Anthropoid se mi líbil, ale není to český film. I když je tam česká spolupráce, tak je to hlavně britská produkce. Musím se přiznat, že Murphyho mám ráda, ale i na čsfd to mělo celkem dobré hodnocení a tam jsou často skeptici a skrytí diplomovaní historici xD
Televize
Dnes ve 21:55 na ČT2 Místo na výsluní. ![]()

Právě ted: Nova Cinema - Dáma ve zlatém - Gustav Klimt - Helen Mirren

Helen Mirren skvela jako vzdy, ale jinak je Dama ve zlatem znacne pateticka hollywoodska pohadka...
Mám ráda Helen Mirren a pohádky. ![]()
Já jsem se včera odpoledne dívala na Láska na kari ( nebo tak nějak). Taky romantická pohádka s Helen, ale to vaření tam vypadalo tak pěkně!
Dáma ve zlatém je ale natočena podle skutečnosti. Takhle to proběhlo.
Možná natočena pateticky, ale velká vítězství patetická bývají :-)
Berta ten film dobře znám, pouštím ho občas ve škole, když se nedá učit (třeba suply, org. změny apod.) a žáci chtějí něco pustit. Vždycky jim pustím něco na naše téma.
Dobrý je taky Dokonalý šéf, taky z kuchyně a jsou i další takové filmy.
Žáci mají radost, že se neučí a já nemám pocit, že ta hodina vyšla úplně naprázdno.
Na marketing oblibuji Den D. To je živá učebnice :-)
Skutečné příběhy bývají někdy neuvěřitelnější než vymyšlené pohádky...
"Dáma ve zlatém je ale natočena podle skutečnosti. Takhle to proběhlo."
Ano, film sice vychází ze skutečnosti, ale to neznamená, že určitá fakta si scénárista nepřikrášlil ve snaze vzbuzení maximálních sympatií vůči Marii Altmannové. Jako třeba to, jak měla svou tetu nesmírně ráda a znovuzískáním obrazů by došlo ke znovuobnovení zpřetrhaných rodinných pout, přitom později po procesu o své tetě sama napsala, že jí vnímala jako osobu: "nemocnou, trpící, vždy s migrénou, kouřící jak tovární komín, strašně křehkou, tmavou, s obličejem průsvitným jako duch, hubenou, samolibou, arogantní, vždy hledající intelektuální stimulace". To nezní zrovna jako obraz zbožňované tety, co
?
Potom tvůrci podle mě až trochu moc tlačili na pilu, když Marii vykreslili jako ryzí stařenku, které vůbec nešlo o peníze (ve filmu to zmínil akorát ten právník, že jemu šlo o peníze jen ze začátku - haha), přitom pouhé 4 měsíce po vynesení arbitrážního rozsudku jej prodala Ronaldu S. Lauderovi z newyorské galerie. To je sice řečeno na konci filmu, ale částka 135 milionů dolarů, které za to zinkasovala, byla úmyslně zahrnuta až před závěřečné titulky, což byla mimomochodem v té době kupní rekord za obraz. Nemluvě o tom, že o tom, že zbývající čtyři obrazy byly ještě v listopadu téhož roku taktéž vydražené v aukční síni Christie´s, to už se nezmínilo ani v těch titulcích, aby nebyl narušen obraz stařenky, které vůbec nešlo o peníze. Celkem to hodilo hezkých 325 miliónů dolarů.
Ano, před závěrečnými titulky je sice zmíněno, že z části této sumy založila nadaci, která podporovala Muzeum holocaustu v Los Angeles a pár dalších veřejných institucí, ale že zbytek připadl jejím příbuzným. Ale nikde už není řečeno, kolik tedy věnovala na dobročinné účely a kolik zůstalo v rodině
.
Jasně, Helen Mirren to zahrála skvěle jako vždy, ale právě tyhle kosmetické úpravy scénáristy šikovně pomohly k tomu, abychom její postavu vnímali maximálně pozitivně s ryzím morálním charakterem.
Já to mám buď tak, že buď na scénáristovu hru přistoupím se vším všudy anebo už je toho patosu na mě o kapku víc, než je zdrávo. A tady jsem to měla jako barbucha, že ty scény ze současnosti a ze soudní síně nepůsobily oproti těm z minulosti přirozeně a uvěřitelně.
Na druhou stranu mám zase takto natočené filmy ráda, protože mě pak vždycky vybičují k tomu zjistit si skutečná fakta.
