku například u nějaké mikrooperace, kdy sedí za mikroskopem, nebo operuje robotem apod.

Nikdy tu nikdo nebránil nijak postiženým v jejich činnosti, jen se upozorňovalo na problémy a úskalí - nekdy, bohužel, nepřekonatelné.

Offline Janulik03
18979 příspěvků moje polička 11. zaří 2018 11:38

Na diskusiu som neragovala ohladom toho chlapca na vozíku, až neskoršia diskusia ma, povedzme, popudila.

Jiná Realita Zas hnané do ad absurdum. Nebudem sa baviť o max 1 % ludí, ktorí stoj čo stoj nioečo chcu, bavím sa o normálnych ludoch, ktorí chcu a vedia pracovať a nikto im nedá šancu. 

20970 příspěvků moje polička 11. zaří 2018 11:38

Dadoo Nikdy tu nikdo nebránil nijak postiženým v jejich činnosti, jen se upozorňovalo na problémy a úskalí - nekdy, bohužel, nepřekonatelné.

Kdyby to zůstalo v rovině jak píšeš, obšťastnila bych vás pouze humornou informací, že jsem pro inkluzi, páč VK ml. je proti, nicméně tady začaly padat hrůzy (i dnes) ala kolik by to stálo a na čí úkor a bodré výrazy na adresu postižených, včetně prostitutek ze zdravotní daně (???) placených, trošku pod úroveň...

Offline Janulik03
18979 příspěvků moje polička 11. zaří 2018 11:40

Viete čo je pre postihnutého okrem jeho handicapu najhoršie? postoj zdravých, ktorí "vedia, čo je pre neho najlepšie". Ano, príde mi to blahosklonné, nie u každého, taká tá pomoc, ktorá nie je vítaná. A už končím. 

Offline barbucha blogger
33741 příspěvků moje polička 11. zaří 2018 11:50
Reakce na Mutziputzi:

barbucha Ty buď ráda že jsem tady a necestuješ zabalená do Samsonitu ze Sapy!

​Ale tak já bych byla ráda že seš tady, i kdybys mi neradila přece  Humoru neni nikdy dost 

Takže podvod, že jo.

Offline Ounz
20243 příspěvků moje polička 11. zaří 2018 12:01
Reakce na Potrefenáhusa:

Mutziputzi tak to tu ale kontinuálně nechápe víc lidí, že na druhý straně drátu sedí živý lidi, který může leccos zabolet, dokonce se tu tuhle prohlašovalo, že na outlocitný není třeba brát ohled a že by člověk nemohl říct nic...

Offline nolita
6513 příspěvků moje polička 11. zaří 2018 12:18

Janulik03 naprosto souhlasim...

Offline continuity
39153 příspěvků moje polička 11. zaří 2018 12:51

Janulik03 najhorsie pre rozne postihnutch su tabu, ktore zabranuju verejne diskutovat ich obmedzenia. viz prispevok, ze si niekdo nevie predstavit chirurga na vozicku. ani ja nie, ale keby sa nam dostalo vysvetlenia, ze to ide takto takto, tak to bez problemu uznam. ale reakcie typu, no predstavte si keby vase dieta... nic neriesia. 

nie je to tak vzdy a vsade a nielen tu, ale casto. takze sa ludia boja cokolvek povedat, namietnut alebo sa spytat. a potom to vedie akurat k tomu, ze znamy od Potrefenáhusa nemoze najst pracu, ktoru by aj zvladol. pretoze je jednoduchsie ho bez komentara neprijat ako sa poriadne povypytovat, pripadne aj na neprijemne veci, ktore mozu byt na prekazku, zistit informacie a potom sa rozhodnut. lenze to nejde, pretoze je clovek hned obvineny z toho, to mysli zle a ze im nedozici a to nikam nevedie. 

som vsetkymi desiatimi za to, aby sa tolerancia k rozne postihnutym ludom zvysovala, aby sa co najviac zaclenovali do bezneho zivota. vsetkym pomaha, pokial su vidiet vo verejnom priestore. napr. na sidlisku mame skoliace stredisko pre nevidomych, deti zo skoly tam chodia na navstevu a kazde skolkove dieta tu vie, ze ked ide pani s palickou, ma sa jej uhnut, pretoze ona ho nevidi. (pani s palickou zas pocuje batola a zastavi a usmevom pocka, kym ho matka stihne spacifikovat). 

ale kokrentne bezbarierovost je podmienka nutna, nie postacujuca. stale sa to nechce pocut, ale postihnute dieta postrebuje aj ucitelov, ktori s nim budu schopni pracovat. odhadnut, co zvladne, aby na neho zatlacili, ale nie moc, aby ho neznechutili. v niektorych skolach nie su schopni pracovat ani s tym, ked celkom normalne dieta nema cestinu ako rodny jazyk, pripadne je bilingvne v kombinaci s arabstinou. natoz zvladnut zaclenenie dietata, ktore ma este ine obmedzenia. takze ano, ako matka postinuteho dietata by som predovsetkym hladala skolu, kde maju s takymito detmi aspon aku-taku zkusenost. 

