Kdepak na slunečným parapetu! To jsem zkusila asi dvakrát, a pokaždý mi odkvetly během několika dní a nový poupata nenasadily... Kdežto ty, který dávám aspoň metr od okna, kvetou několik měsíců!
A když odkvetou úplně, dávám je na odpočinek do ložnice (severovýchod) - to teda přímo na okno, to se mi osvědčilo jako místo, který jim vyhovuje, nepraží tam sluníčko, ale světla mají habaděj. A je tam chladno... V tomhle prostředí si odpočinou a vždycky jim vyrašej nový stonky s poupatama. Já je pak přenáším, ty nakvetlý, do obýváku na druhý (jižní) straně, ale jak jsem řekla, kus od okna. Spíš proto, abych si těch květů užila, v ložnici přece jen jenom spím
No mám jich asi deset, tak mi při tom střídání vždycky nějaká kvete, celej rok mám na co koukat ![]()
Dřív jsem je jednou za týden sprchovala a máčela ve vaně tak hodinu, ale s tím bylo hrozný práce, přestala jsem vloni a jen je občas drobně zaleju nebo jen zvlhčím ten substrát rozprašovačem. Nemaj stát ve vodě...
Někdy, od jara do podzimu, přidám do vody kapku hnojiva pro orchideje (kupuju to, co mi přijde pod ruku).
Tak podle mě je základ ten částečnej odpočinek v chladnějším prostředí, pak dobrý světlo (ne přímej úpal) a střídmá zálivka. Nic složitýho ![]()