Omfg

15. prosince 2018 14:31
Offline notna
8370 příspěvků moje polička 16. února 2024 11:39

U nás jsme byli hodně přísně vedeni v tom, že se musíme dělit spravedlivě o vše na půl, ale zároveň nám bylo i stejně nakládáno. I ty tady zmiňované práce jsme museli dělat oba. Já umývala nádobí, brácha utíral. Já utírala prach, on luxoval. Na zahradu pomáhat jsme chodili taky oba. Za celou dobu si pamatuji jen jeden rozdíl. Když jsme začali chodit na diskotéky a zábavy, mohl bratr chodit i sám. Protože je kluk a nic mu nehrozí. Já jsme musela být vždycky s partou. Nestačila jedna, dvě kamarádky, protože by nám někdo něco mohl udělat. Ale na druhou stranu bratr zase cítil křivdu, protože stejně jako já dostával na Vánoce od babičky výbavu. Dostali jsme teda od ní i normální dárky, ale vždycky tam bylo i něco do výbavy :-)

A ač jsme s bratem tu výchovu měli fakt stejnou, ani jeden nemáme pocit, že by rodiče k jednomu z nás přistupovali nějak jinak, tak jsme hodně rozdílní. Od mala. když naši něco zakázli bratrovi, zavřel se do pokoje a tam mlčel a dělal si svoje. Nikdy je nepřemlouval, nediskutoval s nima. Já jsem byla bojovnice a vždycky měla pocit, že je musím ukecat. Pořád se přela a šla do hádek. Když jsme ale byli starší, bratr počkal, až naši usnou a udělal si svoje nebo odešel a vrátil se, než se vzbudili. To já držka se sice hádala do extrému, třískala dveřma apod., ale nikdy jsem zákaz neporušila.

EvaevaČetla jsem, a kupodivu se v tom shodovali ve více kníkách o výchově, že se pořadí dětí má ctít. Naši to teda tak dělali. Mám staršího bráchu a nemohla jsem to, co on. U nás bylo kapesné až jsme začali dojízdět do školy do vedlejší vesnice. Jak u bráchy, tak u mě. A třeba když odešel bratr na internát, tak dostal to kapesné mnohem větší. Mi to tehdy i teď přijde logické a spravedlivé. Já doma jsem v obchodě s mámou ukecala o nějako dobrotu, na kterou už bych kapesné neměla apod. Už by nikoho neukecal, potřeboval těch peněz víc.

Offline notna
8370 příspěvků moje polička 16. února 2024 11:49

Asi že mám tu jinou výchovu, vůbec nechápu, proč by ten mladší měl mít to stejné jako ten starší. A to jsem ten mladší, který si musel vždycky počkat. Podle mě je to jen proto, aby byl klid od toho mladšího a neprudil. Vždyť tím ale diskrimunujete toho staršího, protože ten v tom věku mladšího třeba to kapesné nebo mobil neměl. Věk je ten základní a jeden z mála spravedlivých principů nebo kritérií. Nástup do školky, do školy, na střední, řidičák. To taky budete zařizovat tomu mladšímu dřív, nebo ten starší bude muset na mladšího počkat? 

Offline DruI
4684 příspěvků moje polička 16. února 2024 11:55
Reakce na Karja:

Neumím si představit, že bych jedné dala a druhé ne. 

​Ale ty máš holky hodně blízko u sebe. Když je tam větší věkovej rozdíl, tak mi to připadá nefér, že by třeba mladší začal dostávat kapesné o několik let dřív než starší.

Offline Kan
9387 příspěvků moje polička 16. února 2024 11:57

notna Jsem o rok mladší od bráchy a žádné trauma z toho taky nemám. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 16. února 2024 11:59

Karja mně přijde divné dávat peníze někomu, kdo neumí počítat a číst. Ale chápu právě i tvůj pohled.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 16. února 2024 12:01

notna o kolik jste od sebe?

Offline continuity
39153 příspěvků moje polička 16. února 2024 12:04

notna tak naše mladší třeba dřív vlezla do puberty než starší. Ona to asi trochu způsobila ségra, trochu to naštěstí zbrzdil covid, ale stejně.

A speciálně kapesné za mě není odměna, ale výchovný prostředek, takže uvažuji, jestli je dítě na to zralé a ne o tom, jestli si to nějak "zasloužilo". (Ani kapesné ani mobil nedostaly najednou, ani to nepíšu, tak možná ani nesmerujes na mě). Navíc to rozpětí, kdy přidělit kapesné se i v těch doporučeních hodně liší, takže u dětí kousek od sebe se tam hravě vejdou obě. 

To bych mohla začít řešit, kdy se začnou třeba malovat, aby to nebylo najednou. 

A jak píšu u nás doma ségra chtěla do toho kina dřív než já. To měla náma řešit tak, že mě teda pustit a ona další dva roky počkat, aby to bylo spravedlivé )

Offline notna
8370 příspěvků moje polička 16. února 2024 12:04

Evaeva 4

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 16. února 2024 12:09

notna třeba večerku mají kluci stejnou jednak proto, že chtějí uspávat a my tam prostě nechceme být dvakrát tak dlouho. A pak nechci, aby to mladší bral jako trest, že musí jít dřív spát. Ale oni jsou ještě malý a věkově blízko. Od doby, co mladší chodí a mluví se berou "na stejné úrovni" a my k nim tak přistupujeme. V tomhle věku na logické argumenty moc neslyší.

Dárky stejné nedostávají, ale třeba když staršímu kupuju oblečení, záměrně vybírám nějaké "nezajímavé" vzory, žádná tlapková patrolaProtože to, že brácha potřebuje nové tričko zatímco on jich má dost po něm, mladší chápe. Ale to, že on žádné s tlapkovou patrolou nemá, bere jako hodně velkou křivdu.

