Co vás dnes zaujalo

16. listopadu 2019 12:21
Offline barbucha blogger
33741 příspěvků moje polička 26. prosince 2024 12:09

olte 

Souhlasím s viktorka_od splavu , určitě se to stává i u nás ještě dneska.

Mně přišlo vždycky jako strašná drzost a sprostota (ačkoliv od nich nepřekvapilo), jak nám komouši tady hlásali ten zločinnej kapitalismus a jeho důsledky (tisíce mrtvejch), přičemž za jejich laskavého působení to tady fungovalo přesně tak: soudruh byl vyhodnocenej jako perspektivní a dostal se na dialýzu, nebo už neměl společnosti co nabídnout a bez dialýzy prostě umřel... o nedostatku léků ani nemluvě. Atd.

Offline RoSa
9476 příspěvků moje polička 26. prosince 2024 12:22

olte a co ty potupný sbírky plastových víček? nebo teď nově donio-sbírky?

Offline continuity
39153 příspěvků moje polička 26. prosince 2024 12:45

Nám řekli rovnou, že tchána alkoholika do léčebny zcela jistě nedostaneme, že problém s místem mají mnohem mladší. Nebo ty pořadníky na kyčle a kolena. 

Další věc je, že jsem narychlo hodila do kalkulacky platbu zdravotního pojištění z maximálního vyměřovacího základu a je to letos 283 tisíc za jednoho.

Korunky a doplatky u zubaře už vůbec nekomentuji, jen bych se pana doktora zeptala, kdy byl u zubaře naposled v ČR, protože tady tu plombu a korunku zaplatí celou.  

Offline barbucha blogger
33741 příspěvků moje polička 26. prosince 2024 13:20
Reakce na RoSa:

​Já jsem dodneška nepochopila ty víčka, jak to prokrista mohlo fungovat? To se jako někde vykupovalo nebo co?

Offline Samantha
2889 příspěvků moje polička 26. prosince 2024 14:43
Reakce na RoSa:

​Promiň, ale jak přesně jsou potupný donio sbírky? A nebo ... proč jsi tyto dvě věty stavěla za sebe? 

Offline RoSa
9476 příspěvků moje polička 26. prosince 2024 14:48

Samantha ne, to je už další věta... ale že lidi musej žebrat na léčbu (většinou dítěte) mi potupný vlastně přijde i u toho druhého

Offline olte
679 příspěvků moje polička 26. prosince 2024 15:15

Tak že se vybírá na léčbu velmi vzácných onemocnění samozřejmě vím, ale ve státech jsou problémy s proplacením léčby i u běžných nemocí - viz nedávná vražda ředitele pojišťovny

Offline continuity
39153 příspěvků moje polička 26. prosince 2024 16:10

olte

vybírá se i na rehabilitaci. Podle mě je americký systém blbý, ale ten evropský opravdu není dokonalý a dost jede na vnitřní dluh. Pořád to naráží na nějakou ekonomickou realitu. 

Lékaři mají v Americe vysoké mzdy a někdo to musí zaplatit, pak to echo srdce stojí raketu, ale platí se z něj také ten doktor. Pokud to u nás stojí 800 stovek a trvá 30 minut (IKEM uvádí délku 15-45 minut). Tak ta cena je dotovaná z něčeho jiného, protože tohle pokryje cca personální naklady na lékaře a nějakou asistentku, přístroje, ordinace, sw licence, se musí zaplatit nejak jinak. 

Nelze si z každého systému vyzobnout to, co se mi líbí. To fungovat zcela jistě nebude. I ta Obama care se musí platit z daní (u nás zdravotní pojištění ekonomicky funguje jako daň, s pojištěním to nemá nic společného), takže to třeba Amíci nechtějí. 

Offline Blanka
příspěvků moje polička 02. ledna 2025 14:12

Aktuálne asi nemáme na Slovensku  väčší problém, ako novú hymnu .
Nie som odborník a tak nechcem posudzovať, či je táto verzia lepšia, či horšia ,a prerábky a nové aranžmány sú bežné u mnohých hudobných diel . Vadí mi iné . Ako uviedol autor  Oskar Róža v rozhovore  z októbra 2024 " Ja som ministerstvo kultúry oslovil už v roku 2011, je to malý darček pre Slovenskú republiku "./ zdroj: Startitup//Dominika Körtvélyesiová /. 

Avšak  zasa tak malý ten dar nebol, keďže stál Slovenskú republiku   46 500 € / z toho autorský honorár  20 000 € / . Ako keby tie peniaze urgentnejšie nepotrebovalo slovensmé školstvo, zdravotníctvo, či cesty . Pán Róža má navyše problém prijať kritiku a kritikov dosť nevyberaným spôsobom uráža . 

