Kytičky aneb zelené prsty...

01. února 2015 13:31
Offline barbucha blogger
33741 příspěvků moje polička 02. května 2018 08:57

razorblade MP Meri 

Kdepak na slunečným parapetu! To jsem zkusila asi dvakrát, a pokaždý mi odkvetly během několika dní a nový poupata nenasadily... Kdežto ty, který dávám aspoň metr od okna, kvetou několik měsíců! 

A když odkvetou úplně, dávám je na odpočinek do ložnice (severovýchod) - to teda přímo na okno, to se mi osvědčilo jako místo, který jim vyhovuje, nepraží tam sluníčko, ale světla mají habaděj. A je tam chladno... V tomhle prostředí si odpočinou a vždycky jim vyrašej nový stonky s poupatama. Já je pak přenáším, ty nakvetlý, do obýváku na druhý (jižní) straně, ale jak jsem řekla, kus od okna. Spíš proto, abych si těch květů užila, v ložnici přece jen jenom spím  No mám jich asi deset, tak mi při tom střídání vždycky nějaká kvete, celej rok mám na co koukat 

Dřív jsem je jednou za týden sprchovala a máčela ve vaně tak hodinu, ale s tím bylo hrozný práce, přestala jsem vloni a jen je občas drobně zaleju nebo jen zvlhčím ten substrát rozprašovačem. Nemaj stát ve vodě... 

Někdy, od jara do podzimu, přidám do vody kapku hnojiva pro orchideje (kupuju to, co mi přijde pod ruku).

Tak podle mě je základ ten částečnej odpočinek v chladnějším prostředí, pak dobrý světlo (ne přímej úpal) a střídmá zálivka. Nic složitýho 

Offline MP Meri
5671 příspěvků moje polička 02. května 2018 09:07

Jo, to je pravda, sluečný parapet bylo trochu nepřesný vyjádření, myslela jsem světlý parapet = tj. okno orientované na jih, jihozápad, ovšem bez přímého sluníčka, to opravdu nesnášejí. 

Offline razorblade
8456 příspěvků moje polička 02. května 2018 09:53

MP Meri moje mrchy maj teplo, svetlo, zalivku... ale to je adi taky spatne, protoze kdyz ctu navod ofd  barbucha  tak je jasny, ze mi nikdy nevylvetou, protoze ja nemam nekolik mistnosti o ruznych teplotach, ale jen tu svoji vecne prehratou garsonku, ktera funguje jako uzasny sklenik pro citrusy :D

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 02. května 2018 10:01

taky celkem uspesne pestuju orchideje,prenasim kvetouci/nekvetouci,jsou uzasne,ze mi vydrzi pres dlouhou dovolenou co nejsem doma,ale presazeni mi nikdy zadna neprezila,zkousela sem trikrat a uz nebudu.

Offline Janulik03
18979 příspěvků moje polička 02. května 2018 10:14

Orchidey neprenášam, ked si zmyslím, polejem a mrchy kvitnu. Ale korene maju viac vonku ako dnu a su obklopené inými rastlinami. Takže by som ich mala presadiť?

No, nebudem to riskovať. 

Jo ale mám ich v zimnej záhrade.

A konečne mi kvitne vistéria tak ako som si predstavovala. 

To v popredí je tahavá ruža, už onedlho bude celé rozkvitnutá na červeno. 

Offline Samantha
2889 příspěvků moje polička 02. května 2018 11:00
Reakce na barbucha:

... Když jsem zjistila, jak snadno se pěstujou, tak už ani jiný kytky skoro nemám....

nejen snadno pěstujou, ale i kupujou

když holky dlouho nekvetou, tak koupím další, aby jako viděly, jak to má vypadat ... a do měsíce kvetou zase všechny (asi se za to flákání styděj...)

Offline barbucha blogger
33741 příspěvků moje polička 02. května 2018 11:57

Samantha 

Já už se držím násilím, abych další nekupovala... občas ale neodolám a vezmu si aspoň nějakýho chudáka polochcíplýho ve slevě, jakože mu zachráním život. Většinou se mi podaří ho voživit:

Offline sisa.b
1286 příspěvků moje polička 02. května 2018 12:04

Janulik03 nádhera  Tá ruža je nejaká špeci odroda?

barbucha ja som ich mala na južnom okne, takže to bol asi problém. Vysťahovala som ich na severo-východ a pred Vianocami nahodili puky a niektoré ešte stále kvitnú. Tam na ne pravidelne zabúdam, zálievky majú tie chudery minimálne a celkom sa im darí. Ale chcelo by to sťahovať ich niekam na oči, keď kvitnú, no teraz nemám kam okrem toho južného okna 

Inak ja pravidelne chodím od OBI zachraňovať tie zdochliny. Utešujem sa, že nakupujem v zľave, ale aj tak tam vždy oplieskam kopec peňazí 

Offline Janulik03
18979 příspěvků moje polička 02. května 2018 12:11

sisa.b neviem ako sa odroda ruže volá, ale kupovala som u Starkla a ko ťahavá ruža červená. Dve su zasadené po bokoch a hore sa spojili. 