Offline Karja
41989 příspěvků moje polička 16. února 2024 12:10

Evaeva No počítat a číst, to nebude umět pomalu i ta starší ještě.-D. Ale ony jak se mnou chodí po nákupech, tak bych řekla, že mají poměrně větší přehled, co kolik stojí a co je dostupné než leckterý desetiletý dítě:-D. A chtějí prostě stejné věci, hrají si se stejnýma hračkama, jedna by dovalila ten sliz za svoje a druhá ne? 

notna Ono bys to pochopila, kdyby si v té situaci byla. Já mám děti rok a půl od sebe a přijde mi, že mentálně jsou lecčem na podobné urovni a jedna by něco měla/mohla a druhá ne a přitom by na to byla zralá? Takže čekala by přesně 500 dní na ten okamžik, než by to také mohla? myslím, že bych tím přidělávala problémy sobě a i oboum dvou holkám, akorát by se spolu moc škorpily a rozdělovalo by je to spíš..

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 16. února 2024 12:11

notna my jsme se ségrou 4,5 a to je vážně jiné než v těch malých rozdílech. Když máš děti dva roky od sebe, hrozně rychle se "doběhnou" a jsou jakoby na stejné úrovni.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 16. února 2024 12:12

Karja jo, já ti rozumím. Náš mladší by peníze ještě nepobral.

Offline notna
8370 příspěvků moje polička 16. února 2024 12:12

continuity Ale ty máš nastavné ty hranice jinak než věkem, jak píšeš. Tak pak chápu, že se můžou holky sejít. Ale je tam to splnění nějakého bodu pro obě nastavené stejně. Pokud mám hranici pro staršího, že dostane kapesné, jak půjde do školy, nechápu, proč mladší tu hranici nemá.

DruI Zase když jsou blízko u sebe, mladší nebude tak dlouho čekat, až dojde až na ni.

Rozhodně nechci kritizovat něčí výchovu. Sama jako rodič praxi nemám. Jen mi ten model, kterým jsem prošla, přišel fajn. V dětství jsem taky dokázala řvát, proč je on starší a proč né já a proč mě neměli dřív atd. Ale to si pamatuju, když jsem byla hodně malá. Brácha už lítal sám po ulici s klukama a já byla na dvoře apod. Starší jsem sice byla nastratá, že brácha "něco", ale chápala jsem to.

Offline Karja
41989 příspěvků moje polička 16. února 2024 12:13

Evaeva jj přesně tak, myslím, že ten rozdíl v tom věkovém rozdílu je ta zásadní věc.

Offline Karja
41989 příspěvků moje polička 16. února 2024 12:14

Evaeva ALe řeknu ti, že do ted mě to s tím kapesným nenapadlo. Já to asi ani zavádět nebudu:-D. Prostě občas něco dostane a nějaké pravidlo z toho uděláme třeba až ve druhé třídě. 

Offline notna
8370 příspěvků moje polička 16. února 2024 12:22

Karja Evaeva Když jsou k sobě tak blízko a berete je v mnoha věcech stejně, tak bych pak stanovala ty hranice /pro cokoliv/ jak píše continuity Podle jiného měřítka. Ale má starší, musí mít i mladší pro klid, mi fér nepřijde.

Ale jinak si myslím, že tento typ frustrace, kdy starší dostane peníze, mobil, protože dosáhne věku nebo školy apod. rozhodně není pro toho mladšího sourozence špatný. Jo, nápor na nervy rodičů to je enormní, to chápu. Já mám jedináčka a taky řešíme, proč někdo už něco má nebo někdo něco může. A to jsou většinou děti stejně staré, ze stejné sociální skupiny. Jen jí tu frustraci vytváříme my rodiče svým názorem na to, proč tu věc nemá nebo nemá povolenou tu činnost. Taky se s tím musí vyrovnat.

Offline Karja
41989 příspěvků moje polička 16. února 2024 12:25

notna Jo, já jsem nad tímhle teda nikdy nepřemýšlela ani nepřemýšlím, žádné hranice nemám, já nejsem takhle přemejšlivej ani plánovací typ:-D Prostě je zralá/není zralá, je zralá mladší není zralá mladší:-D. Třeba ke kamaráce to bude muset pochopit malamala, že ještě nemůže, ale proč bych jí nemohla začít dávat o rok a půl peníze dřív nebo nějaké hračky, to přece nemá smysl. 

Offline Karja
41989 příspěvků moje polička 16. února 2024 12:27

notna No jinak tuhle frustraci, co jiné děti můžou a mají,to přece řeší i dětí od sourozenců, to je normální. Taky nedokupujeme hračky, co mají sousedi:-D.

Já jsem se asi do této diskuze zamotala omylem, vůbec nevim, co tady řešim a odstupuji:-D

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 16. února 2024 12:27

notna já věřím, že kluci to taky pochopí, ale teď ten věkový rozdíl moc nevidí.

Ale já myslím, že to prošlapávání cesty je trochu o něčem jiném, alespoň u nás to tak bylo. Třeba jsem přišla ve třinácti (?) s tím kinem. Naši to třeba zakázali a já je ukecala nebo se rozmýšleli, vyptávali, domlouvali se podmínky. Ségra jenom řekla "ale Eva ve třinácti taky mohla". Na to neměli co říct měla to zkrátka bez boje.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 16. února 2024 12:30

notna s těmi frustracemi souhlasím.

Já právě přemýšlím, co je ten "správný" přístup a jak to podat dětem. Myslím, že kapesné a úkoly budou jediné třecí plochy. Starší má třeba víc kroužků, mladší by jich tolik nezvládl. Ale on ani nechce, takže to vůbec nebere jako, že in nemůže.