Offline Samantha
2889 příspěvků moje polička 02. ledna 2025 18:47

Blanka Nevím, jak to napsat, aby to nevyznělo ironicky, ale : upřímnout soustrast. 

Offline RoSa
9476 příspěvků moje polička 02. ledna 2025 18:58

Blanka já jsem to někde viděla i s obrazovým doprovodem, a je to jak hymna nějaký svazový republiky - taky promiň...

Offline Blanka
příspěvků moje polička 02. ledna 2025 20:59

Samantha -  za prejavenú sústrasť  ďakujem , zasmiala som sa 

RoSa -  tak pozor, ono je to dokonca väčšie dielo !  „Bude existovať len čisto inštrumentálna symfonická verzia, potom symfonická s veľkým zborom a máme v talóne ešte jednu verziu, ktorú pracovne nazývame Pre matky s deťmi alebo Polnočná. Inak vyznieva hymna pri diplomatickej príležitosti, inak, keď hokejisti vyhrajú zápas, inak, keď deťom znie v škole,“  tvrdil Róža v tom rozhovore vyššie.

Offline barbucha blogger
33741 příspěvků moje polička 02. ledna 2025 21:12

Blanka 

To mají i nějakej novej text/texty k tomu? Pro matky, děti a/nebo pro hokejisty?

Offline Tabea
6601 příspěvků moje polička 02. ledna 2025 21:21

Blanka někde (asi na x) jsem k tomu viděla komentář, jestli to nahráli Alexandrovci. A přišla mi to dost trefa do černého. No jak říkal tvůrce, nejsem ta správná cilovka a je to verze pro někoho jiného.

Offline continuity
39153 příspěvků moje polička 02. ledna 2025 22:11

barbucha text je stejnej, což je ale jedno, protože mu nejde rozumnět. 

Mé nejvíc vadí, že cele je to strašně zpomalené a ucajdane. Původní verze má 1:25 a tohle 1:40 a z úderné písně se stal smuteční pochod. 

Četla jsem víc odborných komentářů, kterým nerozumím, ale zní mi to jak původní verze zpomaleně zahraná na špatně ozvučeném stadionu.

Offline slniecko admin
18815 příspěvků moje polička 03. ledna 2025 01:37

No....ja som sa najprv zľakla, že púšťajú niečo, čo nahrali v 50-tych rokoch z praskajúceho tranzistora, ale vraj je to sabotáž .

No ale, štátnym symbolom je hymna, nie konkrétna nahrávka, tak nevidim dôvod nepoužívať tú pôvodnú.

Offline Blanka
příspěvků moje polička 03. ledna 2025 09:01

slniecko - tipujem, že tak to aj bude  . Budú sa hrať rôzne  nahrávky, asi podľa kľúča„ koalícia vs. opozícia “ a cudzinci z toho budú mať alebo zmätok, alebo srandu. Nuž, vieme sa postarať, aby o nás svet vedel .

Offline Samantha
2889 příspěvků moje polička 03. ledna 2025 09:06

BlankaNo, jen abyste věděli, kdy máte stát v pozoru...

Offline Blanka
příspěvků moje polička 03. ledna 2025 09:20

Opravujem podľa aktuálne prečítaného, a aj preto, aby som nešírila bludy.

Ako sa bude hymna používať?

Bude zverejnená na webových stránkach ministerstva vnútra a ministerstva kultúry, kde si ju budú môcť občania bezplatne stiahnuť.Môže sa hrať na všetkých oficiálnych podujatiach, školských, športových či kultúrnych akciách.Po 1. januári bude možné používať aj staršiu verziu. Postupne sa bude zavádzať nová, pričom presný časový horizont nie je stanovený, odhaduje sa na 3 - 4 mesiace.Použitie staršej verzie nebude sankcionované.

Offline Karja
41989 příspěvků moje polička 03. ledna 2025 09:34

continuity Já jsem včera slyšela tu novou hymnu i slyšela nějaký komentář českého hudebníka a pedagoga. A jako musím říct, že se mi ta hymna líbí mnohem víc, těm slovům je blbě rozumět to ano, ale já teda tomu konci dost blbě rozuměla i v původní verzi. Myslím, že to byl radiožurnál a dávalo mi to docela smysl, argumentoval třeba to natáhnutí a zjemnění a tak.

No a ta hymna se mi fakt líbí, vždyt ta stará byla zvláštní, taková dechovka hadr:-D, člověk se vždycky až lek, jak se nad tatrama zahromilo:-D.

BlankaAle zrovna v tom rozhovoru padlo, že je běžné, že se hymny upravují a vyvíjejí, i v jiných státech. Slova jsou stejný, melodie taky..Jako mně ta poslechnutá úprava važně oslovila. Jako ten konec nazpívanej, tomu je teda blbě rozumět, to ano, ale říkala jsem si, že možná tomu nerozumím, protože nerozumím zas tak dobře slovensky