Minulý rok vyzerala takto. 

Offline Janulik03
18979 příspěvků moje polička 02. května 2018 12:11

barbucha krásna orchidea. 

Offline barbucha blogger
33741 příspěvků moje polička 02. května 2018 12:13

sisa.b 

Jo, to je zdechlina ke zdechlině... 

Fuchsie super, pro ty mám taky slabost, připomínají mi Irsko  Ale musela bych ji dát jedině na okno ložnice, a co tam s ní... přes hustý záclony bych na ni neviděla! 

Offline Samantha
2889 příspěvků moje polička 02. května 2018 12:14

barbucha 

Tak ta je krásná. To já ale právě nemůžu , to piplání.

Ne, že by se mi nechtělo, ale právě když se s nějakou babrám, tak jde "do kytek".

Takže si jich spíš nevšímám, občas s nějakou pokecám, někdy zaleju a někdy pokropím, ale je spíš taková nahodilá než cílená péče.

Offline barbucha blogger
33741 příspěvků moje polička 02. května 2018 12:15

Janulik03 

Přesně takovou růži měla babička na brance. Moc hezká barva, a bohatý trsy 

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 02. května 2018 12:19

Janulik03 krasa!:-)

Offline Janulik03
18979 příspěvků moje polička 02. května 2018 12:19

barbucha no ja som na ruže. Teraz som prikupila ružu vráscitu. Tá má veľmi veľké šípky a maju vela vitamínu C. Da sa z nich robit džem, alebo na čaj sušiť. Tak už nebudem obiehať divoké kry šípových ruží a oberat šípky. 

Strčila som ju medzi levandule, nech tam spolu žijú. Tak som zvedavá. 

Offline barbucha blogger
33741 příspěvků moje polička 02. května 2018 12:23

Samantha 

Já se s ní vůbec nepiplala. Teď už ani nevím co je to za druh, jen jsem si v začátku někde přečetla, že jí vyhovuje venčení, větší rozdíl mezi noční a denní teplotou, takže mazala na balkon... a fakt že jo, zakrátko vyhnala ten stonek. To bylo vše 

Janulik03 

Ty růže ti závidím. Taky bych si dala říct, jen na balkóně to nemá cenu - už jsem zkusila a nedařilo se.

Offline sisa.b
1286 příspěvků moje polička 02. května 2018 12:37

barbucha fuksia zrovna nebola medzi zdochlinami. Keď som videla tie ceny, skoro som odpadla, no kým som prišla k pokladniam, tak mi v hlave preplo a vrátila som sa po ňu  Po dvoch dňoch na juhozápadnom balkóne som ju v panike presťahovala na severovýchodnú terasu a zatiaľ vypadá, že sa z toho spamätala. Je to moja prvá, takže som len začiatočníčka. Oleander to isté, ale tomu sa na tom horku tuším páči.

Pestujem kvetiny spôsobom pokus-omyl, resp. čo prežije, o to sa starám  Stromčeková ruža na balkóne je tiež môj prvý pokus.

Janulik03 prekrásna je  Ja som si dotiahla pred týždňom moju prvú Kordes ružu , tak som zvedavá, ako sa jej bude u mňa páčiť. Ešte by som veľmi chcela odrody Pomponella a ťahavé Florentina a Jasmina. Uvidím, ako sa bude dariť ťahavým no-name z OBI, zatiaľ vypadajú, že snáď ani nežijú.

Offline Janulik03
18979 příspěvků moje polička 02. května 2018 12:46

barbucha Na balkone je pravda, že tie ruže moc nejdu. Ale tak ty máš zas krásne tie orchidejky.

Offline Janulik03
18979 příspěvků moje polička 02. května 2018 12:46

sisa.b No som zverdavá teda na tie tvoje nové ruže, tá prvá vonia už z fotky.

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 02. května 2018 13:00

Janulik03 Tu vistárii máš nádhernou!!! Já je mám moc ráda, v Japonsku jsou všude, hlavně u chrámů....a vůbec, tvoji zahradu mám moc v oblibě, nekvetou ti už takové ty bílé koule? Teď si nemůžu vzpomenout, jak se jmenují.... přitom, když jsem byla malá, rostly na Valašsku všude....