Offline OliveOyl
1919 příspěvků moje polička 11. zaří 2018 13:03
Reakce na Dadoo:

OliveOyl Ano, já psala něco ve smyslu, že asi těžko bude. Vidím jako komplikace stát při desetihodinové operaci. On by seděl a ostatní kolem klečeli, nebo by dostal nějaký podstavec, aby z vozíku dosáhl..? To jsem jen technické problémy, které mě momentálně napadly jako první. Jsem totiž praktická stejně jako ty a proto mě podobné věci taky napadají. 

Ale dovedu si představit chirurga na vozíku například u nějaké mikrooperace, kdy sedí za mikroskopem, nebo operuje robotem apod.

Nikdy tu nikdo nebránil nijak postiženým v jejich činnosti, jen se upozorňovalo na problémy a úskalí - nekdy, bohužel, nepřekonatelné.

​no a pak tam máš ten vozejk. Na sál nemůže přijet na vozejku, se kterým byl před půlhodinou v Lidlu pro rohlíky. Musel by mít extra na sál. A když by doktor neoperoval, vozejk by stál v koutě, všem by překážel nebo by na něm dělali kraviny...

Realita všedního dne je vždycky trochu jinde než vznešený myšlenky a kdybych měla postižený dítě, snažila bych se mu najít školu a obor, kde by mu ten hendykep překážel co nejmíň. Nechtěla bych, aby hrdinně vyšlapával cestičky.

Offline Janulik03
18979 příspěvků moje polička 11. zaří 2018 13:10

continuity s tým možem iba súhlasiť. Komunikovať.

Je milé stretnúť dieťa, ktoré bezprostredne okomentuje a položí otázku čo sa stalo, ako následná reakcia jeho matky, ktorá sa tvári, že nič nevidí a tahá ho preč so slovami, že je neslušné sa takto pýtať a dať najavo, že niečo nie je tak ako je zvyknuté.  Alebo pošepky v kaviarni si komentovat že niečo vidia a "nenápadne" ukazovat. Prípadne si nenápadne vyfotiť a myslieť si, že to nikto nevidí, aký je trapný. (vid situácia slniecko pri páde na zem a fotograf) 

Každý chce byt začlenený do kolektívu, nechce mať pocit zbytočnosti, kludne može byt odmietnutý a vyslovit dovod, nie každá práca je pre každého. 

Inak niekedy pozitívna diskriminácia je viac kontraproduktívna...............

Offline Spinifex
65 příspěvků moje polička 11. zaří 2018 13:15

chirurg na vozíku

Dr. Ted Rummel is seen working from his stand-up wheelchair. The device allows him to perform soldier surgery, a procedure that requires the doctor be standing

Offline Janulik03
18979 příspěvků moje polička 11. zaří 2018 13:15

OliveOyl som rada, že ma rodičia nechali vyšliapat si, ako ty hovoríš hrdinne cestičku. Ano, pomohli mi s adaptáciou v živote, nič mi neulahčili, nikto sa ma nepýtal, či to chcem robit. Išlo to cez slzy,ale urobím všetko. 

Teda, aby som bola kritická, neviem šiť a vyšívať. Strašne ma to nebaví a nemám na to bunky. 

Offline continuity
39153 příspěvků moje polička 11. zaří 2018 13:18

Janulik03 moje deti, ked boli este uplne malicke, hrozne tym invalidom tie vozicky zavideli. prisli im o mnoho lepsie ako ich kocik :D

moje mladsie dieta je aktualne strasne fascinovane cernochmi (moze sa to vobec takto este napisat?) a cernou kuzi

ja teda robim to, ze im vysvetlim, ze pan mal uraz alebo chorobu ako pradedko. (sama som mala stareho otca s amputovanymi nohami kvoli cukrovke). ked sa postinuty zapoji tym lepsie. ale sama viac nezmozem.