No.. mně trochu vadí to vypočítávání, kolik za obrazy dostala a co s nimi udělala/měla udělat.
To je přece jen a jenom JEJÍ věc. Byly to JEJÍ obrazy, které zdědila, byla jejich právoplatnou majitelkou. Cena, kterou za tohle dědictví zaplatila, je nikdy vyvážit nemůže.
Získat je prostě MUSELA! Jinak by to bylo další bezpráví. Jak s nimi naložila je něco, do čeho nemá právo mluvit nikdo. proč ji za to soudit?
A jestli scénárista a režisér zpracují skutečná fakta trochu sladkobolně.. no, je to jejich licence. Pokud přímo nepřetváří fakta jak se jim hodí, je to přece filmové zpracování.
A jestli chtěli vzbudit vůči Marii maximální sympatie, říkám si, proč by ne? Žena s takovým osudem ji je jenom zaslouží. A i popisovanou osobu je možno mít ráda :-)
pro mě je to prostě film na základě skutečných událostí. Nic víc, nic méně ![]()
Ale kdepak, to si vůbec nerozumíme.
Já jí za to přece vůbec nesoudím. Naopak na ty obrazy měla plné právo, i jak s nimi naložila.
Já jenom poukazuju na práci scénáristy, jak si tady šikovně pohrál s divákem.
Chci říct, že já bych jí ty obrazy a to jak s nimi naložila, přála, i kdyby tam scénárista ty příkrasy nevecpal, že tak by mi to bylo milejší a i tak by ve mně ty sympatie vzbudila, takhle už to na mne působilo lehce křečovitě. Nic víc, nic míň
.
Nejsme ve při. Souhlasím ![]()
Vendulka už na ten drobnej rozpor poukázala přede mnou... Ale taky bych ráda řekla, že nikdo nezpochybňuje její nárok na rodinnej majetek a na dědictví (zvlášť když o to přišli sprostou krádeží).
Já jen zpochybňuju to americký limonádový pojetí, kdy celým filmem zní výhradně hlas etiky a spravedlnosti a hrdinka i její pomocník jsou tak skromní a nesobečtí...
Nikdo by nemoh říct ani popel, kdyby baba řekla je to moje a vám je kulový co s tím budu dělat páč prachy se vždycky šiknou. Je to lidský a stejně by uvažovalo 99% z nás.
Akorát by se o tom nedal natočit takovej doják ![]()
"Dáma ve zlatém je ale natočena podle skutečnosti. Takhle to proběhlo."
Ano, film sice vychází ze skutečnosti, ale to neznamená, že určitá fakta si scénárista nepřikrášlil ve snaze vzbuzení maximálních sympatií vůči Marii Altmannové. Jako třeba to, jak měla svou tetu nesmírně ráda a znovuzískáním obrazů by došlo ke znovuobnovení zpřetrhaných rodinných pout, přitom později po procesu o své tetě sama napsala, že jí vnímala jako osobu: "nemocnou, trpící, vždy s migrénou, kouřící jak tovární komín, strašně křehkou, tmavou, s obličejem průsvitným jako duch, hubenou, samolibou, arogantní, vždy hledající intelektuální stimulace". To nezní zrovna jako obraz zbožňované tety, co
?
Potom tvůrci podle mě až trochu moc tlačili na pilu, když Marii vykreslili jako ryzí stařenku, které vůbec nešlo o peníze (ve filmu to zmínil akorát ten právník, že jemu šlo o peníze jen ze začátku - haha), přitom pouhé 4 měsíce po vynesení arbitrážního rozsudku jej prodala Ronaldu S. Lauderovi z newyorské galerie. To je sice řečeno na konci filmu, ale částka 135 milionů dolarů, které za to zinkasovala, byla úmyslně zahrnuta až před závěřečné titulky, což byla mimomochodem v té době kupní rekord za obraz. Nemluvě o tom, že o tom, že zbývající čtyři obrazy byly ještě v listopadu téhož roku taktéž vydražené v aukční síni Christie´s, to už se nezmínilo ani v těch titulcích, aby nebyl narušen obraz stařenky, které vůbec nešlo o peníze. Celkem to hodilo hezkých 325 miliónů dolarů.
Ano, před závěrečnými titulky je sice zmíněno, že z části této sumy založila nadaci, která podporovala Muzeum holocaustu v Los Angeles a pár dalších veřejných institucí, ale že zbytek připadl jejím příbuzným. Ale nikde už není řečeno, kolik tedy věnovala na dobročinné účely a kolik zůstalo v rodině
.
Jasně, Helen Mirren to zahrála skvěle jako vždy, ale právě tyhle kosmetické úpravy scénáristy šikovně pomohly k tomu, abychom její postavu vnímali maximálně pozitivně s ryzím morálním charakterem.
Já to mám buď tak, že buď na scénáristovu hru přistoupím se vším všudy anebo už je toho patosu na mě o kapku víc, než je zdrávo. A tady jsem to měla jako barbucha, že ty scény ze současnosti a ze soudní síně nepůsobily oproti těm z minulosti přirozeně a uvěřitelně.
Na druhou stranu mám zase takto natočené filmy ráda, protože mě pak vždycky vybičují k tomu zjistit si skutečná fakta.
Já teda nevím, ale to co píšete jsem tam prostě nezaznamenala - žádné "znovuzískáním obrazů by došlo ke znovuobnovení zpřetrhaných rodinných pout", prostě chtěla zpět to, co mělo být její, kousek svého dětství. Nijak přehnaně patetické mi to nepřišlo.... A já bych i věřila, že jí nešlo hlavně o peníze, protože spoustě lidí prostě jde jen o spravedlnost. Navíc staří lidé se hodně obracejí zpět do dětství a mládí a ten obraz byl toho součástí. Že ho pak prodala? Tak asi těžko si ho dá do baráku, navíc ho měla i po prodání rozhodně blíže než v Rakousku, kam se původně ani nechtěla vracet (mimochodem obraz byl před transportem do NY vystaven nějakou dobu v LA).
Jinak přikrášlené byly paradoxně scény z minulosti, jejich akční útěk byl čirý výmysl. Pan Altmann byl zatčen a poslán do Dachau, pustili ho poté, co na nacisty převedl nějaký majetek jeho bratr - díky tomu taky manželé Altmannovi dostali povolení vyjet - pouze oni dva, bez nikoho dalšího a bez žádného majetku....
Jinak výkon helen Mirren jako obvykle excelentní, já to měla v titulkové verzi a její angličtina je naprosto famózní :)
Já nepsala přehnaně patetické, jen lehce patetické.
A znova opakuju, já paní Altmannovou v žádném případě nesoudím za to, jak s obrazy naložila. To byla čistě její věc a plně si je zasloužila. Jasně, o spravedlnost šlo paní Altmannové v první řadě, o tom není pochyb. Ale pro mě prostě scénárista občas zbytečně tlačil na pilu - např. ve scéně u amerického soudu Ryan Reynolds říká, že si paní Altmannová nemůže dovolit soudní spor v Rakousku, protože to by musela být multimilionářka.
Ano, původní depozit měl činit 1,5 milionu dolarů, ovšem pak byl snížen na 350 000 dolarů, ale i to na ní bylo moc, až pak to vzdala a obrátila se na americký soud. Nemůžu si pomoct, ale i v tomhle drobném scénáristickém detailu vidím ze strany scénáristy malinkou snahu o zveličení neústupnosti rakouské strany a skromnosti a nesobeckosti hlavní hrdinky.
A ještě jednou, chápu, že paní Altmannová neměla ani tyhle peníze. A jsem ráda, že nakonec našla zastání u amerického soudu, u něhož se následně dohodla s rakouskou stranou na arbitrážním řízení a domohla se spravedlnosti.
Jenom odhaduji myšlenkové pochody scénáristy v tom, jak chtěl zapůsobit na diváky. Nic víc jsem tím opravdu nemyslela
.
Ano, já angličtinu Helen Mirren taky obdivuji
a dokonce chválím i tu její zpěvavou rakouskou němčinu na konci filmu
.
Ten seriál Mladý papež, dá se stáhnout s českými titulky? Na ulož to jsem ho nenašla a HBO nemáme. Díky
Zatím jsem já taky nenašla, je k dispozici na HBO GO v archívu. Ten se dá zaplatit bez ohledu na HBO v tv.
tady seznam epizod
Ten seriál Mladý papež, dá se stáhnout s českými titulky? Na ulož to jsem ho nenašla a HBO nemáme. Díky
Bohužel, asi ho někdo smazal, někdy s eto u novinek stává... třeba GoT je leckdy několikrát přemazaná. na webshare je v češtině.....
A právě teď zas Helen Mirren.. Nova Cinema - Holky z kalendáře.
Skvělý dabing Dany Syslové. Sedí k sobě jak hrnec na pr.el! ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
The House of Cor
250. výročie domu Houbigant (Esxence 2025 series)